NATJEČAJ NA TEMU »POBIJENI HERCEGOVAČKI FRANJEVCI«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 20. rujna 2023. (Vicepostulatura) – Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca, koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, raspisuje Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa… Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Opširnije...

U DRVARU OBILJEŽEN »DAN MOLITVENOG SJEĆANJA NA MUČENIKE I ŽRTVE BANJOLUČKE BISKUPIJE«

Print Friendly, PDF & Email

Drvar, 27. srpnja 2023. (ika.hkm.hr) – U Drvaru je danas, u četvrtak 27. srpnja, obilježen »Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije« koji se od 2001. obilježavao kao »Dan drvarskih mučenika«, a od 2008. postaje središnja godišnja biskupijska komemoracija za sve mučenike i žrtve ratova i totalitarizama u 20. stoljeću, prenosi TABB.

Molitveni skup počeo je u novom pastoralnom centru u izgradnji pobožnošću »Križnog puta mučenika« koju je predvodio banjolučki dekan i župnik, a nekadašnji drvarski župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap. Potom je slavljena sv. misa. Predslavio ju je banjolučki biskup Franjo Komarica u zajedništvu sa sedmoricom svećenika, dok je kod oltara posluživao đakon vlč. Marijan Krajinović. Pjevale su Služavke Malog Isusa iz samostana u Žabljaku kod Livna. Na molitveni skup u Drvar, osim domaćih vjernika, pristigli su i vjernici iz Banje Luke, Livna, Bosanskog Grahova, Širokog Brijega, Zagreba, Siverića i Unešića. Među njima su bili i predstavnici vlasti, tj. Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, kao i konzul i konzul savjetnik iz Konzulata Države Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak i Božo Vodopija.

Opširnije...

MOLITVENI SPOMEN ZA ŽRTVE POKOLJA U KRNJEUŠI

Print Friendly, PDF & Email

Krnjeuša, 9. kolovoza 2023. (Lucijana Kožul) – Kako izvješćuje IKA, jučer je, 8. kolovoza, na katoličkom groblju u Krnjeuši održan godišnji molitveni spomen za ubijenog župnika vlč. Krešimira Barišića i njegove župljane koji su ubijeni u pokolju 9. i 10. kolovoza 1941. Sv. misu predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, u zajedništvu s upraviteljem ugasle župe Krnjeuša i drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom te s još četvoricom svećenika.

Tih dana u kolovozu 1941. ubijeno je 278 Hrvata katolika, mahom civila – djece, žena i staraca. Uz vlč. Krešimira Barišića, ubijena su i trojica mladih sjemeništaraca koji su tih dana bili kod njega na ljetnom odmoru. Svi su izmasakrirani i bačeni u goruću župnu crkvu. Župa Krnjeuša je u četničko-partizanskom ustanku 9. i 10. kolovoza 1941. u potpunosti uništena tako da danas nema nikakva vidljiva traga njezina postojanja, osim devastiranog groblja »Križ« koje je uređeno i ograđeno prošlih godina. Po svršetku Drugoga svj. rata preživjelim vjernicima župe Krnjeuša tadašnje jugokomunističke vlasti nisu dopustile povratak na rodna ognjišta, a njihova imovina je u međuvremenu dobila nove vlasnike.

Opširnije...

ZAJEDNIČKI SUSRET REDOVNICI I REDOVNICE POSVETILI POKOJNOM DON LJUBI PLANINIĆU

Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 24. srpnja 2023. (brotnjo.info) – Redoviti susret osoba s duhovnim zvanjima s područja Brotnja održan je danas u župi sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin. Svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i ostali Brotnjaci i Broćanke koji Gospodinu služe kroz duhovna zvanja svoj redoviti susret posvetili su nedavno preminulom don Ljubi Planiniću.

Za života je don Ljubo Planinić bio jedan od pokretača i gorljivi zagovornik susreta, a pokojnog don Ljube sudionici susreta prisjetili su se kroz predavanje koje je održao fra Miljenko Mika Stojić, dok je fra Marinko Šakota predslaveći sv. misno slavlje nakon predavanja nazočne također podsjetio na lik i djelo don Ljube Planinića.

Upravo je pokojni don Ljubo Planinić bio domaćin prošlogodišnjeg susreta, a u svojstvu domaćina redovnike i redovnice na početku 16. susreta pozdravio je fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće.

Opširnije...

Osobno