ODAKLE I KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Tokić, Breme te tvoje nosi, DHK HB – MH, Mostar – Tomislavgrad, 2023.


»Sve ostavlja trag/ Ništa ne prođe/ a da ne odjekne u meni/ ne utisne svoj pečat/ uspomenu/ tračak svjetlosti/ ožiljak/ neku bolnu ranu/ ranu duboku« (Sve ostavlja trag). Riječi su ovo Mije Tokića kojima on zapravo označava što ga to nagoni na pjevanje i od čega se to njegovo pjevanje sastoji. Kada ih imamo u glavi, onda možemo ovu njegovu zbirku izabranih pjesama otvoriti na bilo kojem mjestu i uvijek ćemo osjetiti zaokruženost ili cjelovitost njegova pjeva.

Opširnije...

»NOVA RIJEČ« ZA 2023. S TEMOM KNJIŽEVNE KRITIKE HRVATA U VOJVODINI

Print Friendly, PDF & Email

Subotica, 12. siječnja 2024. (zkvh.org.rs) – Dvobroj časopisa za književnost i umjetnost »Nova riječ«, 1-2, za 2023. na blizu 350 stranica donosi bogat sadržaj, upotpunjen grafičkim prilozima magistra grafičkog dizajna i profesora na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darka Vukovića.

...

»Nova riječ« nastavlja dobru praksu otvaranja prostora i za književnost Hrvata u državama u okruženju, pa tako cjelina »Književna susretanja« (str. 117. – 137.) donosi izbor lirike Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, među kojima su predstavljeni stihovi Ružice Soldo, Mire Petrovića, Ivana Sivrića, Miljenka Stojića i Jose Živkovića-Soje.

Cijeli članak u pdfu možete pročitati u prilogu.

Attachments:
Download this file (nova-rijec-23.pdf)Nova riječ, 2023.[ ]82 kB

SVEČANO OBILJEŽEN »DAN BRANITELJA GRADA LJUBUŠKOG« I SLUŽENA SV. MISA ZA SVE ŽRTVE RATOVA

Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 11. veljače 2024. (radioljubuski.ba) – Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana danas je, u nedjelju, obilježen »Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog« koji je održan u sklopu programa svečanog obilježavanja »Dana grada Ljubuškog«. Prvi su vijenac položili predsjednik Odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški Ivan Prlić i ratni zapovjednik »IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški« Ivica Tomić. Nakon njih to su učinili i predstavnici HVO-a Novog grada Ilidže. Svijeće su upalili predstavnici svih braniteljskih udruga, obitelji pokojnih branitelja i predstavnici svih razina vlasti, od gradske do federalne. Prigodnu molitvu predmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Opširnije...

»NA RUBU NIŠTAVILA«

Print Friendly, PDF & Email

Neprolazna prolaznost u djelu fra Janka Bubala

Fra Janko Bubalo je dobar, velik pjesnik. Ta zato o njemu sada i govorimo. Ali što je u temeljima toga njegova pjesništva, što ga je pročistilo i uzdiglo u visine? Usuđujem se reći da je to upravo ono što je zabilježio u svojim memoarima Apokaliptični dani, njegovoj posljednjoj napisanoj knjizi. I on to posredno priznaje kada u prologu te svoje knjige kaže da bi najbolje bilo da pročitamo njezinu prvu i zadnju stranicu. K tomu naznačuje nam to i u posveti kada govori: »Braći svojoj poklanoj, dok su šipci cvali a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset i pete...« Prije nego što je napisao ovu posvetu vlaga u potkrovlju župnog stana na Čerinu uništila mu je poemu Šipci su cvali, bilo je proljeće. Ista misao, slične riječi.

Opširnije...

Osobno