ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE I KAPITUL NA ROGOŽINAMA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2018. (Lucijana Kožul) – Danas, Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, članovi Hercegovačke franjevačke provincije stigli su na Široki Brijeg, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. I ovaj put okupila se gotovo sva Provincija iz domovine, njih 80-ak.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa, te prigodnim predavanjem slovenskog provincijala fra Marijana Čudena. Govorio je na temu »Tko ima uho neka posluša što duh govori... Manjoj braći danas«. Svoj nastup izgradio je na promišljanjima i porukama Plenarnog vijeća Franjevačkog reda 2018., o čemu će se sljedećih mjeseci više govoriti u franjevačkim zajednicama. A jedna od neizostavnih točaka je ovaj migrantski val koji ne jenjava.

Opširnije...

NA ŠIROKOM BRIJEGU ODRŽAN X. SIMPOZIJ »STOPAMA POBIJENIH«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 28. listopada 2018. (Lucijana Kožul) – Danas, u nedjelju, na Širokom je Brijegu održan »X. simpozij Stopama pobijenih« kojeg organizira Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem. Svrha mu je osvjetljavanje jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se to sve dogodilo.

Opširnije...

U MOSTARU PREDSTAVLJEN PROF. DR. ANTE ČUVALO I NJEGOVE TRI IZUZETNO VRIJEDNE KNJIGE

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. studenoga 2018. (M. J. / hrsvijet.net) – U okviru Tropletovih dana kulture 2018. u Mostaru HKZ Troplet organizirao je »Susret s autorom« prilikom kojeg je predstavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine. Knjiga »Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)« nastala je na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga »Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru)« ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Autor navodi da su »crkveni ljudi« stradavali i u drugim narodima u Europi u Drugom svjetskom ratu i poslije, ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: ŽIVKO KLJUČE PREDSTAVIO ZBIRKU »MAJCI BOŽJOJ KRALJICI HRVATA«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. listopada 2018. (jabuka.tv) – Notna zbirka skladatelja Živka Ključe pod naslovom »Majci Božjoj kraljici Hrvata« predstavljena je sinoć, 25. listopada, u Širokom Brijegu. Predstavljanje u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg. U programu predstavljanja sudjelovali su fra Miljenko Stojić, docent Blaženko Juračić, prof. Zdenka Leženić i sami autor.
Za glazbeni ugođaj pobrinule su se ženska klapa »Arja« iz Mostara te muška klapa »Dobrkovići«, klape koje je osnovao Živko Ključe. Voditeljica programa bila je Višnja Spajić.

Opširnije...

Osobno