Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 26. lipnja 2014. (Ž. P. / hrsvijet.net) – U sklopu programa obilježavanja »Dana grada Vrgorca« u Vrgorcu je 23. lipnja predstavljena knjiga fra Janka Bubala »Apokaliptični dani«. Radi se o autobiografskoj knjizi hercegovačkog franjevca koji je kao svećenik s narodom proživljavao turbulentne događaje Drugog svjetskog rata na prostoru zapadne Hercegovine. Prvo izdanje knjige ugledalo je svjetlo dana početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Fra Janko je u međuvremenu preminuo 1997., a drugo izdanje priredili su Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te ogranci Matice hrvatske iz Vrgorca i Čitluka. Inače, fra Janko Bubalo je autor i pozamašnog pjesničkog opusa.

Sama knjiga »Apokaliptični dani« na realističan i plastičan način čitatelju dočarava atmosferu straha, gladi i smrti kroz koju je narod u Hercegovini prolazio u zadnjim danima Drugog svjetskog rata kada je ljudski život novim vlastima malo vrijedio. Sam fra Janko je dva puta izveden iz ljubuške tamnice na simulirana strijeljanja koja su ga trebala psihički slomiti. Spomenuta knjiga bila je nezamjenjiv izvor podataka u potrazi za posljednjim počivalištem brojnih stradalih hercegovačkih franjevaca i civila. Bila je izvor iz prve ruke, jer je fra Janko osobno svjedočio brojnim zločinima.

O knjizi su govorili prof. Željko Primorac, ravnatelj GKS Vrgorac, fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature te prof. Tomislav Đonlić.

Uređujući drugo izdanje ove knjige fra Miljenko Stojić je došao i do podataka o demografskim pokazateljima na prostoru zapadne Hercegovine po završetku Drugog svjetskog rata. »Treba spomenuti kako je po završetku rata na sto ženskih osoba na prostoru općine Široki Brijeg dolazilo tek 25 muškaraca. Takvoj demografskoj strukturi zacijelo je pridonijelo i oko 150 masovnih grobnica koje smo do sada pronašli na području Širokog Brijega«, kazao je fra Miljenko.

Govoreći o povijesnim i političkim okolnostima koje su dovele do stradanja civilnog pučanstva, a pogotovo svećenstva, po svršetku rata prof. Đonlić je kazao sljedeće. »Neosporno je da su Oblasni partijski komiteti, zajedno s Oznom, mjesečno izrađivali izvješća o stanju među klerom. To je bila uputa koju su dobivali od republičkih komiteta. Najbolju poruku što mogu očekivati od komunističkih vlasti svećenici su dobili 6. veljače 1945., na savjetovanju političkih komesara KPH za Dalmaciju, od Vladimira Bakarića koji je svećenike proglasio neprijateljima narodnog jedinstva i onima koji su odgojili sve ono "što je ustaško i nezdravo u narodu".«

Osobno