Print Friendly, PDF & Email

Mile Bogović, Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj, Alfa, Zagreb, 2017.

Hrvati i Srbi stoljećima imaju zategnute odnose. Bilo je drukčije do provale Turaka, ali se onda sve uskomešalo. I tako do dana današnjega.

Biskup dr. Mile Bogović potpuno je svjestan povijesne pozadine hrvatsko-srpskih odnosa te im pristupa s poštovanjem. Ne upire prstom u krivce, već u događaje. Želja mu je doći do istine pa ma kakva ona bila.

Knjiga se doima cjelovitom, iako je pisana različitim diskursom. Zapravo, Bogović je radio, borio se, a onda je nešto od svega toga sabrano u ovo djelo. Veliku je ulogu u tomu odigrao priređivač Ante Bežen. Pokazao je kako se od različitih kamenčića pravi lijep, cjelovit mozaik.

Sve je koncipirano u tri dijela. U prvom je govor o srpskom pravoslavlju i svetosavlju u hrvatskoj prošlosti. Sažetak je to Bogovićeva dugogodišnjeg znanstvenog rada. Bez srdžbe propitkuje činjenice i traži odgovore na često vrlo zamršena pitanja. Drugi dio obrađuje Domovinski rat, odnosno raspad jugokomunizma i njegove posljedice. Dodan je tu i govor o ulozi Stepinca u Drugom svjetskom ratu. Bogović nije bio član onog Mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve o Stepincu, ali je sastavio svoje gledanje i uručio ga katoličkim predstavnicima u tom povjerenstvu. Kao treći dio knjige navedeni su razni sažetci, odlomci, prikazi i osvrti.

Svakako pri čitanju ovoga djela najprije treba razmotriti što to Bogović drži srpskim pravoslavljem, a što srpskim svetosavljem te kako se to dvoje međusobno odnosi. U tomu je, naime, srž stava Srpske pravoslavne crkve prema Katoličkoj Crkvi u Hrvata. Dobro je da pri svome govoru ne podliježe »političkoj korektnosti«, nego otvoreno iznosi svoje mišljenje sa željom da se stvari konačno pomaknu s mjesta.

Među mnogobrojnim zanimljivim stvarima, svakako je i govor o radovima Marka Jačova o pravoslavlju i Srbima na južnoslavenskom prostoru, posebno u hrvatskim krajevima, na temelju Tajnog vatikanskog arhiva. Pozdravlja njegovo bavljenje tom temom, ali ne i način kojim se pritom koristi. Zbog toga i prigovara nadležnima u Rimu, jer ga tetoše ne vodeći brigu o plodovima njegova djelovanja. U isto vrijeme biskupu Bogoviću bilo je puno teže doći do dokumenata koje sam Jačov navodi. A njegovo postupanje je takvo da, između ostaloga, donosi izvatke iz dokumenata, tumači ih na svoj način, zbog čega oni tako daju potpuno drugu sliku.

Osim velikih pohvala ovomu djelu, treba reći i koje rješenje biskup Bogović vidi za sve nabrojene nesporazume. Govori da u konačnici to mogu riješiti dobri ljudi na obje strane, pogotovo svetci i mučenici. Mislim da se ovome nema što nadodati, nego samo očekivati da taj dan svane što prije i ogrije nas istinom i uvažavanjem.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 4. srpnja 2018.

Osobno