SVEČANO OBILJEŽEN »DAN BRANITELJA GRADA LJUBUŠKOG« I SLUŽENA SV. MISA ZA SVE ŽRTVE RATOVA

Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 11. veljače 2024. (radioljubuski.ba) – Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana danas je, u nedjelju, obilježen »Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog« koji je održan u sklopu programa svečanog obilježavanja »Dana grada Ljubuškog«. Prvi su vijenac položili predsjednik Odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški Ivan Prlić i ratni zapovjednik »IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški« Ivica Tomić. Nakon njih to su učinili i predstavnici HVO-a Novog grada Ilidže. Svijeće su upalili predstavnici svih braniteljskih udruga, obitelji pokojnih branitelja i predstavnici svih razina vlasti, od gradske do federalne. Prigodnu molitvu predmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Opširnije...

CIJELA ISTINA O UBOJSTVU FRANJEVACA U ŠIROKOM BRIJEGU

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. veljače 2024. (jabuka.tv) – Danas se navršilo 79 godina od jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, a samo toga kobnog dana u ratnom skloništu kod Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM ubijeno je 12 franjevaca. U razdoblju 5. – 10. veljače 1945. ubijeno je inače i 72-oje civila.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli 12 fratara te nekolicinu učenika koji su se sklonili zbog ratnih djelovanja. Pripadnici Zloglasnog 8. dalmatinskog korpusa, osnovanog u Biokovu, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u spomenuto ratno sklonište te ih tu mučki ubili metkom u zatiljak i zapalili.

Opširnije...

»NOVA RIJEČ« ZA 2023. S TEMOM KNJIŽEVNE KRITIKE HRVATA U VOJVODINI

Print Friendly, PDF & Email

Subotica, 12. siječnja 2024. (zkvh.org.rs) – Dvobroj časopisa za književnost i umjetnost »Nova riječ«, 1-2, za 2023. na blizu 350 stranica donosi bogat sadržaj, upotpunjen grafičkim prilozima magistra grafičkog dizajna i profesora na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darka Vukovića.

...

»Nova riječ« nastavlja dobru praksu otvaranja prostora i za književnost Hrvata u državama u okruženju, pa tako cjelina »Književna susretanja« (str. 117. – 137.) donosi izbor lirike Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, među kojima su predstavljeni stihovi Ružice Soldo, Mire Petrovića, Ivana Sivrića, Miljenka Stojića i Jose Živkovića-Soje.

Cijeli članak u pdfu možete pročitati u prilogu.

Attachments:
Download this file (nova-rijec-23.pdf)Nova riječ, 2023.[ ]82 kB

OBILJEŽENA 79. OBLJETNICA JUGOKOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. veljače 2024. (Lucijana Kožul) – Na današnji dan točno prije 79 godina dogodio se neviđeni zločin na našim prostorima. Jugokomunisti, imajući u planu strti i slomiti vjeru u Hercegovini, toga hladnog dana u mjesecu veljači upadajući u samostan na Širokom Brijegu pronalaze 12-oricu franjevaca, odvode ih do ratnog skloništa, ubijaju, polijevaju benzinom i potom ih zapale. To je bio uvod za sva iduća događanja, za druge nepravedno ubijene franjevce u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom i mnogim drugim mjestima, sveukupno njih 66, kao i za ubijene članove puka Božjega. Samo za nekoliko dana koliko je jugokomunistima trebalo da pregaze Široki Brijegu napravili su tu 330 što većih i manjih stratišta i grobišta. U Drugom svjetskom ratu i poraću tako je iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.189 osoba, a iz Županije zapadnohercegovačke 7.128. U čast svima njima danas je na Širokom Brijegu služena sv. misa zadušnica.

Opširnije...

Osobno