OKVIR ZA MRŽNJU

Print Friendly, PDF & Email

Dragan Markovina, 14. februar 1945., Art Rabic, Sarajevo, 2023.

Glupo je čitati ovakve knjige. Ali morao sam zbog fra Lea, fra Joze, fra Rafe, fra Bernardina, fra Grge, fra Kažimira i fra Nenada. Svijetli su to likovi bogoljubne i domoljubne hrvatske povijesti. Nasuprot njima Dragan Markovina stavlja svoje likove, likove internacionalnoga komunizma kojega Europski parlament uvrsti među tri suvremena zlosilja, uz bok nacionalsocijalizma i fašizma.

Radnja ovoga djela, koje bi se htjelo nazvati romanom a zapravo je loš pamflet, započinje s fra Leom Petrovićem. Iako je istaknut taj zlosretni »14. februar 1945.«, ili po Markovini »oslobođenje« Mostara, prava tema je zapravo fra Leo. Prikazan je u potpuno negativnom svjetlu. »To je valjda to, sada.« (str. 5.) Sjedi fra Leo u krugu samostana i razmišlja što je napravio proteklih godina. Spaljene su Bjelušine i pravoslavna crkva, odvedeni su mnogi u nepoznato, spaljena je i sinagoga, kraj dolazi. »Sutra kad se otpor na Bijelom brijegu slomije, a slomit će se, zna i sam da hoće, oni će doći da ga vode.« (str. 7.)

Opširnije...

URASTANJE

Print Friendly, PDF & Email

Ljubo Krmek, Mukline, Matica hrvatska, Stolac, 2023.


Neobičan naslov knjige: Mukline. Naoko neobično i ono što piše u njoj. A nije. Sve smo to mi kao pojedinci, sve smo to mi kao zajednica.

Ljubo Krmek svojim pisanjem ne ide u lov na nagrade, priznanja, tapšanja po ramenu. Ako i dođu s prave strane, prihvatit će ih, ako i ne dođu ode on dalje. S one druge strane svakako nagrade ne prihvaća. Živi on u svome svijetu i jasno o njemu govori.

Taj njegov svijet jest podneblje u kojemu je stasao, jest narod kojemu pripada. Nije to stav krvi i tla, kako bi neki rekli, to je samo odgovornost prema čitavom čovječanstvu. Jer onaj tko ne zna tko je i što je ne može pomoći ni samome sebi a kamo li da bi mogao pomoći nekome drugome.

Opširnije...

DA OSTANEŠ ČOVJEK

Print Friendly, PDF & Email

Valentin Ćorić, In vino libertas, Naklada Pavičić, Zagreb, 2017.

Godina je ovo 2024. Knjiga pred nama tiskana je 2017. Morala je čekati svjetlo dana svo ovo vrijeme, jer je njezinom piscu bilo zabranjeno govoriti o onome kroz što je prošao. U ime nekakve pravde. Posvijestimo si ovo još jedanput da lakše shvatimo što je zapravo na stvari. Nečija krivnja ili nečiji sebični probitci?

Tamnica u Scheveningenu najveća je u Nizozemskoj. Tijekom Drugoga svj. rata bio je to logor. I u njega sada, između ostaloga, smjestiše tzv. hrvatsku šestorku. Proizvodnja istine po narudžbi može početi.

Opširnije...

ODAKLE I KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Tokić, Breme te tvoje nosi, DHK HB – MH, Mostar – Tomislavgrad, 2023.


»Sve ostavlja trag/ Ništa ne prođe/ a da ne odjekne u meni/ ne utisne svoj pečat/ uspomenu/ tračak svjetlosti/ ožiljak/ neku bolnu ranu/ ranu duboku« (Sve ostavlja trag). Riječi su ovo Mije Tokića kojima on zapravo označava što ga to nagoni na pjevanje i od čega se to njegovo pjevanje sastoji. Kada ih imamo u glavi, onda možemo ovu njegovu zbirku izabranih pjesama otvoriti na bilo kojem mjestu i uvijek ćemo osjetiti zaokruženost ili cjelovitost njegova pjeva.

Opširnije...

Osobno