RAZOTKRIVANJE BRUTALNE ISTINE O BRITANSKOM CARSTVU

Print Friendly, PDF & Email

London, 13. ožujka 2017. (S. D. M / dnevnik.hr) – »Pomozite nam tužiti britansku vladu za mučenje« – to je predstavljalo molbu koju je povjesničarka Caroline Elkins primila 2008. Bilo je to nevjerojatno rizično – i pravno i profesionalno. Nevjerojatno, jer je slučaj na kojem su se okupili odvjetnici za ljudska prava iz Londona pokušao na Britaniju prebaciti odgovornost za zločine počinjene prije 50 godina, prije neovisnosti Kenije. Riskantno jer je zbog istraživanja tih zločina povjesničarka već doživjela mnoštvo uvreda i prijetnji.

Attachments:
Download this file (razotkrivanje-brutalne-istine.pdf)razotkrivanje-brutalne-istine.pdf[ ]765 kB

Opširnije...

NESRETNI SPORAZUM SYKES-PICOT

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 10. svibnja 2016. (hrvatski-fokus.hr) – Tajni sporazum koji je oblikovao Bliski istok ishodište je smrtonosne nestabilnosti. Sporazum Sykes-Picot, koji je oblikovao i izobličio suvremeni Bliski istok prije 100 godina, potpisan je 16. svibnja 1916. U tom su sporazumu Mark Sykes, u ime Britanaca, i Francois Georges-Picot za Francuze, uz sudjelovanje Rusa, razdijelili veći dio regije, vodeći računa o najmanjoj pojedinosti svoje pobjede nad Centralni silama u Prvom svjetskom ratu. Sykes-Picot (službeni naziv: Sporazum o Maloj Aziji) podsjeća nas da se njegove dvije ogromne pogrješke mogu ponoviti: jedna se odnosi na formu, a druga na bit sporazuma.

Attachments:
Download this file (nesretni-sporazum.pdf)nesretni-sporazum.pdf[ ]142 kB

Opširnije...

MONSTRUOZNA NEDJELA BRITANSKOG CARSTVA

Print Friendly, PDF & Email

New Delhi, 11. ožujka 2017. (direktno.hr) – Britanci pate od »povijesne amnezije« nad zločinima koje je počinilo njihovo negdašnje carstvo, tvrdi indijski zastupnik. Bivši UN-ov podtajnik Shashi Tharoor kaže da britanski obrazovni sustav ne priča pravu istinu o carstvu, prenosi Dnevnik.hr. »Nema stvarne svijesti o zločinima, o činjenici da je Britanija svoju industrijsku revoluciju i prosperitet financirala pljačkama, niti o tome da je došla u jednu od najbogatijih zemalja svijeta u 18. stoljeću, a onda ju nakon dva stoljeća pljačkanja dovela do statusa jedne od najsiromašnijih zemalja«, rekao je.

Opširnije...

KROJAČI NOVE EUROPE

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 24. svibnja 2015. (matica.hr) – U povijesti svijeta tajnih međudržavnih ugovora kojima su rješavane sudbine država i naroda, prekrajane međudržavne granice ili se obavljala dioba ratnoga plijena bilo je bezbroj. Ima ih i danas. U suvremenoj povijesti jedan od takvih ugovora izdvaja se zbog učinaka koje je uzrokovao u području međunarodnih odnosa i međunarodnoga prava – Londonski tajni ugovor. Tijekom Prvoga svjetskog rata zaključile su ga tri vodeće sile u taboru Antante – Francuska, Rusija i Velika Britanija – s neutralnom Italijom 26. travnja 1915, prije stotinu godina. Što je taj ugovor proizveo u suvremenoj civilizaciji i zbog čega je dobro obilježiti stotu obljetnicu njegova nastanka?

Attachments:
Download this file (londonski-ugovor-1915.pdf)londonski-ugovor-1915.pdf[ ]99 kB

Opširnije...

Zanimljivo