STOPAMA MUČENIŠTVA

Print Friendly, PDF & Email

Neke crtice o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

Nisam biskupa Bogovića osobno poznavao do 2011. Čitao sam u medijima što radi i zdušno mu odobravao. A prvi put svrnuo sam svoj pogled na njega kad se pročulo o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Ma je li moguće da je netko krenuo u to!? Naravno, pozdravljali su to i drugi oko mene, jer bilo je zaista krajnje vrijeme.

I onda od biskupa Bogovića dođe zamolba bih li se uključio u Komisiju HBK i BK BiH za hrvatski martirologij? Ma kako ne bih! Već sam se nekoliko godina kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudio pronaći onu pravu istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Čineći to, otkopavajući njihove posmrtne ostatke uvijek mi je ostajala žal da se nekako ne pobrinemo i za pobijene članove vjernog puka Božjeg. Osjećao sam da bi to moglo biti nešto proizišlo iz nauma Crkve hrvatskih mučenika. I bi tako.

Opširnije...

HERCEGOVAČKI FRANJEVAČKI MUČENICI IZ DOBA KOMUNIZMA

Print Friendly, PDF & Email

Drugi svjetski rat, odnosno komunistička ruka, nanijeli su Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji mnoge rane. Ubili su joj 66 članova, što je oko jedne trećine sveukupnog broja. Stradale su i druge dvije trećine. Jedna se nije smjela vratiti iz inozemstva, a treća je nastavila živjeti u domovini podnoseći teški teret komunističke čizme. Do Domovinskog rata 91 hercegovački franjevac je, između ostaloga, iskusio što je tamnica. Osim ubijanja, komunisti su i razarali.

Opširnije...

VRATITI SIMBOLU SJAJ

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg – Franjevačko žrtvoslovno središte

Drugi svjetski rat i poraće nisu zaobišli ni Hercegovačku franjevačku provinciju, što je i »razumljivo«. Srasla je s pukom pa kako je bilo jednom tako je bilo i drugom. Jugokomunisti su joj ubili 66 članova, a 90-ak njih do Domovinskog rata je okusilo njihovu tamnicu, samo ih se nekoliko uspjelo spasiti plaćanjem globe.

Opširnije...

ŽRTVOSLOV HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA – POSTUPAK MUČENIŠTVA

Print Friendly, PDF & Email
Sažetak

Da bi se moglo govoriti o žrtvoslovu hercegovačkih franjevaca, najprije treba odrediti početnu godinu i osobe na koje bi se žrtvoslov mogao odnositi. Dok se to ne zbude, najbolje je krenuti od kraja. Trenutno se žrtvoslovom hercegovačkih franjevaca najviše bavi Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Tijekom II. svj. rata i u poraću, naime, komunisti su ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Još živi svjedoci, kao i neka pisana svjedočanstva, govore o tome kako su umrli mučeničkom smrću. Crkveni sud Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije, na zamolbu Vicepostulature, ispituje te svjedoke. Vicepostulaturu je što prije potrebno premjestiti na Široki Brijeg koji je proglašen središnjim žrtvoslovnim mjestom Hercegovačke franjevačke provincije.

Opširnije...

Osobno