ZRCALO

Print Friendly, PDF & Email

Zvonimir Šeparović (uredio), Pamćenje i povijesna istina o žrtvama, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Zagreb, 2018.

Mnogo je raznoraznih udruga u hrvatskom narodu s obje strane granice. Međutim, malo njih nastoji skrbiti oko zajedničke nam istine. Jedna od udruga koja iskače iz svega toga jest Hrvatsko žrtvoslovno društvo. Između ostaloga svake treće godine priređuje kongrese glede hrvatske žrtve kroz povijest, a naročito u ova naša vremena. Prvi je održan 1998., pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Hrvatske dr. Franje Tuđmana. A sedmi, čiji zbornik radova držimo u rukama, održan je 2016. Pokrovitelji su se, pak, kroz to vrijeme mijenjali, ovisno o tomu koliko je narodna ili nenarodna vlast bila na čelu hrvatske države.

Na početku ovoga djela doneseni su najprije pozdravi kongresu. Radi se o Stjepanu Sučiću, pomoćniku ministra hrvatskih branitelja te o mons. Josipu Mrzljaku, varaždinskom biskupu. Trebalo ih je biti još, ali... Sam kongres odvijao se u Zagrebu, Varaždinu i u Svibovcu Topličkom 30. rujna – 2. listopada. Pozdravne govore slijede uvodni referati, a njih opet referati. Tako je to jednostavno nazvano. Tu je i nekoliko dodataka: Kratki prikaz novih žrtvoslovnih knjiga i video zapisa s komemoracija i blagoslova spomen obilježja; Završna sjednica Kongresa; Komemoriranje žrtve; Zaključci Kongresa; Godišnja skupština; Zajedničko druženje; Osvrti, poruke i zahvale nakon kongresa; Donatori. Očito se radi o temeljito napravljenom djelu koje ima namjeru senzibilizirati javnost.

Svatko tko zaviri u ovo bogatstvo podataka naći će se kao pred zrcalom. Najprije će mu se otvoriti sva nakaznost jugokomunističkog sustava, a onda će se upitati što je sam do sada učinio za ove žrtve. Zbog toga je dobro da se objavljuju ovakve knjige. One trse put pred nama da lakše dođemo do prave istine. Znamo da kroz predugih 45 godina jugokomunističke strahovlade tim putem nismo smjeli javno ići, samo u dubokoj potaji. Hvala Bogu da je svanulo vrijeme kada konačno možemo biti ono što jesmo, ako se i dalje ne bojimo.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 14. studenoga 2018.

U PLANINI

Print Friendly, PDF & Email

Sreli su se pred hotelom »Panorama«. Nije mu se danas dalo voziti, pa je malo prošetao.

»Dolaziš li i ti u nedjelju na skup? Bit će ono naše društvo. Moramo se nešto dogovorit.«

»A gdje?«

»U Muslijinu vikendicu. Uvik nam je tamo bilo lipo. Vani ladno, unutra vatra plamsa, bit će nešto i za prigrist i šta ćeš bolje.«

»U redu to, nego o čemu je dogovor?«

Opširnije...

OČI U OČI, SVAKI DAN

Print Friendly, PDF & Email

Nikola Đuretić, Odlazak / Oproštaj, Naklada Đuretić, Zagreb, 2017.

Kad nekoga voliš, onda bi želio da dotični neprestano bude s tobom. Ali nažalost ljudski život ima sasvim neke druge okvire. Krhak je, jednoga dana se preseljava u vječnost ili u ništa tko ne vjeruje da ta vječnost postoji.

Nikoli Đuretiću zbog bolesti se žena preselila Gospodinu ranije nego što je on to očekivao. Najprije je nazočio njezinom polaganom odlasku i odatle u nazivu ove njegove zbirke pjesama »Odlazak«. Nakon toga o svemu tomu razmišlja i odatle druga riječ u nazivu »Oproštaj«. Ujedno su te dvije riječi pojedinačno i nazivi ciklusa. Očito, zbirka je satkana ispovjednim tonom, lirskim književnim izričajem.

Opširnije...

NA NAŠEM PRAGU

Print Friendly, PDF & Email

Ante Čuvalo, Komunistički totalitarizam na djelu, CroLibertas Publishers, Chicago, 2018.

Pisale su se i još se pišu mnoge knjige o komunizmu. Nastoji se s raznih strana sagledati njegova zlokobna ćud. I to je dobro. Moramo se očistiti od tih misli i tih djela.

Ante je Čuvalo također pošao tim putem, ali na jedan svoj osoben način. Nije se ogrnuo velikim mislima i teorijama, nego je za iznošenje prave slike komunizma uzeo događanja u dva ljubuška sela, Proboju i Radišićima, koje je uostalom dobro poznavao. Na tom malom primjeru onda je lako sagledati cjelovitost. A sve je započelo slučajnim pronalaskom arhivske građe u podrumu ljubuške općine Mjesnih narodnih odbora iz negdašnjeg kotara Ljubuški.

Opširnije...

Osobno