PREDSTAVLJENA KNJIGA »PRIČA O NJOJ« FRA MILJENKA STOJIĆA

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 9. lipnja 2024. (IKA) – Na Trećem festivalu knjige u organizaciji Matice hrvatske, koji se održava 6. – 9. lipnja u Zagrebu, sudionici brojnih ogranaka Matice hrvatske predstavili su svoja izdanja. Među njima je Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka, jučer u subotu 8. lipnja, predstavio najnoviju knjigu fra Miljenka Stojića »Priča o njoj«.

Opširnije...

MILJENKO STOJIĆ NA »TREĆEM FESTIVALU KNJIGE« U MATICI HRVATSKOJ

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 1. lipnja 2024. (Ivana Karačić / matica.hr) – U Matici hrvatskoj (MH) 6 – 9. lipnja održava se Treći festival knjige pod sloganom »Matica dobrih knjiga«. Uz predstavljanja novih naslova Matičinih ogranaka iz svih dijelova Lijepe naše, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatski institut za povijest, a ove godine i Kršćanska sadašnjost te Naklada Ljevak.

Opširnije...

LAMARKIZAM NA HRVATSKI NAČIN (U prilog učenju slobode) – Igor Šipić

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko STOJIĆ: Priča o njoj, Ogranak Matice hrvatske Čitluk – Ogranak Matice hrvatske Opuzen, 2023., 96 str.

Od početka ere novele s pojavom renesansnog Dekamerona G. Boccaccija prošlo je šest stoljeća, a ta književna vrsta i dalje je predmetom osebujna interesa suvremenih pisaca. Jedan od njih, fra Miljenko Stojić, vlasnik je zbirke od dvanaest super-kratkih zaokruženih priča konstruiranih na jedan fokus i manji broj likova. Ono što ih uokviruje u zajedništvu je naslov knjige – PRIČA O NJOJ,[1] tj. „ona“ kao „domovina“, u punini dualnosti domaje i hrvatskog europeizma, svakako jedan od bezuvjetnih temelja da bi u predmnijevanim uvjetima triju entiteta opstala kultura i vjera Hrvata, koje će rat devedesetih podijeliti i uzjoguniti duhove povijesne Herceg-Bosne na sporazum sa svim legendama i predajama tkanim uz svijeće i franjevačke luke. Svaka od novela skupine priča po jednu priču, prema svom talijanskom uzoru (po jednu za svaku noć), ovdje moguće po jedna za svaki mjesec, za svaki sat dana ili noći. Tko zna, dvanaest je apostola sjedilo za Stolom!

Attachments:
Download this file (sipic-lamarkizam.pdf)sipic-lamarkizam.pdf[ ]141 kB

Opširnije...

CRVENE ZVIJEZDE MRAK

Print Friendly, PDF & Email

Marijan Mandić, Orlovača, Naklada DHK HB, Mostar, 2023.

Roman pred nama, a mogli bismo to nazvati i svjedočenjem iz druge ruke, naizgled radi o jugokomunističkom vremenu, a zapravo je u svemu zbijeno hudo 20. st. u hrvatskom narodu, s obje strane granice. Zapljuskuju nas iz njega valovi Prve Jugoslavije, a huče i valovi jugovelikosrpskog napada u Domovinskom ratu. U sredini je hrvatski čovjek, u ovom slučaju iz mostarskog kraja, slika i prilika svih naših ljudi u ta vremena.

Opširnije...

Osobno