ILUZIJA IZBORA: 6 MEDIJSKIH KORPORACIJA U SAD-U STVARA JAVNO MNIJENJE

Print Friendly, PDF & Email

Split, 3. listopada 2016. (croative.net) – Posljednjih godina u javnosti sve češće možemo čuti izraz »mainstream mediji«, ali malo tko zna što su oni i tko su im vlasnici. Prema definiciji, mainstream mediji su mediji koji utiču na veliki broj ljudi i koji su sposobni stvarati javno mnijenje. Kolika je moć mainstream medija možda najbolje oslikava izjava čuvenog filozofa Noama Chomskog, koji je mainstream medije opisao na sljedeći način: »Velike medijske korporacije, kao što su CBS ili New York Times, plasiraju svoje priče i teze u javnost, a te priče kasnije preuzimaju i šire manji mediji, koji nemaju resurse baviti se temama na svoj način.

Attachments:
Download this file (oblikovatelji-javnog-mnijenja.pdf)oblikovatelji-javnog-mnijenja.pdf[ ]432 kB

Opširnije...

DANAŠNJI KOLONIJALIZAM

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. lipnja 2016. (bljesak.info) – Kada je Seku Ture iz Gvineje odlučio 1958. izići iz francuskog kolonijalnog carstva, i kada je izabrao neovisnost za svoju zemlju, francuska kolonijalna elita u Parizu se toliko razbjesnila da je u povijesnom činu gnjeva francuska administracija u Gvineji uništila sve što je u zemlji predstavljalo, kako su oni smatrali, dobrobiti francuske kolonijalizacije. Tri tisuće Francuza je napustilo zemlju uzimajući sa sobom svu svoju imovinu i uništavajući sve što se nije moglo prenijeti: škole, porodilišta, javne administrativne zgrade, automobile, knjige, lijekove, opremu istraživačkih instituta. Traktori su bili uništeni ili sabotirani, konji i krave na farmama su ubijani, hrana koja se nalazila u skladištima zapaljena je ili je otrovana.

Attachments:
Download this file (danasnji-kolonijalizam.pdf)danasnji-kolonijalizam.pdf[ ]160 kB

Opširnije...

ZNANSTVENICI DOŽIVJELI ŠOK

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. srpnja 2016. (hrvatski-fokus.hr) – Dok su radili na razumijevanju i predstavljanju funkcije sekvencije DNK u ljudskom genomu, poznatom kao »junk DNK« (zbog nedostatka poznate uloge), znanstvenici WIT-a napominju da, iako su u nizovima DNK vidjeli rupe koje malo podsjećaju na kodiranje za biološku funkciju, oni nose sličnost s uzorcima ljudskog jezika. Stoga su u suradnji s institucijama Human Genome project i Bob Jones University učinili ono što je možda najfantastičnije, zapanjujuće otkriće ovog ili bilo kojeg drugog naraštaja.

Attachments:
Download this file (znanstvenici-dozivjeli-sok.pdf)znanstvenici-dozivjeli-sok.pdf[ ]99 kB

Opširnije...

MISTERIOZNA UBOJSTVA LIJEČNIKA I ZNANSTVENIKA

Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 22. siječnja 2016. (hrvatski-fokus.hr) – Mnogi će možda pomisliti kako se radi o naslovu nekog trilera. Na žalost, vijesti o misterioznim nestancima ili (samo)ubojstvima poznatih i uglednih liječnika i drugih znanstvenika, osobito virologa, više nisu rijetkost i prošle 2015. bilo je mnogo takvih žalosnih i potresnih vijesti. Jedna od takvih žalosnih vijesti, koja je mnoge diljem SAD-a ali i šire ostavila u velikoj tuzi, jest iznenadna smrt poznatog američkog liječnika i stručnjaka za autizam dr. Jamesa Jeffreya Bradstreeta. Nađen je 19. lipnja 2015. mrtav u rijeci Rocky Broad, Chimney Rock u Sjevernoj Karolini. Ribar koji je pronašao beživotno tijelo poznatog liječnika tvrdi da je imao ranu na prsima od vatrenog oružja, dok se u policijskom izvješću navodi da se vjerojatno radi o samoubojstvu.
Attachments:
Download this file (misteriozna-ubojstva.pdf)misteriozna-ubojstva.pdf[ ]143 kB

Opširnije...

Zanimljivo