DUHOVNI NACIONALNI SUSRET RODITELJA UBIJENE DJECE

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 2. listopada 2022. (IKA) – Pod geslom misli sv. Male Terezije »U Božjim očima ništa nije maleno«, danas u nedjelju 2. listopada, u svetištu Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama priređen je Duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu, obitelji hrvatskih stradalnika, hrvatskih branitelja i mučenika. U desetom Duhovnom susretu hrvatskih branitelja i stradalnika, te drugom Duhovnom nacionalnom susretu roditelja i obitelji ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu okupilo se više stotina vjernika iz svih krajeva Hrvatske i BiH, iz Širokoga Brijega, Zadra, Slavonskoga Broda, Vukovara, Banovine… Predvođeni predstavnicima Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, zatim županijskih predstavnika, brojnih braniteljskih udruga te hodočasnika nazočili su misnom slavlju koje je predslavio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić, uz upravitelja Svetišta o. Antonija Marija Čirka te više svećenika.

Opširnije...

GRLIM PROLAZNOST

Print Friendly, PDF & Email

Ivan Kramar, Dom od kože, Naklada Bošković, Split, 2021.

Ako ne volimo previše ući u filozofska nadmudrivanja, onda vidimo da nam svijet leži na dlanu ruke. Tu je, možemo ga opipati, doživjeti. Ali, gdje smo mi? Sve je naše u tome svijetu ili idemo nekamo drugamo?

Na ova pitanja lijepo nam odgovara baš prva pjesma u zbirci: Besana noć. Život te stiskao, živiš najbolje kako umiješ i onda shvaćaš: Što se manje imam, više postojim. Ma nije sve na ovome svijetu, u okrenutosti svome bivovanju, sve je na nekom drugom mjestu. Ne govori Kramar mnogo izravno o tome, iako se može itekako naći i takvih stihova u pjesmama, nego razmišlja o čovjekovu postojanju tražeći uvijek prave odgovore na sva svoja stanja.

Opširnije...

NATJEČAJ NA TEMU »POBIJENI HERCEGOVAČKI FRANJEVCI«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 19. rujna 2022. (Vicepostulatura) – Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca, koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem, raspisuje Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa… Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Opširnije...

OBJELODANJENA KNJIGA: »RECOLLECTIONS OF MARTYRDOM IN A TIME OF TERROR«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 8. rujna 2022. (Lucijana Kožul) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Širokog Brijega, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, na čelu s dr. Draženom Švageljom, objavili su knjigu fra Jerke Karačića »Uspomene iz doba mučeništva« u prijevodu na engleski jezik s naslovom »Recollections of martyrdom in a time of terror«. Urednik je Ante Čuvalo, a knjigu su s izvornika preveli Duško Čondić i Ivana Čuvalo. Za tisak je zaslužan FRAM-ZIRAL iz Mostara.

Opširnije...

Osobno