HRVATSKI INTELEKTUALNI KRUG 'O4.

 

 
 
DEKLARACIJA

  POTPORA

  PRIOPĆENJA...

  SLIKE

  O NAMA

 


VIJESTI


REFORMA ŠKOLSTVA I POLOŽAJ HRVATSKOG JEZIKA U BiH

Busovača, 23. travnja 2004. – Neovisni sindikati osnovnih i srednjih škola županije Središnja Bosna danas su u hotelu Tisa u Busovači priredili okrugli stol pod nazivom Reforma školstva i položaj hrvatskog jezika u BiH. Na temu »Hrvatski jezik – ravnopravnost« govorio je Zdravko Kordić, predsjednik DHK HB, a na temu »Pravo na svoj jezik, kulturu i školstvo« govorio je Miljenko Stojić, književnik i koordinator HIK-a '04. Okrugli stol je završio donošenjem »Deklaracije« u kojoj se naglašava da se podržava »Deklaracija HIK-a '04«, »Deklaracija BK BiH«, kao i da hrvatski narod ima pravo na svoj jezik, kulturu i školstvo ne uskraćujući to pravo drugim dvama narodima. Za »Administrativno ujedinjenje dvije škole pod jednim krovom« kaže se da je to političko, a ne znanstveno i i školsko pitanje.

 

BORBA ZA SLOBODU NE MOŽE BITI ZLOČIN
Mostar, 7. travnja 2004. Osuđujemo dijelove najnovijih optužnica Haaškoga suda koje se odnose na kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, napose na kolektivnu krivnju Hrvata iz BiH. Žalosna je činjenica da Haaški sud ne razlikuje agresiju i pravedni obrambeni rat. Ne prihvaćamo, niti možemo prihvatiti optužbu prema kojoj je hrvatska državna politika, kao i hrvatska politika u BiH zločinačka, jer se naš narod borio za svoje samoodređenje i svoju slobodu.

Borba za slobodu nije niti može biti zločinom – zaključak je članova Hrvatskog intelektualnog kruga '04, koji su jučer (srijeda) zasjedali u prostorijama HZ Herceg-Bosne u Mostaru. Književnik Andrija Vučemil je, kao član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, u čijem je sklopu HIK '04 utemeljen, kazao kako su nove optužnice strahota za hrvatski narod i kako je u Haagu na djelu politički proces, a ne valjani sud.

On je dodao kako je HIK '04 neovisan od bilo koje političke stranke i kako se neće obazirati na političke ograde, nego će se kao civilizacijska tekovina kroz institucije NATO-a, Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe boriti za interese Hrvata. Vučemil je hrvatski problem u BiH ocijenio gorućim u Europi.

Književnik Miljenko Stojić naglasio je da se HIK '04, osim za Hrvate, bori i za ostale narode, poručivši da će u BiH mir zavladati tek kada svatko bude slobodan i u mogućnosti izučavanja svog jezika i povijesti, njegovanja svoje kulture i posjedovanja svojih škola. On je zahvalio međunarodnoj zajednici na svemu pozitivnom što je učinila za hrvatski narod, ali ju je upozorio kako treba smoći snage i ispraviti načinjene pogreške. Na koncu, Stojić je progovorio o trenutačno gorućem problemu Zavoda za školstvo, kazavši kako je stajalište HIK-a '04 da hrvatski narod u BiH treba imati jedinstven takav zavod, te sačuvati i njegovati svoj jezik i kulturu u ovoj zemlji.

Također je istaknuo važnost osnivanja svojih škola, što Hrvatima, kao narodu koji je na ovom podneblju stoljećima, nema nitko pravo osporavati, a što vrijedi i za druga dva naroda.

 

Darko Juka

 

Slobodna Dalmacija, Split, 8. travnja 2004., str. 84.

 

HRVATSKO ŠKOLSTVO I KULTURA U BiH

Mostar, 25. ožujka 2004. Sastanak Koordinacijskog odbora HIK-a '04 na kojem se razgovaralo o statusu Zavoda za školstvo u Mostaru, te o hrvatskom školstvu i kulturi u BiH održan je danas u  Mostaru. Nakon sastanka je zaključeno da Koordinacijski odbor HIK-a podupire reformu osnovnog, srednjeg i visokog školstva, ali ne na način da hrvatski narod ostane bez svojih škola, odnosno da njegovo pravo na slobodnu uporabu hrvatskog jezika bude neupitno.

Istaknuto je i to da HIK '04 ne podržava administrativno ujedinjenje dviju škola pod istim krovom, budući da drže da svaka škola ima pravo na svoju potpunu zasebnost, kao i na ime koje će nositi.

»Tražimo stvaranje pravednog ustavnopravnog okvira za Hrvate u BiH. Samo na taj način njihov jezik, školstvo i kultura ne bi trebali biti ugroženi, te će na taj način BiH ostati i opstati kao cjelovita država sa svoja tri konstitutivna suverena naroda.

Potičemo hrvatske intelektualce da se uključe u pravednu borbu za očuvanje prava hrvatskog naroda na svoj jezik, školstvo i kulturu u BiH, kao i na očuvanje ili ponovno vraćanje svih drugih prava.

