BOG IM JE DAO »DEKRETE« LJUBAVI PREMA DOMOVINI

Print Friendly, PDF & Email

Uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja govore »ratni kapelani«


fra Miljenko Stojić

»Balvani« me zatekoše na ispomoći u Hrvatskoj župi u New Yorku kao rimskog postdiplomca. Između ostaloga vodio sam i polusatnu radio emisiju za okolne Hrvate. Faksom smo primali vijesti iz domovine i širili ih kroz ovu emisiju. Dolazili su mi tada roditelji mladića rođenih u SAD-u i pitali me u povjerenju kako ih sigurno prebaciti u domovinu, jer je to u SAD-u bilo kažnjivo. A i ja sam tada pitao samoga sebe kako dalje. I nakon 15 dana dubokoga razmišljanja u sobi koju još dobro pamtim uspio sam uskladiti svoje školske obveze i pomoć domovini.

Attachments:
Download this file (dekreti-ljubavi-prema-domovini.pdf)dekreti-ljubavi-prema-domovini.pdf[ ]1823 kB

Opširnije...

KONSTITUIRAN »ODJEL HNS-a BiH ZA DRUGI SVJETSKI I DOMOVINSKI RAT«

Print Friendly, PDF & Email

Neum, 22. ožujka 2014. (V. M. / hrsvijet.net) – Pod predsjedanjem voditelja Odjela Ilije Vrljića, a u nazočnosti domaćina, načelnika općine Neum Živka Matuška i njegova pomoćnika Vicka Jogunice, u prostorijama općine Neum 21. ožujka 2014. održana je utemeljiteljska sjednica Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (ODSDR HNS). Do utemeljenja ovog Odjela došlo je nakon dugogodišnjega predanog rada Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i općinskih povjerenstava za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na istraživanju partizansko-komunističkih zločina u Herceg-Bosni. U traganju za svojom pobijenom subraćom franjevcima Vicepostulatura, inače pokretač utemeljenja općinskih povjerenstava, neumorno djeluje još od 2007. Općinska povjerenstva tragaju za žrtvama partizansko-komunističkog zločina svaka na svom ozemlju već više od pet godina (u Širokom Brijegu od 2009., u Neumu također od 2009., u Ljubuškom od 2010.), dok je Koordinacija općinskih povjerenstava utemeljena 2012. i od tada objedinjuje i koordinira njihov rad.

Opširnije...

STOPAMA POBIJENIH, 1, SRPANJ – PROSINAC, 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Humac, 7. srpnja 2008. (Vicepostulatura) – Ovih je dana iz tiska izišao prvi broj glasila Stopama pobijenih. Nakladnik mu je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Sadržaj glasila ponajprije donosi pregled učinjenoga u prikupljanju podataka i dokumenata o stradanjima hercegovačkih franjevaca, poglavito koncem II. svj. rata i poraća. Određeni će podatci zacijelo iznenaditi mnoge, manje upućene u ovu tematiku. Na 48 stranica doneseni su prilozi koji osvjetljuju vrijeme nezamisliva stradanja. Pobijeni su franjevci, kao i drugi svećenici te puk, stradali u svojim župama, samostanima, na nepoznatim stratištima, Križnom putu…, pa je pravo umijeće doći do potpune istine o načinu stradavanja. Stoga ne čudi da se za veliki dio njih ne zna ni gdje su im kosti, a kamo li da su dostojno pokopani. O smrti mnogih svjedoče tek ostatci krunica, žice kojom su vezani i komadići habita.

Opširnije...

SKRB ZA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA »GROBLJE MIRA«

Print Friendly, PDF & Email

Bile, 24. kolovoza 2013. (M. J. / hrsvijet.net) – Na području Bila, lokalitetu između Mostara i Širokog Brijega, jučer, 23. kolovoza, na Europski Dan sjećanja na žrtve totalitarizama položen je kamen temeljac za izgradnju najvećeg groblja mira u Europi. U mjestu Misišta na visoravni Bile položili su ga predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te predsjednik Koordinacije povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskoga rata i poraća Ilija Vrljić. Kamen je temeljac blagoslovio don Ivan Turudić, vojni dušobrižnik.

»Ovo je Groblje Mira koje je otvoreno za svaku žrtvu bez obzira na to iz kojeg naroda potjecala i pod kojom je čizmom stradala«, kazao je Čović. Neprihvatljivo je skrivanje istine o zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Čović i poručio: »Moramo učiniti sve da istina koja je skrivena na brojnim lokacijama u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, te koje svakodnevno obilazimo i spominjemo, konačno iziđe na vidjelo«. Čović je optužio režim koji je »čak 45 godina«, i to »sustavno pokušavao skriti istinu o tim događanjima«, a posebno važnim ocijenio je projekt postupka rasvjetljavanja stradanja 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca te brojnih obitelji. Po njegovim riječima, otvaranjem Groblja Mira želi se oživjeti ono što se pokušalo sustavno sakriti, pa se više ne će spekulirati o žrtvama kako u Hercegovini tako i u BiH.

Opširnije...

Osobno