RASTVORENA ČITANKA

Print Friendly, PDF & Email

Ivan Šarolić, Isusov pjesnik, Naklada Bošković, Split, 2022.

Svi odnekle potječemo i svi nekamo idemo. Odgovori su različiti »odakle« i »kamo«, ovisno od toga vjerujemo li u Boga ili ne. Sa svime tim Ivan Šarolić se posebno susreo u ovoj zbirci pjesama pred nama.

Njemu je ovdje sve jasno. Proživio je život, došlo je vrijeme svođenja računa. A oni kažu da je rođen u poljičkom kraju, u Kostanju, da sada polako ide prema svome Bogu kojega je tražio cijeloga života. Već u prvoj donesenoj pjesmi, Tu su moji mrtvi, govori o svojoj dubokoj ukorijenjenosti u tlo i u vjeru. Crkva Sv. Mihovila, raspelo i kameni anđeli njegova oca Petra, obiteljska grobnica. Kao razglednica dalmatinskoga krajolika. Ali, unatoč svemu ta je razglednica ipak puna nade, jer otkriva način bivstvovanja jednoga kraja koji ima svoju povijest, sadašnjost, pa tako i budućnost.

Opširnije...

U RUŽIĆIMA SLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA ZA POBIJENI PUK I FRANJEVCE

Print Friendly, PDF & Email

Ružići, 22. lipnja 2022. (grude-online.info) – Prvi dan trodnevnice u Ružićima u čast sv. Ivana Krstitelja započeo je jučer, 21. lipnja, molitvom pred kipom sv. Ivana, euharistijskim slavljem te na koncu klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sv. misu predvodio je fra Miljenko Stojić, a sumisio je župnik fra Tomislav Jelić. Fra Miljenko je inače vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Sv. misa služena je u sjećanje na sve žrtve rata i poraća iz župe Ružići, uključujući fra Zdenka Zupca, kojega su kao župnika jugokomunisti odveli iz ove župe i ubili te fra Maksimilijana Jurčića, rodom iz ove župe a ubijenog u Vrgorcu.

Opširnije...

U MACLJU SLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA ZA ŽRTVE KRIŽNOGA PUTA

Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 6. lipnja 2022. (Lucijana Kožul) – Jučer, 5. lipnja, u Maclju je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio sveto misno slavlje u povodu 77. obljetnice maceljskih žrtava. Na sv. misi je sumisilo više desetaka svećenika, među kojima je bio i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, kao i skupina bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije te izaslanstvo Memorijalnog centra Groblje mira.

Opširnije...

Osobno