Protiv smo toga da zbog zastupanja stavova svojih birača na demokratski način izabrani hrvatski predstavnici u tijelima vlasti budu udaljeni s dužnosti, jer samo ako ne obavljaju povjerene zadaće, tada trebaju snositi odgovornost«, zaključci su Koordinacijskog odbora HIK-a '04.

 

OHR U FEDERACIJI RABI DVOSTRUKE MJERE

Mostar, 6. ožujka 2004. – HIK '04 jučer je u dvorani Zirala u Mostaru održao konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o djelatnosti DHK HB u 2003. i početkom 2004., o školstvu, s posebnim osvrtom na Osnovnu školu u Novom Šeheru i Gimnaziju fra Dominika Mandića u Mostaru, a bilo je riječi i o isključenju električne energije DHK HB. Govoreći o djelatnosti društva, predsjednik tog društva Zdravko Kordić i koordinator HIK-a '04 Miljenko Stojić istaknuli su da su u protekloj godini izdana dva dvobroja časopisa Osvit, te objelodanjeno osam naslova knjiga od iznimne vrijednosti. Osvrćući se na goruće pitanje školstva u BiH, Kordić je komentirao događaje u Osnovnoj školi fra Grge Martića u Novom Šeheru u Zeničko-dobojskoj županiji i Gimnaziji fra Dominika Mandića u Mostaru. »Učenici Osnovne škole fra Grge Martića u Novom Šeheru, izuzev samo 12 učenika, preselili su se u školu u Ozimice u općinu Žepče u istoj županiji, jer im je trenutni ministar prosvjete Sreto Tomašević zabranio izvođenje nastave po hrvatskom nastavnom programu. Pitanje za OESS i Roberta Beecrofta jest: Sastoje li se reforme u školstvu u gušenju hrvatskih nastavnih programa i škola ili su reforme osuvremenjivanje nastave, veći standard učenika itd.«, kazao je Kordić. Također, predsjednik DHK HB naglasio je da je mijenjanje, odnosno brisanje naziva Gimnazije fra Dominika Mandića, koje su proveli vijećnici općine Mostar-Jugozapad, protuustavno. »Kažem protuustavno, jer je Ured visokog predstavnika 28. siječnja zaledio sve promjene imena, vlasništva, ustrojstva itd. Stoga, ako je zaleđena promjena imena Trga hrvatskih velikana, onda bi trebala biti zaleđena i promjena imena, odnosno brisanje imena Gimnazije fra Dominika Mandića. No, OHR je uporabio dvostruka mjerila – pohvaljeno je brisanje imena fra Dominika Mandića, a zaustavljena promjena imena trga«, objašnjava Kordić. Ogromna šteta, kako je naglašeno, nanesena je iskapčanjem električne energije tom društvu, jer su time prekinuti svi kontakti društva potrebni za rad, a ni nakon brojnih zamolbi upućenih ravnatelju Elektroprivrede HZ HB i resornom ministru Jagi Musi, električna energija još uvijek nije uključena. »Mi nismo veliki potrošači i želimo plaćati svoju struju, što nije uopće sporno. Prema mom mišljenju, to je bizarni povod za uzurpaciju naših prostora za koje imamo i legitimnu adresu na kojoj smo i registrirani«, kazao je Kordić.

Unatoč problemima s djelatnostima se i dalje nastavlja, a fra Miljenko Stojić ovom je prilikom i službeno predstavio novu web stranicu Hrvatskog intelektualnog kruga '04 www.hik04.info.

V. Soldo

Dnevni list, Mostar, 5. ožujka 2004., str. 7.

 

UTEMELJEN HRVATSKI INTELEKTUALNI KRUG '04 (HIK '04)

Mostar, 31. siječnja 2004. Na inicijativu Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) 30. siječnja u Mostaru je utemeljen Hrvatski intelektualni krug '04 (HIK '04) koji će voditi dopredsjednik DHK HB mr. Miljenko Stojić.
Na sastanku kojim je predsjedao predsjednik DHK HB Zdravko Kordić potporu HIK-u '04 dali su rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Frano Ljubić, dopredsjednica Matice hrvatske Mostar Nada Dalipagić, ravnatelj HNK Mostar Ivica Ovčar, predsjednik Sindikata prosvjete HNŽ Josip Milić, predsjednik Matice hrvatskih iseljenika Miro Šilić, dopredsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Ante Mišković, u ime HZ HB i urednik Hrvatskog leksikona u BiH dr. Jakov Pehar, Miroslav Vidović iz Ministarstva gospodarstva HNŽ, novinarka i književnica Vesna Zovko, pjesnikinja Ružica Soldo članica Upravnog odbora DHK HB i predsjednik Udruge hrvatskih novinara u BiH Ilko Barbarić.

Prihvaćena je Deklaracija koja upozorava na sveopće političko, gospodarsko, društveno, kulturno, jezično, obrazovno i civilizacijsko zatiranje Hrvata u BiH.

– Pozivamo sve demokratske snage u svijetu da nam pomognu izboriti se za jednakopravnost, te za demokratsku BiH – rekao je Zdravko Kordić. – Pozivamo sve hrvatske intelektualce u BiH, Hrvatskoj i diljem svijeta da podupru naše zahtjeve i potpišu ovu deklaraciju i time podrže naše istinsko pravo na BiH i naša prava u BiH, – stoji uz ostalo u preambuli Deklaracije od sedam točaka.

Ilko Barbarić

Večernji list