SNAGA BUDUĆNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Trenutna država BiH ima tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tako je određeno 14. prosinca 1995. u Daytonu. Ne ulazeći u čisto politička pitanja, zapitati nam je se mogu li u takvoj državi biti 3 identiteta: hrvatski, srpski i bošnjački? Povijest nam kaže da su nastajali tim redom i sada su tu gdje jesu. Identitet, pak, zacijelo čini obrazovanje, kultura, duhovnost... Hrvatsko biće u BiH ima ih i zbog toga ima svoj identitet, bez obzira na to što mu političke prilike još nisu nimalo naklone, odnosno što mu ne daju ono što čak i manjine imaju po Europi.

Attachments:
Download this file (snaga-buducnosti.pdf)snaga-buducnosti.pdf[ ]3833 kB

Opširnije...

NA SVOME SVOJ

Print Friendly, PDF & Email

Zasuše nas vijesti obično istoga ili sličnoga naslova: »Osvanuo grafit "Sve vas ovo čeka" i ustaški simbol«. Bi to napisano na ogradi oko pravoslavnog groblja i crkve Svete Nedjelje u Dobriču kod Širokog Brijega. Ružno i za svaku osudu. Maloprije pročitah da su se Hrvati iz Dobriča odmah usuglasili, prebojali grafit i porazgovarali s mjesnim Srbima. Lijepo i za svaku pohvalu. Samo, ne zasipaju nas ovakve i slične vijesti, slučajno naletih na spomenutu.

Opširnije...

SPREMAN

Print Friendly, PDF & Email

Brojke govore. Danas je u demokratskoj državi Hrvatskoj od 35 sudaca Vrhovnog suda čak 29 njih iz komunističkog režima. A EU 19. rujna 2019. donese rezoluciju kojom potpuno jasno izjednačava komunizam, nacionalsocijalizam i fašizam te pozva na uklanjanje njihove nazočnosti u društvu. O tome se u državi Hrvatskoj ne govori. A ona tone li tone svaki dan, unatoč razvikanim medijima koji gude neke druge »istine«. I nije tako samo na Vrhovnom sudu. Ta bolest raširila se hrvatskim društvom poput korova. Da nije tako, zar bi Budimir Lončar bio na slobodi i uvažena ličnost u hrvatskom društvu?

Opširnije...

UKLJUČENO, ISKLJUČENO

Print Friendly, PDF & Email

Proglašen je dan žalosti. Zastave su spuštene na pola koplja. I treba tako. Oni su to zaslužili.

Oprostite, ovo je ipak bio san. Nije se nešto takvo dogodilo ovih dana u hrvatskom društvu. A trebalo je. U jami Jazovki vrijedni djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja, na čelu s Tomom Medvedom, odnosno Stjepanom Sučićem kao neposredno zaduženim, iskopali su preko 800 posmrtnih ostataka žrtava koje su pobili jugokomunisti. I nitko ništa. Hrvatski, do Račana i njegovih državni, sabor započinje radom bez da se na to osvrne, kamo li da bude predložena minuta šutnje. Zastupnica Karolina Vidović Krišto svoj i obraz još nekih sprala je kada je u emisiji Otvoreno na HRT-u prigovorila zbog čega se ne govori u hrvatskim medijima, posebno javnima, o Jazovki i počinjenom zločinu. Nije se to svidjelo medijskom stručnjaku Krešimiru Macanu koji svoje usluge prodaje kojekuda pa je rekao da njega to ne zanima, Karolinu nazvao spodobom i izišao iz studija. Do danas joj se nije ispričao kao ni voditelj Mislav Togonal koji ih je sve pozvao u emisiju.

Opširnije...

Osobno