CRKVA I MASONI

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 28. rujna 2017. (Marito Mihovil Letica / Vijenac) – U povodu stote obljetnice osnutka katoličke udruge Vojska Bezgrešne, ustanovljene kao reakcija na masonske manifestacije u Rimu 1917, u samostanu franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni simpozij o prošlosti i sadašnjosti masonerije te odnosu Crkve i masona.

Opširnije...

LITURGIJSKA GLAZBA U HRVATSKOJ

Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 29. kolovoza 2014. (hrsvijet.net) – Uvođenje izvedbi korala po crkvama nažalost imalo je početkom 20. stoljeća negativni odjek među hrvatskim domoljubima koji su željeli, ne sluteći kako je to tipičan izraz Francuske revolucije i protestantizma, da se u crkvama njeguje samo narodno pjevanje. Merz im je zanimljivo odgovorio kako ne bi bilo ni crkvenih narodnih pjesama da prije toga narod nije imao prigodu da u crkvama sluša gregorijanski koral. U svakom slučaju, pred Drugi svjetski rat je crkvena pučka popijevka (izuzev u katedrali i u nekim samostanima) u potpunosti istisnula gregorijanski koral iz Liturgije. Nema ništa loše u pučkim pjesmama koje svojim božanskim zvukom i tekstom sjedinjuju vjernika s Bogom, ali pojavile su se brojne popijevke koje su bile posve profanog karaktera, u kojima ne samo da je tekst daleko od Liturgije nego ni napjev nije u skladu s propisima pučkog crkvenog pjevanja.
Attachments:
Download this file (liturgijska-glazba-u-hrvatskoj.pdf)liturgijska-glazba-u-hrvatskoj.pdf[ ]166 kB

Opširnije...

BITKA U NEBU: SVJEDOČANSTVO OSOBE KOJA JE SLUŽILA VRAGU

Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 7. siječnja 2017. (novizivot.net) – Želim podijeliti s vama svjedočanstvo o osobi koja je bila spašena, osobi koja je služila vragu. Kada je taj čovjek ispričao svoje svjedočanstvo, ono je u meni pobudilo dvojbe; ja mu nisam želio vjerovati. Odlučio sam doći pred Gospodina deset dana u postu, pitajući Ga: »Gospodine, je li je ovo istina?« Gospodin me je tada počeo učiti što se događa u duhovnom svijetu kada se molimo.
Attachments:
Download this file (bitka-u-nebu.pdf)bitka-u-nebu.pdf[ ]90 kB

Opširnije...

CRKVA I INTERNET

Print Friendly, PDF & Email

U Vatikanu su 28. veljače 2002. predstavljeni dokumenti Papinskog vijeća za društvena obavijesna sredstva »Etika na Internetu« i »Crkva i Internet«. Riječ je o prvome sveobuhvatnom pregledu najprije etičkih implikacija i utjecaja Interneta na život suvremenog čovjeka, a zatim i pristupa Crkve tome novom informacijskom sredstvu te njegovoj primjeni u crkvenome pastoralnom djelovanju.

Opširnije...

Zanimljivo