NASTAVIMO RAZMIŠLJATI SVOJOM GLAVOM

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Prošlo je sada već nekoliko mjeseci od skandaloznih tvrdnji bivšega predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića o fratrima na Širokome Brijegu kao o legitimnim metama koje su pružale oružani otpor. Kako danas, s odmakom, gledate na te izjave?

Eh, da, zanimljivi su ti jugokomunisti. Najprije čitav život trče za slašću i mašću, a onda se lako posvade s najobičnijom logikom. Tako bi i s već »opjevanim« istupom negdašnjeg, nažalost, hrvatskoga predsjednika dr. Ive Josipovića. Izjavi da su pobijeni fratri na Širokom Brijegu bili »legitiman vojni cilj«. Pa mu onda odgovoriše mnogi u hrvatskom društvu, ali ga u obranu ne uze nitko od njegovih iako su dobro znani po »oštrini zuba«. Toliko je on pretjerao s tom izjavom.

Opširnije...

MOJA HRVATSKA – FRA MILJENKO STOJIĆ

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 5. lipnja 2019. (laudato.tv) – Kako je moguće da nam i danas pokušavaju pisati lažnu povijest kakvu su napisali u vrijeme komunizma, iako dokumenti demantiraju i same »vlasnike povijesnih istina«? Primjer za to je brutalan pokolj širokobrijeških fratara koje pojedini pokušavaju i danas opravdati kao »legitimnim«. O strahotama koje su se zadnjih mjeseci Drugoga svjetskoga rata događale u Hercegovini, a u kojima su stradavali i svećenici i puk, podsjetit će fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Opširnije...

NAŠA SNAGA IZVIRE IZ NAŠE PROŠLOSTI I ČISTI NAŠU SADAŠNJOST

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, književnikom i vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Razgovarala: Mira Ćurić


Gospodine Stojiću, objavili ste više književnih naslova, upravo čitamo zbirku stihova Jednom. Uz refleksivne, duhovne i ostale tematske preokupacije čitamo i pjesmu Dan s okusom gorčine: »Ponovno iskapaju mrtve, tamo u Sloveniji, naši su to s Križnog puta...« Velika nacionalna tema?

Nažalost. Bolje bi bilo da se spomenuto nikada nije dogodilo. Ali se dogodilo i sve treba dostojno smjestiti u okvir svoga postojanja. Na književnom polju mnogi se toga boje. Misle da će time ugroziti svoju karijeru, unatoč temi epskih razmjera. A tim pobijenima nije bilo teško dati svoj život samo da jedanput hrvatski puk dođe do svoje slobode. Očito treba još vremena za ozdraviti od tih zločinačkih jugokomunističkih vremena. Između ostaloga nastojim to i pjesmama, odnosno barem pojedinim stihovima, kako i sami navodite. Treba biti odgovoran u odgovorna vremena.

Opširnije...

NE ĆE BITI MOGUĆE PRONAĆI POSMRTNE OSTATKE SVIH POBIJENIH FRANJEVACA

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu svake godine u veljači započinju Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u povodu obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih fratara. Upravo je to bilo povodom za razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Fra Miljenko je rođen 1960 u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu.

Attachments:
Download this file (katolicki-tjednik-6-2019.pdf)katolicki-tjednik-6-2019.pdf[ ]1772 kB

Opširnije...

Osobno