GVARDIJAN FRA DANKO PERUTINA: JUGOKOMUNISTI SU POKUŠALI ZATRTI FRANJEVAČKU PROVINCIJU U HERCEGOVINI

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 14. veljače 2019. (Hina) – Gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina rekao je večeras kako su jugokomunisti pokušali zatrti franjevačku zajednicu u Hercegovini pobivši na današnji dan prije 74 godine sedmoricu od ukupno 66 franjevaca, ali da u tome nisu uspjeli jer je zanimanje mladih za pristup franjevcima poraslo. Sukladno franjevačkim izvorima, po nalogu samoga vrha tadašnje države, pripadnici tajne partizanske policije Ozne na današnji su dan u popodnevnim satima došli u franjevački samostan u Mostaru te odveli provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, kao i fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusina, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Strijeljali su ih bez suđenja, a tijela im bacili u Neretvu.

Opširnije...

DAN SJEĆANJA NA POBIJENE DRINOVAČKOG KRAJA

Print Friendly, PDF & Email

Drinovci, 11. veljače 2019. (Lucijana Kožul) – Jučer, u nedjelju, 10 veljače, na spomendan bl. Alojzija Stepinca, pod pučkom sv. misom vjernici župe Drinovci sjetili su se poteklih iz ove župe koji su ubijeni zbog mržnje prema vjeri i Crkvi u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i u Prvom svjetskom i Domovinskom ratu. Iz župe Drinovci ubijeno je sedam fratara, četiri biskupijska svećenika, jedan đakon i jedan sjemeništarac te 260 članova puka Božjeg.

Prije sv. mise pročitana su imena pobijenih iz crkvene hijerarhije i upaljene svijeće pokraj njihove fotografije. Sv. misu predvodio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Opširnije...

KULTURA SJEĆANJA GLEDE ŽRTAVA KOMUNISTIČKOG TOTALITARIZMA – TEMA KNJIŽEVNO-GLAZBENE VEČERI ODRŽANE U MOSTARU

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. veljače 2019. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Sinoć, 12. veljače, u Mostaru je održana književno-glazbena večer, uz izložbu knjiga, posvećena temi komunističkog totalitarizma pod nazivom »Istinom do pomirbe«. O komunističkom totalitarizmu i njegovim posljedicama, s kojima se i danas susrećemo, ovom je prigodom govorilo nekoliko povjesničara, istraživača i novinara.

Opširnije...

MISOM ZA ŽRTVE RATA ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE »DANA OPĆINE LJUBUŠKI«

Print Friendly, PDF & Email

Humac, 10. veljače 2019. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Danas, na drugu nedjelju u mjesecu veljači, Ljubušaci su se u sjećanju vratili na vremena koji nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti naših pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava. Tako je večeras u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misa zadušnica za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja. Misno slavlje započelo je procesijom, a misu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenkom Stojićem te još 15-ak svećenika.

Pred sv. misu zadušnicu u pozdravnim riječima je naglašeno da se ove večeri na poseban način moli za sve žrtve Prvoga svjetskog rata, zatim za one koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

Opširnije...

Osobno