30. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 16. siječnja 2022. (hkv.hr) – Jučer je obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Države Hrvatske. Tada su Hrvatsku, naime, priznale zemlje Europske zajednice. Ranije je Hrvatsku priznao Vatikan, a još u 12. mjesecu Island. Povijesni i geopolitički kontekst stvaranja hrvatske države i njezina priznanja bio je ispunjen geopolitičkim lomovima (pad Berlinskog zida i komunizma, ujedinjenje Njemačke), ali i nesklonošću svih relevantnih globalnih aktera prema hrvatskoj samostalnosti. I nakon priznanja često se govorilo o »preuranjenom priznanju«, a posebno je negativnu ulogu odigrala Velika Britanija.

30. obljetnicu međunarodnog priznanja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Zdravko Mršić, Miljenko Stojić i Stipe Kutleša.

Opširnije...

ŠTO JE OBILJEŽILO 2021. GODINU?

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 31. prosinca 2021. (hkv.hr) – Godina iza nas bila je, kao i 2021., puna turbulencija i neizvjesnosti, velikim dijelom vezanih uz korona-krizu. Mnogi analitičari smatraju kako živimo u prijelomnim vremenima čije će sve prisutnije (geo)političke i društvene polarizacije u bitnome odrediti buduće odnose.

Događanja u 2021., ali i moguće razvoje budućih događaja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: fra Miljenko Stojić, Damir Pešorda, Tomislav Šovagović i Marito Mihovil Letica.

...

fra Miljenko Stojić: Duhovna obnova

Zaista je uzbudljiva bila prošla godina. Razmahao se taj neki virus pošasti za koji se ne zna odakle dolazi i kako je zaista sastavljen, ali se zna koje je cjepivo za njega dobro, jedanput, dvaput, triput... I njegove se inačice razmahale, poput inflacije u nesretnoj Jugoslaviji, skaču li skaču. A u hrvatskoj domovini, s obje strane granice, razmahao se jugokomunizam kao u neka prošla olovna vremena. S vana sve lijepo i dobro, a iznutra grabež i bezdušnost. Jedni zbog toga ustraju u borbi, a drugi daju petama vjetra. Zapjevao bi Thompson (smijem ga valjda spomenuti) E, moj narode...

Attachments:
Download this file (sto-je-obiljezilo-2021.pdf)sto-je-obiljezilo-2021.pdf[ ]86 kB

Opširnije...

GENERAL FRANJEVAČKOGA REDA NA ŠIROKOM BRIJEGU

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 2. siječnja 2022. (Vicepostulatura) – General franjevačkoga reda Manje braće fra Massimo Fusarelli u popodnevnim je satima 1. siječnja 2022. posjetio franjevački samostan na Širokom Brijegu i Vicepostulaturu »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. U njegovoj pratnji bili su generalni definitor za Južnoslavensku konferenciju fra Konrad Grzegorz Cholewa, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko i generalov tajnik fra Vjekoslav Milićević.

Opširnije...

ODRŽANA SKUPŠTINA »UDRUGE MIR INTERNATIONAL«

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 2. prosinca 2021. (grobljemira.info) – Skupština »Udruge Mir International« održana je danas, 2. prosinca, u 13.00 u prostorijama ureda za pravnu pomoć u Mostaru. Skupštini su nazočili: Ilija Vrljić, fra Miljenko Stojić, Pero Kožul, Slaven Markota, Velimir Mabić, Vice Nižić i Dinko Grbešić.

Opširnije...

Osobno