KOSTI JUGOKOMUNISTIČKIH ŽRTAVA SVAKODNEVNO SE POJAVLJUJU IZ JAMA

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom, književnikom i novinarom


Razgovarao: Željko Ivković


Fra Miljenko Stojić rođen je 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Kao svećenik i redovnik obnašao je različite službe, a trenutno mu je glavna preokupacija rad u Vicepostulaturi.

Osim toga piše pjesme, osvrte, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku…


Dok je svijeta i vijeka, 20. st. ostat će posebice zapamćeno po dvama užasnim svjetskim ratovima i vladavini tiranija koje su se temeljile na totalitarnim ideologijama komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma. Budući da je Vaša zadaća izravni rad s preživjelima, potomcima te zemnim ostatcima žrtava jednog od tih sustava možete li nam reći što je to totalitarizam?

Opširnije...

NISMO UTRNULI GLAS PUKA

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


U rujnu 2007. imenovani ste vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Što vidite ključnim postignućima u ovom razdoblju?

Kroz svo ovo vrijeme nastavili smo ono što su činili hercegovački franjevci od samoga početka. Tragali su za posmrtnim ostatcima ubijene braće, tragali za svjedočanstvima o svemu tomu, tragali za dokumentima iz toga razdoblja.

Prisjetimo se kratko svega. Već krajem ožujka mjesni biskup dr. Petar Čule izvješćuje nadležnu kongregaciju u Rimu o nevino ubijenim franjevcima na Širokom Brijegu i općenito u Hercegovini do toga vremena. Sve to, najviše zaslugom biskupa Čule i nadbiskupa Stepinca, ulazi i u ono glasovito Pastirsko pismo iz rujna 1945. Krajem listopada Hercegovačka franjevačka provincija započinje službeno ispitivanje svjedoka, u suglasju s mjesnom Crkvom, jer su svi držali da su franjevci pobijeni kao nevini. Ali samo nakon desetak dana dolazi Ozna, oduzima od tajnika Provincije fra Bonicija Rupčića sve prikupljeno, neke svjedoke zastrašuje, neke premlaćuje, neke uhićuje. Od tada se rad nastavlja potajno i u domovini i u iseljeništvu. Pojavom Hrvatskoga proljeća 1971. fra Andrija Nikić prikuplja oko 400 stranica A4 formata svjedočanstava i dokumenata, a Provincija posmrtne ostatke onih ubijenih na Širokom Brijegu i onih ubijenih u Mostarskom Gracu prenosi u samostansku crkvu na Širokom Brijegu. Jugokomunističko zlosilje sve opet zaustavlja i rad ponovno seli u potaju do Domovinskog rata.

Attachments:
Download this file (nismo-utrnuli-glas-puka.pdf)nismo-utrnuli-glas-puka.pdf[ ]109 kB

Opširnije...

ŽIVJELI SU ONAKO KAKO IH JE NJIHOV BOŽANSKI UČITELJ UČIO

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Razgovarao: fra Antonio Musa


Obilježili smo ove veljače 77. obljetnicu ubojstva fratara na Širokome Brijegu, Mostaru, diljem Hercegovine i domovine. Intenzivno se bavite time što se tada zapravo dogodilo. Kakvi su osjećaji u Vama ovih dana?

Attachments:
Download this file (franjevacki-vjesnik-razgovor-22.pdf)franjevacki-vjesnik-razgovor-22.pdf[ ]391 kB

Opširnije...

NASTAVIMO RAZMIŠLJATI SVOJOM GLAVOM

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Prošlo je sada već nekoliko mjeseci od skandaloznih tvrdnji bivšega predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića o fratrima na Širokome Brijegu kao o legitimnim metama koje su pružale oružani otpor. Kako danas, s odmakom, gledate na te izjave?

Eh, da, zanimljivi su ti jugokomunisti. Najprije čitav život trče za slašću i mašću, a onda se lako posvade s najobičnijom logikom. Tako bi i s već »opjevanim« istupom negdašnjeg, nažalost, hrvatskoga predsjednika dr. Ive Josipovića. Izjavi da su pobijeni fratri na Širokom Brijegu bili »legitiman vojni cilj«. Pa mu onda odgovoriše mnogi u hrvatskom društvu, ali ga u obranu ne uze nitko od njegovih iako su dobro znani po »oštrini zuba«. Toliko je on pretjerao s tom izjavom.

Opširnije...

Osobno