ODAKLE I KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Tokić, Breme te tvoje nosi, DHK HB – MH, Mostar – Tomislavgrad, 2023.


»Sve ostavlja trag/ Ništa ne prođe/ a da ne odjekne u meni/ ne utisne svoj pečat/ uspomenu/ tračak svjetlosti/ ožiljak/ neku bolnu ranu/ ranu duboku« (Sve ostavlja trag). Riječi su ovo Mije Tokića kojima on zapravo označava što ga to nagoni na pjevanje i od čega se to njegovo pjevanje sastoji. Kada ih imamo u glavi, onda možemo ovu njegovu zbirku izabranih pjesama otvoriti na bilo kojem mjestu i uvijek ćemo osjetiti zaokruženost ili cjelovitost njegova pjeva.

Opširnije...

GRADITELJ

Print Friendly, PDF & Email

Stanko Bašić, Razgovori, Vlastita naklada, Zadar, 2023.

Pred nama stoji podeblja knjiga, 300-tinjak stranica. A naslov jednostavan: Razgovori. Tako je nekada radila slavna ljevičarka Oriana Fallaci. No, Stanko Bašić niti je ljevičar niti ratni izvjestitelj. U čemu su onda slični?

Malo širim predgovorom sam Bašić nam objašnjava o čemu se u knjizi zapravo radi. Skromno kaže da je ovo njegovo djelo nastavak onoga Razgovorom prema životu. Nisam ga čitao, ali zapažam da je i ono zacijelo išlo bašićevim putem. Gradnja je to duhovne kuće hrvatskoga naroda, njegove kulture, građom koja je pomno probrana. I tu je dodir s Orianom Fallaci. Njezini razgovori također su bili sastavljeni na isti način, makar nam se ne sviđala ideologija koju je provlačila kroz te razgovore i koja je bila okidač za biranje baš tih ljudi koje je Fallaci birala.

Opširnije...

TO SMO MI, A I JA

Print Friendly, PDF & Email

Blanka Kraljević, Granice u glavi, Matica hrvatska, Široki Brijeg, 2023.

Zanimljivo je čitati knjige poput ove. Ne pljuju po sebi, a poglavito po nama, već umjesto toga toplo pričaju i o sebi i o nama. Pritom ne pretjeruju. Takvi smo kakvi smo, sa svojim snovima i svojim strahovima.

Zbog toga bismo ovo djelo mogli svrstati u dobro zaboravljeni pravac: realizam. U obliku crtica, koje bi lako mogle poslužiti za puno složenije književne oblike, otvara nam se društvo koje život nije nimalo mazio. Naprotiv. Taru ga ratovi, neimaština, bolest. Svjetla naoko nigdje na vidiku. Ali on istrajava i strpljivo, kako samo njemu odgovara, oblikuje svoj svijet.

Opširnije...

POVRATAK

Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Kordić, Na zdencu, Biakova – Kulturni dom, Zagreb – Grude, 2023.

Pišući o Djelima Zdravka Kordića u 9 svezaka izašlima prošle, 2022., godine napisao sam da će on očito i nadalje stvarati, nije sve završeno s tim sabranim djelima. Ne ću reći da je poslušao mene, poslušao je sebe. Pred nama su tako neke njegove pjesme iz tih Djela, neke nove, ali i neke novopronađene. Nastavio je svojim starim utabanim putovima, tako da se isplati ovu zbirku uzeti u ruke i čitati.

Opširnije...

Osobno