APOKALIPTIČNI DANI

Print Friendly, PDF & Email
Široki Brijeg, 25. veljače 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Prije nekog vremena je, u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, Matice hrvatske Čitluk i Gradskog kulturnog središta Vrgorac, izišla knjiga fra Janka Bubala Apokaliptični dani. To djelo objavljeno je 1992. u nakladi Matice hrvatske Zagreb i fra Janko je tada bio živ. Da bi se očuvala izvornost, sada je uz uvodne tekstove Damira Šimića i Krešimira Šege napravljen preslik knjige, uz piščevo ime dodano »fra« i dodan je njegov novi životopis. Knjigu je uredio fra Miljenko Stojić.
Attachments:
Download this file (apokalipticni-dani-dio.pdf)apokalipticni-dani-dio.pdf[ ]5659 kB

Opširnije...

ISTINA O UBIJENOJ GIMNAZIJI

Print Friendly, PDF & Email
Proslov

Mi, bivši đaci širokobriješke Franjevačke klasične gimnazije u koju smo se upisali kao djeca, a izašli iz nje kao zreli ljudi, ponajviše smo sa zebnjom pratili događaje koji su se 1944. i 1945. odvijali u tom kraju. Bili smo svjesni što su sposobni učiniti komunistički zločinci pod vodstvom ruskih komunista koje su potpomagali Englezi i Amerikanci. Ipak, nadali smo se da je u njima ostao tračak čovječnosti koji će iskazati prema nedužnima kad budu osvajali samostan i Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Međutim, prevarili smo se u svojim nadanjima. Izbezumljeni pred ljudskom nevinošću zločinci su upravo nad tim nevinim ljudima htjeli pokazati pravo stanje svoje zloće. Skupili su ih pa jednog po jednog nemilosrdno strijeljali i na koncu sve zajedno u protuzračnom skloništu polili benzinom i spalili.

Opširnije...

U NEBO ZAGLEDANI

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. ožujka 2011. (Vicepostulatura) – Ovih se dana na svjetlu dana pojavila knjiga fra Častimira Majića o pobijenim hercegovačkim franjevcima: o svakome od njih 66 fra Častimir je napisao stranicu-dvije, i to kako na temelju vlastitoga sjećanja, tako na temelju pristupačnih dokumenata. Ta svoja sjećanja fra Častimir je počeo objavljivati još prije dvije godine u Našim ognjištima iz Tomislavgrada, kao i u Vjesniku Kustodije koji izdaju hrvatski franjevci u Chicagu. Dakako da je neprocjenjivo značenje ove knjige jer do sada se pojavio samo jedan cjelokupan prikaz života i smrti svih 66 hercegovačkih franjevaca, i to još davne 1992. kada je fra Andrija Nikić objavio pregled pod naslovom Hercegovački franjevački mučenici.

Attachments:
Download this file (U-nebo-zagledani-dio.pdf)U-nebo-zagledani-dio.pdf[ ]6481 kB

Opširnije...

STOPAMA POBIJENIH

Print Friendly, PDF & Email

Poznato je da je u tijeku Drugoga svjetskog rata i neposrednoga poraća ubijeno čak 66 hercegovačkih franjevaca: sve su ih brutalno ubili partizani, bez ikakva suđenja (osim nakaradnoga suđenja fra Radoslavu Glavašu). Provincija je stalno istraživala navedene zločine, najprije dakako u tajnosti, a od propasti komunističke Jugoslavije i otvoreno. Konačno je službeno pokrenuto Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika (studeni 2004.), koje je vodio fra Ante Marić, sve dok sredinom 2006. nije imenovan postulator (fra Luca M. De Rosa), a potom u rujnu 2007. i vicepostulator u Provinciji (fra Miljenko Mića Stojić). Upravo je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« pokrenula glasilo Stopama pobijenih, a prvi broj izišao je u srpnju 2008. Glasilo izlazi dvaput godišnje, tako da je do početka 2012. izišlo osam brojeva. Glavni i odgovorni urednik je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Opširnije...

Osobno