Print Friendly, PDF & Email

Miroslav Međimorec, Frankfurtska veza, Zagreb, Naklada Pavičić, 2004.

Mnogi su Hrvati u vrijeme Domovinskog rata poglavito mislili na Domovinu. Jedan je od njih Miroslav Međimorec. Ratovao je na bojišnici u Sunji, a u pozadini u svojstvu pomoćnika ravnatelja SIS-a, posebno zadužen za suradnju s inozemnim obavještajnim službama. Na temelju istinitog događaja napisao je roman koji zorno ocrtava stanje u sudbonosne dane za državu Hrvatsku. Poticaj za pisanje romana bio mu je udar na hrvatsku obavještajnu zajednicu lijeve koalicije koju je puk svojom nesmotrenošću doveo na vlast 2000. Ne treba ni spominjati da je i Međimorec tada jednostavno najuren s posla, kao i mnogi drugi slični njemu.

Radnja romana odvija se na nekoliko razina. Čitatelj ima priliku zaviriti u prvu hrvatsku obavještajnu službu iznutra, vidjeti na kojim načelima ona djeluje. Uz taj ustroj postoji i onaj usporedni. Čine ga pripadnici bivše službe koje je hrvatska država ostavila na poslu i dala im priliku ispraviti svoje pogrješke. Služba djeluje i na pripremi uvjeta za oslobađanje zauzete Domovine. Pomaže hrvatskim snagama za posebne namjene ulaziti u zauzeto ozemlje i tamo izvršavati važne zadatke. Iz inozemstva je naziva nepoznati glas koji želi unovčiti obavijest o namjerama neprijatelja. Postupno se otkriva da taj neprijatelj želi nabaviti atomsko oružje i dovesti ga u zauzete krajeve. Služba djelotvorno pronalazi rješenje i za tu zagonetku. Domoljublje je ona njezina pokretačka snaga.

Međimorec ovom knjigom daje još jedan dragocjen doprinos svjedočanstvu o Domovinskom ratu. Hrvatska publicistika, a posebno hrvatska književnost, još premalo ima ovakvih knjiga. Na žalost, iz pera drugova koji su u prošla vremena bili na crti pravovjerja te njihovih današnjih nasljednika, onih drugačijih ima i previše. No, istina se ne može sakriti unatoč svoj magli.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 7. kolovoza 2006., 21.00 – 21.45

Osobno