ON JE NAJVAŽNIJI

Print Friendly, PDF & Email

Završavao je zadnji sat škole. Jesenske boje počele su kititi okoliš. Sunce se još nije dalo. Sve je to zato na čovjeka djelovalo ugodno, smirujuće, oku milo.

Mate i Jeronim bili su stari prijatelji. Pošli su zajedno u prvi razred i još se drže skupa. Osobito su voljeli šaliti se međusobno ili s drugima. Nije važno, važno je samo da je opušteno.

Stali su ispred škole. Autobus je polako dolazio. Odjedanput Jeronim reče:

»Hajdemo mi danas pješke. Pusti ovo staro drndalo. Vidiš kako je vani lijepo.«

Mate ga je samo pogledao. A pogledao je i nebo te oko sebe. Stvarno je lijepo. Idemo.

Opširnije...

ONO BITNO

Print Friendly, PDF & Email

Renata Dobrić, I dok je srca, bit će i Kroacije!, Naklada Bošković, Split, 2018.

Domovinu se može voljeti, a može se i odmahnuti rukom, jer nas ona, kao eto, sapinje. Renati Dobrić sve je već jasno odmah na početku, kod posvete ovog djela: »Mojoj obitelji i našoj Hrvatskoj«. Iz jednoga takvoga stava, mogli bismo reći, lagano je izniklo 7 monodrama pred nama.

Ono što sve ove monodrame povezuje jest duboki katolički stav prema Bogu i prema svijetu oko nas. Nisu one mekušaste melodrame, zasijecanje je to u sudbine, u djelovanje zla na ovome svijetu, traženje u tom besmislu zrake svjetla. I ona je uvijek tu. Upućeni smo prema Bogu i kada nam je to jasno ništa nas na ovome svijetu ne može slomiti. Pobjednici smo i svojim životom gradimo svoju domovinu.

Opširnije...

O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA: IZAZIVA LI SE CILJANO POLARIZACIJA, PA I MRŽNJA, NA NACIONALNOME SPEKTRU?

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 10. listopada 2019. (Davor Dijanović / hkv.hr.) – Kao što je poznato, krajem godine bit će održani predsjednički izbori. Dok na ljevici za sada imamo jednoga kandidata kojega unisono podupire cijeli lijevi politički spektar, bez obzira na međusobne razlike, na nacionalnome spektru imamo sve snažniju polarizaciju. Naime, apsolutno je legitimno i poželjno da postoji više kandidata, no stvara se dojam da se ciljano izaziva što žešća polarizacija, pa i mržnja, između simpatizera Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.

Attachments:
Download this file (ususret-predsjednickim-izborima.pdf)ususret-predsjednickim-izborima.pdf[ ]431 kB

Opširnije...

UVEZANO GLASILO »STOPAMA POBIJENIH 2017. – 2019.«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 8. listopada 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« ovih je dana u ograničenom broju primjeraka izišlo uvezano izdanje glasila »Stopama pobijenih 2014. – 2016.« u kojem se nalazi 6 brojeva glasila izišlih u tom razdoblju. Ovaj uvezani primjerak može se kod Vicepostulature nabaviti za 20 KM.

Glasilo »Stopama pobijenih« Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje, pokušavajući i na taj način rasvijetliti ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću te javnost obavijestiti o radu Vicepostulature. Dosada su izišla 23 broja glasila, a ranije su objavljena njegova tri uvezana izdanja: za razdoblja 2008. – 2010., 2011. – 2013. i 2014. – 2016.

Opširnije...

Osobno