Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 2. prosinca 2014. (hkv.hr) – Proteklog tjedna papa Franjo posjetio je institucije Europske unije (EU): Europski parlament i Vijeće Europe. U govoru pred EU parlamentom papa je istaknuo da Europa mora ponovno otkriti svoj identitet temeljen na kršćanskim korijenima. »Vjera nije samo za Europski kontinent baština dvijetisućljetne povezanosti, nego i temelj za njegov budući socijalni i kulturni razvoj. Kršćanski prinos nije ugroza sekularnim državama, nego obogaćivanje i osnaživanje društvene solidarnosti«, istaknuo je Papa europskim parlamentarcima te dodao da Europa koja više nije otvorena za transcendentnu dimenziju života, riskira polako izgubiti vlastitu dušu i »humanističku dušu«.

Papin posjet EU institucijama, poruke koje je pritom uputio te mogućnost da one potaknu čelnike EU da preispitaju dosadašnji pristup izgradnji europskog zajedništva koji se temeljio isključivo na ekonomskim probitcima, a posve zanemarivao kulturnu i duhovnu komponentu i kršćansko nasljeđe za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Miljenko Stojić, Stipe Kutleša, Zdravko Mršić, Ivan Poljaković i Marko Barišić.
 

Miljenko Stojić: Današnje europsko blagostanje izraslo je na kršćanskim temeljima

Svaki papa, pa tako i današnji Franjo, itekako ima što reći Europi, bila ona ujedinjena ili ne. Njegov spomenuti govor mnogi su nazvali povijesnim i on to vjerojatno jest. Vrijeme će, naime, pokazati je li to bio govor gluhome ili govor koji je pokrenuo barem nešto u debeloj, uspavanoj, samodopadnoj Europi. Zastupnici su, kako kažu mediji, često pljeskali. Pitanje je može li se išta graditi na tom pljesku. Bilo bi dobro da može. Očito ima dosta onih koji razmišljaju svojom glavom i u papinim su riječima prepoznali nadu za novi početak. Sad im samo treba hrabrosti svoja uvjerenja zastupati javno, u dvorani parlamenta, pa ćemo onda govoriti o preobrazbi Europe u kojoj živimo. Ne bi nikako smjeli dopustiti da im tu nadu ukradu igrači iz sjene i njihova peta kolona, svjesna ili ne, u našim redovima.

Sjetimo se samo kako spomen na kršćanstvo nisu ugradili u Ustav Europe. To zacijelo nisu odobrili ovi koji su pljeskali papi Franji ili je njihov pljesak bio licemjeran? Ili što reći kada netko naš, zaveden slatkorječivim riječima, umjesto govora o kršćanstvu počne rabiti govor sekulariziranih medija i još se time hvali?

Da, problem je sekularizam, a ne sekularizacija. Zaista se Crkva treba odvojiti od države, ljudi iz hijerarhije moraju se baviti propovijedanjem Isusova nauka, nikako poglavito biti državni službenici s ovlastima i tamo i ovamo. No, to ne znači stjerati Crkvu u sakristiju, kako to želi sekularizam. Nažalost trenutno svjedočimo nečemu takvom. A dogodi se, zbog raznoraznih razloga, da i sami kršćani u to povjeruju. I onda na djelu imamo odmaknutost od Boga, individualizam u njegovom lošem smislu, propadanje pod krinkom razvoja.

Današnje europsko blagostanje izraslo je na kršćanskim temeljima. Ali se dogodilo da su neki na to zaboravili kada su ga se dočepali. Stavili su sebe u središte i umislili si da im Bog ne treba. I zbog toga imamo ovo što imamo. Papa Franjo to izvrsno prepoznaje. Nestat će nas ako nastavimo istim putem. Djeca se ne rađaju ili ih se ubija još u majčinoj utrobi, starije se ne poštuje, zavladala je samo trka prema tvarnim dobrima. Do čega vodi? Do kulture smrti, do urušavanja socijalnog poretka, do otuđenosti, do... Stvarno je voda došla do grla. Zbog toga hvala papi Franji na njegovim riječima, hvala svima onima koji ih nastoje provesti u život, hvala otvorenima ispravnom razmišljanju i ispravnom djelovanju.

Attachments:
Download this file (papa-u-eu-institucijama-komentari.pdf)papa-u-eu-institucijama-komentari.pdf[ ]1046 kB

Osobno