Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 7. svibnja 2022. (Boris Ćavar / garevac.info) – U povodu obilježavanja 30. obljetnice egzodusa Hrvata iz Bosanske Posavine Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu iz Zagreba raspisala je Natječaj domoljubnog pjesništva »Posavino, volim te kao majku« na koji se prijavilo 147 pjesnika iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Austrije i SAD.

Na svečanosti Završne večeri 6. svibnja natjecalo se sedam pjesama. Ocjenjivački sud odlučio je proglasiti pjesmu Marka Babića iz Vukovara pobjedničkom. Nakon glasovanja ta je pjesma osvojila najviše bodova (88). Drugo mjesto je osvojila pjesma Duška Jelaša iz Grubišna polja, dok je treće mjesto osvojio fra Miljenko Stojić sa Širokoga Brijega s pjesmom »Domaja«.

Na početku skupa nazočne je pozdravio predsjednik Platforme Ilija Guberac, a riječi potpore natjecateljima izrekla je i predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Žana Ćorić.

Već drugu godinu, naime, Platforma organizira ovaj pjesnički natječaj u spomen na poginule branitelje i civile tijekom egzodusa i Domovinskoga rata. Prošle je godine prvo mjesto odnijela pjesnikinja iz Mostara Anita Martinac. Prema riječima pobjednika ovogodišnjeg natječaja Marka Babića pobijedila je ljubav prema Bosanskoj Posavini.

Osobno