BAJKE SVAGDANJEG ŽIVOTA

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Govoriti, a pogotovo nešto napisati ili pisati, o Miljenku Stojiću, suvremenom hrvatskom književniku, novinaru, franjevcu, istaknutom intelektualcu, kroničaru suvremenih zbivanja kako u hrvatskom narodu tako i na ovim prostorima, nije lako, ako se poznaje njegov život, njegovo djelovanje kako u okviru katoličkog reda kojem pripada tako i društva u kojem svojim stvaralačkim, humanitarnim, znanstvenim i književnim radom ulazi u srce suvremenih zbivanja dajući im svoj pečat, svoju osobnost i sav svoj ljudski i stvaralački opus kako bi se došlo do istine, onoga što čini esenciju, bit zbilje čiji smo dio.

Opširnije...

CRTICE IZ DJETINJSTVA

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Zbirka kratkih priča za djecu »Orao leti visoko«, fra Miljenka Stojića, koja je nedavno izašla, još je jedna razigrana i poučna knjiga iz bogatog autorovog opusa. Uz brojne zbirke pjesama, slikovnice, romane, književne kritike, stručne i novinarske članke te prijevode, ovaj suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac pokazuje iznimnu osjetljivost za dječji svijet i način promišljanja djece koji pretače u kratke priče za djecu.

U zbirci »Orao leti visoko«, tiskano je 20 kratkih priča koje su bile objavljene u poučno zabavnom listu za djecu Cvrčak od 2016. do 2020. Priče su to za djecu, ali korisne za roditelje, nastavnike, odgajatelje jer kroz njih autor iznimno spretno artikulira poticajne i odgojne metode za rad, učenje i rast u vjeri.

Opširnije...

KAD KNJIGA PROGOVARA SVOJIM GLASOM

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Miljenko Stojić, hrvatski književnik, publicist i franjevac, objavio je novu zbirku priča za djecu i mladež. Evo kako započinje nova knjiga pod naslovom Orao leti visoko: »Zamirisala jesen, djeca pošla u školu, nestalo vrućina. Sunca još ima dovoljno i dobro je. Dade se živjeti.« (Novi).

Početak koji pozitivno vibrira u ravnoteži imaginativnih obećanja kojima se zaljubljenički nadamo kad je riječ o novoj knjizi. Ove su priče objavljene u listu Cvrčak (2016. – 2020.), a prisjetit ćemo se još dviju autorovih knjiga: Računalko, 2007. i Cvrk-cvrk, 2017. U Računalku vodi zbivanja dječak Kristijan, a u knjizi bajkovita naslova glavnu riječ i esenciju doživljavanja pruža nam pripovjedač, franjevac Miljenko Stojić.

Opširnije...

ZBIRKA PRIČA ZA DJECU

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i franjevac te član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a iz tiska je izišla njegova zbirka od 20 priča namijenjenih za djecu, ali i odrasle. Stil je jednostavan, jasan i tečan, što zbirku čini privlačnom djeci svake dobi, bilo da ju čitaju sami ili da slušaju roditelje dok im čitaju. Zbirka obiluje mnoštvom slika i razmišljanjima o životu onako kako se to vidi kroz vjeru i domoljublje. Uz Anitu, Draška, Šilju, Ivanu i ostale likove iz priča te njihove zgode i nezgode prikazuju se razne situacije iz kojih djeca, ali i odrasli, mogu izvući kratke i vrijedne životne lekcije. U zbirci se mogu naći priče o prijateljstvu, obiteljskim odnosima, vrijednostima, vjeri i ljubavi prema domovini... koje su objavljivane u dječjem časopisu »Cvrčak« od rujna 2016. do lipnja 2020., koji izdaje Ogranak Matice hrvatske u Čitluku.

Opširnije...

Osobno