UVIJEK SE NETKO MOLI NA NJIHOVOM GROBU

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Razgovarala: Mirela Lovrić

U ovom izdanju našega časopisa Franjinim stopama predstavljamo jedan drugi časopis koji u svom nazivu također ima stope i koji također izlazi u Širokom Brijegu. Razgovaramo s fra Miljenkom Stojićem, hercegovačkim franjevcem, književnikom i novinarom. Budući da fra Miljenko ima službu vicepostulatora od 2007., poglavito će nam reći nešto o Vicepostulaturi postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Opširnije...

KOSTI JUGOKOMUNISTIČKIH ŽRTAVA SVAKODNEVNO SE POJAVLJUJU IZ JAMA

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom, književnikom i novinarom


Razgovarao: Željko Ivković


Fra Miljenko Stojić rođen je 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Kao svećenik i redovnik obnašao je različite službe, a trenutno mu je glavna preokupacija rad u Vicepostulaturi.

Osim toga piše pjesme, osvrte, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku…


Dok je svijeta i vijeka, 20. st. ostat će posebice zapamćeno po dvama užasnim svjetskim ratovima i vladavini tiranija koje su se temeljile na totalitarnim ideologijama komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma. Budući da je Vaša zadaća izravni rad s preživjelima, potomcima te zemnim ostatcima žrtava jednog od tih sustava možete li nam reći što je to totalitarizam?

Opširnije...

DALMATINCI NISU UBIJALI HERCEGOVAČKE FRATRE, VEĆ TVRDOKORNI JUGOSLAVENSKI I VELIKOSRPSKI KOMUNISTI

Print Friendly, PDF & Email

Split, 10. lipnja 2023. (Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija) – Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN) godišnju je nagradu za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko djelovanje u različitim glasilima te promicanje tema o hrvatskom žrtvoslovu kroz prošlu godinu dodijelilo fra Miljenku Stojiću, članu Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Fra Miljenko je suradnik brojnih katoličkih i svjetovnih medija u BiH i Hrvatskoj; utemeljitelj Informativnog centra »Mir« Međugorje i Radiopostaje »Mir« Međugorje (RMM), informativne agencije Miriam te brojnih kršćanskih portala. Dugi niz godina bavi se novinarskim radom, naročito temom hrvatskog žrtvoslova. Čini to i svojom emisijom Jasnoća pogleda na RMM-u koja je doživjela više od 670 izdanja. Fra Miljenko je prošle godine navršio 15 godina uređivanja glasila Stopama pobijenih (do sada izašlo 30 brojeva) što ga izdaje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. O hrvatskom žrtvoslovu svjedočio je prošle godine u raznim katoličkim i društvenim medijima. Objavio je i više knjiga s područja novinarstva, kao i književnosti.

Opširnije...

ŽIVJELI SU ONAKO KAKO IH JE NJIHOV BOŽANSKI UČITELJ UČIO

Print Friendly, PDF & Email

Razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«


Razgovarao: fra Antonio Musa


Obilježili smo ove veljače 77. obljetnicu ubojstva fratara na Širokome Brijegu, Mostaru, diljem Hercegovine i domovine. Intenzivno se bavite time što se tada zapravo dogodilo. Kakvi su osjećaji u Vama ovih dana?

Čovjek je u isto vrijeme tužan i ponosan na našu pobijenu braću. Tuga dolazi odatle što su na neljudski način prekinuti ti životi, što im nisu dali u miru umrijeti ili što im nisu dali do kraja razviti darove koje im je Bog dao. Prisjetimo se da je dob ubijenih, njih 66, bila tek 41 godina. Nosili su na plećima svoju Provinciju i svoj narod htijući im dati još mnogo toga. Svjesni svega uzdignute glave, onako kako ih je Božanski Učitelj učio, pošli su u smrt. Zbog toga je čovjek ponosan. Pobijedili su u onom trenutku kada su ovi drugi mislili da su ih konačno pobijedili. Dokaz tomu je i mnoštvo duhovnih zvanja na Širokom Brijegu odmah nakon rata, dokaz tomu je i živa svijest u puku Božjem o veličini ili mučeništvu pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Attachments:
Download this file (franjevacki-vjesnik-razgovor-22.pdf)franjevacki-vjesnik-razgovor-22.pdf[ ]391 kB

Opširnije...

Osobno