ZBIRKA ISKUSTAVA I OSJEĆAJA – Josipa Miler

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.

Knjigu Priča o njoj napisao je hercegovački franjevac Miljenko Stojić, a zbirka je na 93 stranice svjetlo dana ugledala u studenom 2023. Nakladnici su ogranci Matice hrvatske u Čitluku i Opuzenu koje zastupaju Andrija Stojić i Miroslav Vidović.

Urednik ovoga izdanja je Ljubo Krmek, a recenziju potpisuju Zdravko Kordić i Mate Kovačević.

Djelo predstavlja zbirku kratkih priča u kojima autor donosi samoopažanje emocija, ljudskih odnosa i životnih situacija, što nadahnjuje i potiče na promišljanje.

Attachments:
Download this file (zbirka-iskustava-i-osjecaja.pdf)zbirka-iskustava-i-osjecaja.pdf[ ]402 kB

Opširnije...

STOJIĆEVI SNOPOVI ZLATNE SVJETLOSTI – Mate Kovačević

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.


Knjiga priča Miljenka Stojića Priča o njoj sadrži 12 kratkih priča - »Pivac«, »Profesor«, »Dragec, Mate, pravi...«, »Narodni neprijatelj u selu«, »Minobacačka priprava«, »Riki«, »Adresa«, »Maći«, »Ne će dvaput«, »Samo ja«, »U planini« i »Glasnije«.

Na prvi bi pogled Stojićeve priče po svojim naslovima mogle lako zavarati čitatelja kako je riječ o jednostavnim i običnim proznim zapisima. No, naprotiv! Pomno birani, upravo njihovi nedorečeni i sustegnuti naslovi, gotovo sadrže osnovne odlike Stojićeva načina pripovijedanja u kojem naglašen, zapravo vidljiv dio postaje cjelinom pa priča svojim raspletom, umjesto obične, postaje vrlo neobičnom. Takav »stojićevski« rasplet ne traži samo čitateljevu suradnju, inače poznatu u suvremenijoj književnosti, nego ga, kao sudionika u pripovjednom procesu, potiče na djelatno doumljivanje.

Opširnije...

DVANAEST HRVATSKIH PATNIČKIH POSTAJA – Tomislav Šovagović

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.

Nema puno trzanja u pisanju fra Miljenka Stojića. Nova, treća autorova zbirka kratkih proza »Priča o njoj« posveta je bolnoj hrvatskoj prošlosti, ispripovijedana u dvanaest priča, u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku i Opuzenu, objavljena u studenom 2023.

Bez suvišnih riječi, od početnoga »Pivca« do završne priče »Glasnije« fra Miljenko dotiče višedesetljetne teme snalaženja u poratnom vremenu Drugoga svjetskoga rata, a završava koronskim pokušajem seljanina Mate da mu don Miljenko dopusti slušanje mise, makar s ulaznih vrata, u spomen pokojnomu ocu. Već ta sličica svježe crkvene (biskupske) šutnje tijekom pandemije karakterizira autorovu odlučnost da opiše one bolne trenutke s kojima se svaki pojedinac suočavao u nedavnoj pošasti. A kamoli s komunističkim zločinima i svemu što je nekadašnji režim prouzročio hrabrim fratrima, kakav je bio fra Rufin (u priči »Profesor«) kojega privede sarajevska milicija i izbubeta u stanici na pravdi Božjoj, nakon što mu je nekadašnji đak kupio novo odijelo.

Opširnije...

DOMOVINA – Zdravko Kordić

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.


Pjesnik i svećenik, svećenik – teolog i pjesnik, uz to dobar kritičar. Poeta i u pričama! Poetološko i teološko korenspondiraju, kod Stojića idu ruku pod ruku.

Uz to nove priče, a tematika uglavnom već dugo pričana, sada osvježena jezikom, izrijekom i topografijom kamenite i škrte Hercegovine. Uvinute i zapletene u ralje života i smrti, nesmiljeno fratar progovara – kao da govori »nad otvorenim grobom« a govori o životu, bolje reći o preživljavanju uvijek nesklonih i antihrvatskih režima. O vječitoj borbi dobra i zla – koje se znade ispreplesti u jednoj jednostavnoj rečenici, jednoj misli.

Opširnije...

Osobno