XVIII. HUMSKI DANI POEZIJE

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. listopada 2017. (DHK HB)


L I V N O

Ponedjeljak, 16. listopada 2017. u 12,25 sati - GIMNAZIJA LIVNO

Književno-pjesnički susret s učenicima osnovnih i srednjih škola

Sudjeluju: Marina Alerić-Bebić, Stanislav Bašić, Ružica Hrnjkaš, Ivan Sivrić, Mijo Tokić


M O S T A R

Srijeda, 18. listopada 2017.

XI. IKAVSKI SKUP

Studij za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Mostaru i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
Knjižnica Gimnazije Mostar (Španjolski trg 1) u 13 sati
Ikavska radionica
Sudjeluju: Slavo Antin Bago, Damir Kočić, Anita Martinac, Zbor Gimnazije Mostar i recital učenika
Mala dvorana HD hercega Stjepana Kosače u 19 sati
I. Filološki pogledi
Marina Kljajo-Radić, Antun Lučić, Vedran Vidović
II. Književni prinosi
Danica Bartulović, Stanislav Bašić, Anita Martinac ( predstavljanje stihozbirke Budna), Jozefina Pranjić
III. Etnostavak
Ženska narodna nošnja iz Posavine (podrijetlo od 250 godina)

Opširnije...

O CRNIM DEMOGRAFSKIM PROJEKCIJAMA HRVATSKE BUDUĆNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 11. listopada 2017. (Davor Dijanović / hkv.hr) – Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u 2016. broj rođenih u Republici Hrvatskoj iznosio je 37.706, broj umrlih 51.542, a broj iseljenih 36.436. Samo u 2016. Hrvatska je tako izgubila više od 50.000 ljudi, a realan je broj zacijelo i veći. Na crne demografske scenarije relevantni demografi upozoravaju već niz godina, no niti jedna vlada do sada nije poduzela spomena vrijedne poteze kako bi se stanje popravilo. Umjesto da se narodu ponudi ideja/model okupljanja/nacionalne integracije kako bi se postigla općenacionalna mobilizacija oko rješavanja urgentnih demografskih i ekonomskih problema, narodu se nude ispraznice o stabilnosti i nedefiniranom »boljem životu«. Posljedično, zbog nedostatka ideja/ideala i općeg rasula na svim područjima narod sve više tone u apatiju i pasivnost te gubi vjeru u vlastite snage što nedvojbeno, uz lošu ekonomsku situaciju, pridonosi iseljavanju iz države. Mediji pritom ne nude pozitivne primjere iz života u Hrvatskoj, nego potenciranjem crnih slika i istodobnim dezavuiranjem svih vrijednosti snažno doprinose svim navedenim trendovima.

Attachments:
Download this file (demografija-hkv-17.pdf)demografija-hkv-17.pdf[ ]394 kB

Opširnije...

GRUDE: PREDSTAVLJANJE FRA MILJENKA STOJIĆA

Print Friendly, PDF & Email

Grude, 13. listopada 2017. (grude-online.info) – Predstavljanjem knjiga fra Miljenka Stojića sinoć su, 12. listopada, u Hrvatskom kulturnom domu »Antun Branko Šimić«, u Gradskoj knjižnici Grude, započela tradicionalna jesenska kulturna zbivanja u općini Grude. Priređuje ih Matica Hrvatska.

U ugodnom ambijentu Gradske knjižnice o knjizi za djecu Cvrk-cvrk fra Miljenka Stojića govorila je Anita Martinac, a o njegovoj zbirci pjesama Stopu po stopu govorio je Antun Lučić. Zorana Grizelj vodila je program.

Opširnije...

PERO MILJENKA STOJIĆA: POGON KOJI NE POSUSTAJE

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 4. listopada 2017. (bljesak.info) – U sklopu književnih susreta Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), danas je u Mostaru predstavljeno književno stvaralaštvo Miljenka Stojića. O njemu je govorila prof. Tina Laco, voditelj Književne tribine Ivan Baković i predsjednik DHK HB Ivan Sivrić. Tom prigodom je istaknuto kako je pero Miljenka Stojića suvremeno, te da njegov književni pogon ne posustaje, unatoč brojnim zaduženjima koja je prihvatio i koja s jednakim uspjehom obavlja.

Opširnije...

Osobno