CRVENE ZVIJEZDE MRAK

Print Friendly, PDF & Email

Marijan Mandić, Orlovača, Naklada DHK HB, Mostar, 2023.

Roman pred nama, a mogli bismo to nazvati i svjedočenjem iz druge ruke, naizgled radi o jugokomunističkom vremenu, a zapravo je u svemu zbijeno hudo 20. st. u hrvatskom narodu, s obje strane granice. Zapljuskuju nas iz njega valovi Prve Jugoslavije, a huče i valovi jugovelikosrpskog napada u Domovinskom ratu. U sredini je hrvatski čovjek, u ovom slučaju iz mostarskog kraja, slika i prilika svih naših ljudi u ta vremena.

Opširnije...

»OKVIR ZA MRŽNJU«

Print Friendly, PDF & Email

Dragan Markovina, 14. februar 1945., Art Rabic, Sarajevo, 2023.

Glupo je čitati ovakve knjige. Ali morao sam zbog fra Lea, fra Joze, fra Rafe, fra Bernardina, fra Grge, fra Kažimira i fra Nenada. Svijetli su to likovi bogoljubne i domoljubne hrvatske povijesti. Nasuprot njima Dragan Markovina stavlja svoje likove, likove internacionalnoga komunizma kojega Europski parlament uvrsti među tri suvremena zlosilja, uz bok nacionalsocijalizma i fašizma.

Radnja ovoga djela, koje bi se htjelo nazvati romanom a zapravo je loš pamflet, započinje s fra Leom Petrovićem. Iako je istaknut taj zlosretni »14. februar 1945.«, ili po Markovini »oslobođenje« Mostara, prava tema je zapravo fra Leo. Prikazan je u potpuno negativnom svjetlu. »To je valjda to, sada.« (str. 5.) Sjedi fra Leo u krugu samostana i razmišlja što je napravio proteklih godina. Spaljene su Bjelušine i pravoslavna crkva, odvedeni su mnogi u nepoznato, spaljena je i sinagoga, kraj dolazi. »Sutra kad se otpor na Bijelom brijegu slomije, a slomit će se, zna i sam da hoće, oni će doći da ga vode.« (str. 7.)

Opširnije...

TU OKO NAS

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Cvjetko, Matica hrvatska, Split, 2024.

U ovo vrijeme bujanja korupcije ili pogodovanja dobro je pročitati ovaj roman, roman iz stvarnog života. Naročito kada onaj tko je u tomu uopće ne zna što je stvarno na djelu.

Naoko sve je jednostavno. Poznata Gimnazija već treću godinu zaredom raspisuje natječaj za profesora hrvatskoga jezika. Ništa čudno, ali čudno je da nitko od izabranih ne uspijeva zadržati se na tome mjestu. Pristigle kandidature, pak, bira tročlana komisija. Tu je naravno i ravnatelj. Idilu počinje remetiti čistačica Kate i njezina nećakinja, isto Kate. Prva je završila srednju školu i sada studira uz rad, ali to nitko ne zapaža jer tko će se obazirati na običnu čistačicu koja uz to i dobro čisti pa je uvijek tu negdje. Drugu su odbili, te ona zbog toga ulaže žalbu što sve usložnjava. I radnja može poteći.

Opširnije...

DA OSTANEŠ ČOVJEK

Print Friendly, PDF & Email

Valentin Ćorić, In vino libertas, Naklada Pavičić, Zagreb, 2017.

Godina je ovo 2024. Knjiga pred nama tiskana je 2017. Morala je čekati svjetlo dana svo ovo vrijeme, jer je njezinom piscu bilo zabranjeno govoriti o onome kroz što je prošao. U ime nekakve pravde. Posvijestimo si ovo još jedanput da lakše shvatimo što je zapravo na stvari. Nečija krivnja ili nečiji sebični probitci?

Tamnica u Scheveningenu najveća je u Nizozemskoj. Tijekom Drugoga svj. rata bio je to logor. I u njega sada, između ostaloga, smjestiše tzv. hrvatsku šestorku. Proizvodnja istine po narudžbi može početi.

Opširnije...

Osobno