Print Friendly, PDF & Email

Gotovo svakodnevno možemo čuti u medijima kako je Rotary club ili Lions club, ovaj ili onaj, organizirao stručno predavanje na neku »općevažnu« temu, kako prikuplja sredstva za medicinsku opremu za tu i tu bolnicu, kako izdašno stipendira studente, kako organizira humanitarnu akciju, izložbu, koncert, balove, maskenbalove, večere, ili što već ne, za pojedine ugrožene i potrebite osobe, pa sve do onih trivijalnih manifestacija, poput kestenijade, proslave Martinja ili Valentinova, izložbe vina i sl. Mnoge od tih filantropskih ceremonija čak su popraćene medijskim spektaklom na HT-u – u uz nezaobilazno sudjelovanje tzv. hrvatskih zvijezda te otvorenog telefona – »zovi samo zovi« i sl.

U svemu tome nešto je nemoguće ne primijetiti. Kada dobrotvorne priredbe »organiziraju« rotarijanska ili lionska društva korporativni mediji gotovo se natječu tko će brže i bolje izvijestiti o tim događajima, dok primjerice kada humanitarna zaklada »Biskup Josip Lang« organizira donatorsku večeru za potrebite onda se rijetko može zapaziti nekog »zalutalog« iz medija. Dobiva se dojam da su hrvatski mediji, poglavito oni javni, zapravo glasila rotarijanstva i lionstva. To je u načelu točan odgovor! Isti im je naredbodavac – »Veliko oko«!

Zato treba nešto reći što su ustvari ti elitistički klubovi, kao i »prošetati« poviješću jednoga od njih, jer i oni drugi samo su vjerne preslike tog prvoga, razotkriti njegovo »planetarno dobročinstvo«, te nešto reći i o njegovom osnivaču. Izaberimo stoga onaj »najslavniji« – Rotary Club i njegovog »oca« Paula Harrisa.

Attachments:
Download this file (sto-je-uistinu-elitni-rotary-club.pdf)sto-je-uistinu-elitni-rotary-club.pdf[ ]186 kB

Zanimljivo