Tko širi mržnju?

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 14. siječnja 2020. (Ivana Karačić) – Facebook se u zadnje vrijeme ponovno proslavio blokiranjem sadržaja koji razotkriva zločine i bit totalitarnog jugokomunističkog režima. Ovaj put radi se o blokiranju portala pobijeni.info koji održava Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kada se adresu portala pokuša napisati u neku poruku na Facebooku, odmah stiže upozorenje da se to ne može napraviti jer ta stranica nije u skladu s njihovim Standardima zajednice, odnosno u skladu s neširenjem mržnje na društvenim mrežama. Koliko saznajemo, pokušalo se sve to odblokirati, ali od Facebooka još ni traga ni glasa.

Opširnije...

ŠIMO EŠIĆ DOBITNIK NAGRADE »KREŠIMIR ŠEGO«

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 10. prosinca 2019. (brotnjo.info) – Udruga »Cvit« i Ogranak Matice hrvatske Mostar u znak sjećanja na književnika i utemeljitelja književno-poučnog časopisa za mlade »Cvitak« Krešimira Šegu dodjeljuju književnu nagradu »Krešimir Šego«. Ova nagrada dodjeljuje se piscima za mlade, a na sinoćnjoj svečanosti u hotelu Brotnjo dodijeljena je književniku Šimi Ešiću.

Svečanost dodjele književne nagrade započela je prezentacijom zahvaljujući kojoj su se nazočni prisjetili pokojnog Krešimira i životnog puta dobitnika Nagrade za životno djelo Općine Čitluk. Veliki doprinos podsjećanju na lik i djelo Krešimira Šege sinoć su također dali književnik Miro Petrović, izvršni urednik Cvitka, fra Miljenko Stojić i prof. dr. Antun Lučić.

Opširnije...

LIJEP PRIMJER SURADNJE DHK HB S MLADIM NARAŠTAJEM

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. prosinca 2019. (dhkhb.org) – Završna i tradicionalna manifestacija Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) za 2019. »Adventska književna večer« održana 13. prosinca u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače privukla je dojmljiv broj ljubitelja pjesništva. Lijepo složenom programu svojim su nastupom doprinijeli i učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca: Eva Blažević, IV. r., djelom D. Kabalevski – Lake varijacije (nastavnica Mira Kvartuč) te Anja Krtalić, I. r., djelom F. Schubert – Impromptu Es–dur (prof. Marijana Pavlović).

Klub studenata hrvatskog jezika i književnosti »Franjo Milićević« s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (Anita Ivanković, Marija Pavković, Valerija Bago, Ivan Volić) predstavili su se posebno pripremljenim recitalom u kojem su uz izvornu Božićnu hrvatsku pjesmu čitani stihovi: Rajmunda Kuparea, Antuna Branka Šimića i Nikole Šopa. Nastupili su pod ravnanjem Ivana Volića, inače najmlađega člana DHK HB.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE, »KAPITUL NA ROGOŽINAMA« I ĐAKONSKO REĐENJE DVOJICE KANDIDATA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2019. (Ivana Karačić) – Danas, Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, članovi Hercegovačke franjevačke provincije stigli su na Široki Brijeg, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. Ujedno je ovo bilo i đakonsko ređenje dvojice novih kandidata. Ponovno se okupila gotovo sva Provincija iz domovine, njih 80-ak.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te pozdravom mjesnog gvardijana fra Ivana Marića. Nakon toga skup je pozdravio te tematski progovorio o današnjem danu mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Ocrtao je kratko franjevačko poslanje danas i snalaženje u ovom suvremenom svijetu. Nazočnima se prigodno obratio i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sržnim i mudrim riječima približio je to svoje poslanje. Nakon njega sve je pozdravio trenutni provincijal fra Miljenko Šteko progovorivši kratko o stanju Provincije danas i o nekim pothvatima koji stoje pred njom.

Opširnije...

Osobno