S OLOVKOM U RUCI

Print Friendly, PDF & Email

Ljerka Car Matutinović, Kraljevstvo za knjigu, Biakova, Zagreb, 2018.

Baviti se književnom kritikom mogu samo oni koji su duboko zaronili u srž književnog stvaranja i u trenutna književna kretanja. Ljerka Car Matutinović i ovom knjigom dokazuje da joj je sve to itekako dobro poznato.

Na stranicama lista Vijenac 2011. - 2018. ispisivala je svoje kritičke dojmove o novim knjigama uglavnom suvremenih značajnih imena hrvatske književnosti. Radi se o 16-ero pjesnika i o 13-ero prozaika, kako je i podijeljena ova njezina knjiga. Da ne bi nekoga posebno isticala, poredala ih je abecedno. K tomu, i obim teksta je ujednačen, zahvaljujući pravilima rubrike u Vijencu u kojoj je izlazio. Tako smo dobili jedno zanimljivo, zaokruženo djelo.

Opširnije...

U PREDVEČERJE

Print Friendly, PDF & Email

Branko Barišić (priredio), + fra Urban Barišić 1886. – 1936., Matica hrvatska, Posušje, 2019.

Bog nas je stvorio u nekom kraju ove kugle zemaljske i taj kraj tijekom svoga života zavolimo kao dušu svoju. Spoznajemo što je to domoljublje i uživamo u njemu. S druge strane su oni koji sebi umišljaju da su građani svijeta ili internacionalisti. Njima je svejedno gdje su, samo neka im je što lagodnije i udobnije.

Barišići, podrijetlom iz Rakitna, tek su u posljednje vrijeme imali mirniji život. Ostali im je protjecao u neprestanoj borbi za kruh svagdanji, kao i u borbi s onima koji nisu voljeli ni njih ni njihov narod. Vladala je znači nevolja i zlosilje kojima su se odupirali samo oni hrabri. A Barišići su zacijelo bili takvi. I ovo djelo pred nama, i druga djela koja je napisao ili uredio Branko Barišić, bjelodano govore o svemu tomu. U tom životnom košmaru izrasli su mnogi s fakultetskim ili visokoškolskim obrazovanjem doprinoseći itekako društvu u kojemu su živjeli. Da budemo točniji, radi se o obitelji Barišić nadimka Jojić. Daleko bismo stigli kada bismo i druge uključili u ovu priču.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE, »KAPITUL NA ROGOŽINAMA« I ĐAKONSKO REĐENJE DVOJICE KANDIDATA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2019. (Ivana Karačić) – Danas, Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, članovi Hercegovačke franjevačke provincije stigli su na Široki Brijeg, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. Ujedno je ovo bilo i đakonsko ređenje dvojice novih kandidata. Ponovno se okupila gotovo sva Provincija iz domovine, njih 80-ak.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te pozdravom mjesnog gvardijana fra Ivana Marića. Nakon toga skup je pozdravio te tematski progovorio o današnjem danu mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Ocrtao je kratko franjevačko poslanje danas i snalaženje u ovom suvremenom svijetu. Nazočnima se prigodno obratio i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sržnim i mudrim riječima približio je to svoje poslanje. Nakon njega sve je pozdravio trenutni provincijal fra Miljenko Šteko progovorivši kratko o stanju Provincije danas i o nekim pothvatima koji stoje pred njom.

Opširnije...

U TJEDNU SJEĆANJA U SPLITU PREDSTAVLJENA KNJIGA »VESLO« DR. ZDENKE ČORKALO

Print Friendly, PDF & Email

Split, 21. studenoga 2019. (Marija Vučetić / hu-benedikt.hr) – Bilo je dostojanstveno, svečano i ponosno u dvorani »Vinka Draganje« kod ljubaznih dominikanaca, 18. studenoga, kada je predstavljena 11. knjiga »Veslo« naše književnice dr. Zdenke Čorkalo, kao kruna na završetku osmodnevnog programa Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Splitu i gradovima diljem Dalmacije. Dupkom ispunjena dvorana, gdje se tražila stolica više, potvrđuje njezinu spisateljsku vrijednost kojom nas gotovo svake godine obraduje novom knjigom.

»Kao što patnje Vukovara i Škabrnje simboliziraju golgotu Domovinskog rata, ponos pobjede i klik slobode, tako i ova knjiga prenosi događaje i emocije pojedinaca, skupina, obitelji, ratnih patnika, kao svjedočanstvo i simbol istog vremena. Doživljaji su to liječnice, anesteziologinje na zadatku na prvoj crti bojišnice od sjevera do juga Domovine. Njezino pero je poput vještog kirurga i psihijatra zajedno, koji strpljivo ulazi u labirinte ljudskih duša trudeći se postaviti pravu dijagnozu kako bi i lijek bio djelotvoran.« Kazala je to autorica ovoga teksta zahvalivši na pozornosti nazočnima u dvorani u ime Hrvatske udruge Benedikt, organizatora večeri.

Opširnije...

Osobno