Print Friendly, PDF & Email

Split, 29. travnja 2022. (Margita Vučetić / hu-benedikt.hr) – »Trideset i jedno minu ljeto od prisege naše kada svi bijasmo na broju; onda smo poletjeli kao sokolovi po raznim bojišnicama, a 195 naših suboraca i prijatelja položiše život na oltaru domovine…«, zapisao je u uvodniku svježeg zbornika »Bojni blaženika na nebesima« njegov autor, pjesnik Mate Buljubašić i tako već deset godina s istom željom, istim ciljem da nam osvježi pamćenje i da se ne zaboravi, jer ove godine, 2022., spajaju se tri velike obljetnice vrijedne naše pozornosti i sjećanja. Uz proslavu 31. obljetnice osnutka IV. gardijske brigade Pauci, 100. obljetnice rođenja vizionara naše slobode i neovisnosti dr. Franje Tuđmana, slavi se i 10. obljetnica predstavljanja izvora našeg nezaborava, zbornika »Bojni blaženika na nebesima«.

...

Dirljive riječi zahvalnosti i pozdrava u ime IV. gardijske brigade Buljubašić je uputio nazočnim roditeljima i rodbini poginulih suboraca, potom svim pjesnicima neumornog pera koje trajno hrani zanos i ponos slobode izborene cijenom života naših sinova, očeva i muževa.

Dožupan Stipe Čogelja obratio se nazočnima biranim riječima izrazivši zahvalnost i poštovanje sudionicima ove već tradicionalne manifestacije koja ostaje zalog budućim naraštajima. Damir Gabrić, iz Upravnog odjela za hrvatske branitelje u splitskoj županiji, redovito svake godine svojom nazočnošću podupire ovu manifestaciju. Nije štedio riječi pohvale za 10. zbornik pjesama »Bojni blaženika na nebesima«.

Vrijeme je za pjesnike, željno ih dočekasmo. Sandra Vukušić poručuje nam da volimo, štitimo i čuvamo Hrvatsku, naš crveni koralj slobode..., jer Oni su Hrvatska… Frano Livajić slavi uspomenu na poginule ratne reportere novinare koje naziva vitezovima istine, dok za Nikšu Krpetića dragovoljci su ljuti mravi jer možda je stvar baš u gnjevu, gnjevu pravednika… Ilija Protuđer u »Večernjoj pjesmi« opet slavi vitezove i njihov rod, ali bira počast i sjetu jer njih nema. Veselje prepušta novim naraštajima... Stipan Medvidović svojom emocijom progovara o stamenosti i postojanosti čovjeka svoga kraja, dok Mirko Perak prepušta crvenoj beretki, simbolu Pauka, da svojom pričom pronosi istinu o njezinom vlasniku, palom junaku... Pjesnikinja Branka Mlinar poznatim emotivnim stihom i pjesmom »Kroz otvoren prozor« promatra razorno zlo ratnih vihora..., a gromoglasni Nadomir Šutra svojim stihovima šalje iz Knina pozdrav milim Hrvatima. Sve se stapalo u jedinstvenu ljepotu koja nas je ostavljala u tišini razmišljanja. Srce nije moglo puno toga izraziti, ali se suza u oku nije mogla sakriti.

Bio je to vrlo složen zadatak za članove Ocjenjivačkoga vijeća odabrati najbolje te dodijeliti tri priznanja u ovako kvalitetnoj ponudi zbornika. Odstupili su od »stare« prakse te dodijelili pet priznanja pjesnicima za poticanje, očuvanje i njegovanje izričaja domoljubnoga stiha. Laureati večeri su: Predrag Mišić za pjesmu »Kad dođeš u Vukovar«, Davor Stipan za pjesmu »Mojoj domovini«, Nađan Dumanić za pjesmu »Buket jedan a cvjetova 197«, fra Miljenko Stojić za pjesmu »Ja, hrvatski ratnik« i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra za pjesmu »IV. gardijska«.

...

Završetak večeri prepustili smo našoj dragoj klapi Elektrodalmacija i pjesmama »To je zemlja dide mog« te smo svi zajedno uputili vapaj Nebu pjesmom »Bože, čuvaj Hrvatsku«. Neka nam zaista živi jedina i vječna Hrvatska!

Osobno