ZAJEDNO, PA KUD PUKLO

Print Friendly, PDF & Email

Vera Primorac, Iskrivljena vaga pravde, Tkanica, Zagreb, 2019.

Granica je razdvojila hrvatsko biće. Još tamo dolaskom Turaka. I dalje to traje. Ali kao da je to važno. Važno je samo što ona predstavlja za nas.

Odgovor nam se nudio u prigodi suđenja Slobodanu Praljku i ostaloj petorici iz razdoblja obrane hrvatske domovine, odnosno stvaranja Herceg Bosne. Ako su bili naši, onda su nam granice samo nešto što povijesti treba da se igra. Ako su bili njihovi, onda su granice prepolovile i naše srce. Druge nema.

Iskusila je to dobro Vera Primorac. Život joj je prolazio s obje strane granice i zna kako je na njima. Stoga i jest mogla napisati jedno ovakvo djelo. Stavila je domoljubne naočale i stala motriti život oko sebe. A one su joj mnogo toga ispričale.

Opširnije...

SNAGA BUDUĆNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Trenutna država BiH ima tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tako je određeno 14. prosinca 1995. u Daytonu. Ne ulazeći u čisto politička pitanja, zapitati nam je se mogu li u takvoj državi biti 3 identiteta: hrvatski, srpski i bošnjački? Povijest nam kaže da su nastajali tim redom i sada su tu gdje jesu. Identitet, pak, zacijelo čini obrazovanje, kultura, duhovnost... Hrvatsko biće u BiH ima ih i zbog toga ima svoj identitet, bez obzira na to što mu političke prilike još nisu nimalo naklone, odnosno što mu ne daju ono što čak i manjine imaju po Europi.

Attachments:
Download this file (snaga-buducnosti.pdf)snaga-buducnosti.pdf[ ]3833 kB

Opširnije...

ŠTO NAS OČEKUJE U 2021.?

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 6. siječnja 2021. (hkv.hr) – Godina 2020. koja je iza nas u sutrašnjim pregledima povijesti vjerojatno će se označavati kao prijelomna, a točku prijeloma mogla bi predstavlja korona-kriza. Uz koronavirus, kao klasičan primjer »crnog labuda«, Hrvatsku su ove godine zahvatila i dva razorna potresa.

Može li Hrvatska iskoristiti sadašnju krizu kao priliku da prestane s određenim pogubnim praksama, kao što je klijentelističko-koruptivni model djelovanja, ali i za »reset« na drugim područjima koja zahtijevaju promjene?

O 2020. i predikcijama za 2021. za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća govore: Zdravko Mršić, Matko Marušić, Stipe Kutleša i Miljenko Stojić.

Attachments:
Download this file (sto-nas-ocekuje-u-2021.pdf)sto-nas-ocekuje-u-2021.pdf[ ]92 kB

Opširnije...

NE ĆE DVAPUT

Print Friendly, PDF & Email

Bio je zadovoljan. Konačno je dobio posao. Jest da je trebalo malo pogurati, ali sada se drukčije ne može. Oni bivši zasjeli na sva mjesta i sa sobom donijeli svoj način vladanja. I sad što je tu je, moj pajdo.

Trebao je prijeći ulicu. Osvrtao se na sve strane. Nikada se ne zna. Ostao mu taj običaj od kada je ono Marinka udarilo. Mogao je čovjek poginuti. Ali, eto, nije, hvala Bogu. Sime im se zamelo!

Bio je na drugoj strani i polako prolazio pokraj poznatog kafića. Imao je još nešto vremena na raspolaganju, namjerno je pošao pješice i ranije. Htio je jednostavno uživati.

Opširnije...

Osobno