»MOJ TATA JE OTIŠAO BRANITI HRVATSKU«

Print Friendly, PDF & Email

Neda Rosandić Šarić, Domovina iznad svega. Moj otac Mime Rosandić, Matica hrvatska, Vinkovci – Čitluk, 2021.

Ima knjiga koje su teške, ali ih se brižno drži u rukama. Ovo je jedna od takvih. Uzeta iz života, pogađa u život ako nisi otuđen.

U središtu radnje je naoko jedan hrvatski revolucionar: Mime Rosandić. A zapravo u središtu svega je jedna tipična hrvatska obitelj u dvije nesretne Jugoslavije. Bilo ih je, naime, još poput Mime Rosandića i svatko je na svoj način, uz pomoć drugih vidao svoje brige. Tako bismo na kraju mogli reći da je ovo djelo i spomenik hrvatskom zajedništvu, unatoč svim kušnjama kroz koje je prolazilo.

Opširnije...

NAČELNICI SREDNJOBOSANSKIH OPĆINA POSJETILI »GROBLJE MIRA«

Print Friendly, PDF & Email

Bile, 10. ožujka 2021. (grobljemira.info) – Groblje mira na Bilima, gdje spokoj traže mnoge žrtve Drugog svjetskog rata i poraća a utjehu njihove obitelji, opire se snažnom vjetru koji nepovratno nosi vrijeme. Njegujući kulturu sjećanja brojna povjerenstva za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća iz raznih općina rade na ažuriranju i prikupljanju kako popisa, tako i otkrivanju mjesta stradanja i grobišta, jer sve žrtve imaju pravo na dostojanstven pokop i spomen.

Danas su Groblje mira posjetili Stjepan Duje – načelnik općine Novi Travnik, Boris Marjanović – načelnik općine Vitez, Renato Pejak – načelnik općine Kreševo i Mladen Mišurić Ramljak – načelnik općine Kiseljak. Primili su ih predstavnici odbora za izgradnju Groblja Mira: Mile Pušić, fra Miljenko Stojić, Ilija Vrljić i Anita Martinac.

Opširnije...

U GORICI ODRŽANA II. KORIZMENA TRIBINA

Print Friendly, PDF & Email

Gorica, 13. ožujka 2021. (bratovstina.com) – Sinoć, u petak 12. ožujka, u starom župnom dvoru u Gorici održana je II. korizmena tribina u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Vodio ju je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Naslov predavanja bio je: »Ne budeš li se bavio prošlošću, bavit će se ona tobom«.

Fra Miljenko je putem video prezentacije nazočnima predstavio stradanje fratara na Širokom Brijegu, u Hercegovini i na drugim mjestima, te također stradanje našega puka u II. svjetskom ratu i poraću. Osvrnuo se na mučeništvo kao kategoriju koja je naš hrvatski narod pratila kroz povijest i u novije doba, naglasivši pritom posebno mučeničko stradanje nakon II. svjetskog i u Domovinskom ratu, što je primjer istinske vjere i domoljublja. Mučeništvo treba biti zalog zajedništva našega naroda, ne smijemo zaboraviti naše mučenike i našu mučeničku povijest, jer je ona temelj naše sadašnjosti i naše budućnosti, istaknuo je predavač.

Opširnije...

SUSRET

Print Friendly, PDF & Email

Andrija Stojić – Ivan Branko Imrović, Križni put, Matica hrvatska, Čitluk, 2020.

Dok je svijeta i vijeka pisat će se o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Naročito je to bilo izraženo u Srednjem vijeku kada je Zapadno društvo počivalo na vjerskim temeljima. Razvila se tada i znanost, i kultura, i gospodarstvo, i... Danas su temelji neki drugi, pa je i društvo drukčije. Jednom riječju: propada.

Ipak uvijek je bilo i bit će onih koji idu samosvjesnim putem. Takav je i Andrija Stojić. Nakon bavljenja hrvatskom kulturom ili hrvatskim duhom dugi niz godina, odlučio je objelodaniti ovo djelo pred nama. I nije pogriješio. Dotakao je njime ljudske dubine pa se zbog toga razmatrajući ga može ostati dulje ili kraće vrijeme. Nismo, naime, samo čitatelji, nego i oni koji sami stvaramo pogled na svijet i život oko sebe kroz naočale vjere.

Opširnije...

Osobno