Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 22. svibnja 2023. (IKA) – U okviru zajedničke proslave 57. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koju su danas, u ponedjeljak 22. svibnja, na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS) zajedno organizirali Odbor za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Odjel za komunikologiju HKS-a i Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN), dodijeljene su nagrade i priznanja HDKN-a. Uručio ih je predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija HBK-a zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Dobitnik nagrade za životno djelo je dr. sc. fra Karoly Harmath, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Riječ je o franjevcu, ravnatelju, pokretaču, medijskom suradniku i profesoru te članu HDKN-a uz prekide od početka djelovanja Društva. Osnivač je i dugogodišnji ravnatelj velike katoličke izdavačke kuće na mađarskome jeziku Agape sa sjedištem u Novome Sadu, a koja je do 1990. bila dijelom Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba. Među izdanjima Agape nalazi se i Hitélet, katolički mjesečnik na mađarskom jeziku, koji redovito izlazi već gotovo pet desetljeća. O. Harmath imao je veliku ulogu u pokretanju Radio Marije Srbije i suradnik je Radio Marije na mađarskome jeziku, a za vrijeme pandemije koronavirusa pokrenuo je dnevne izravne prijenose misa na Facebooku. Rođen je 1950. Nakon studija teologije u Zagrebu i Rimu, gdje je na Lateranskom sveučilištu doktorirao crkvenu povijest, za svećenika je zaređen u Subotici 1976. Od 1982. djeluje u Novom Sadu. Utemeljitelj je doma za duhovne vježbe »Domus Pacis« kod Horgoša (1997.), studentskog doma i kolegija »Bonaventurianum« u Novom Sadu (2001.), i »Fondacije Poverello« (2004.). Jedan je od utemeljitelja i dopredsjednika vojvođanskog Kršćanskog intelektualnog kruga. Utemeljitelj je i triju domova za djecu s intelektualnim teškoćama »Lurko«. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za djelovanje u Crkvi, Franjevačkom redu, novinarstvu i nakladništvu.

HDKN godišnju je nagradu za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko djelovanje u različitim glasilima te promicanje tema o hrvatskom žrtvoslovu dodijelilo fra Miljenku Stojiću, članu Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Fra Miljenko je član HDKN-a. Suradnik je brojnih katoličkih i svjetovnih medija u BiH i Hrvatskoj, utemeljitelj Informativnog centra »Mir« Međugorje i Radiopostaje »Mir« Međugorje (RMM), informativne agencije Miriam te brojnih kršćanskih portala. Dugi niz godina bavi se novinarskim radom čija je tema hrvatski žrtvoslov. Čini to i svojom emisijom Jasnoća pogleda na RMM-u koja je doživjela više od 670 emisija. Fra Miljenko je prošle godine navršio 15 godina uređivanja glasila Stopama pobijenih (do sada izašlo 30 brojeva) što ga izdaje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. O hrvatskom žrtvoslovu svjedočio je prošle godine u raznim katoličkim i društvenim medijima. Objavio je i više knjiga.

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je portalu »Svjetlo riječi«, u ime kojeg je nagradu primio fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene i ravnatelj Franjevačkog medijskog centra (FMC). Portal na vrlo dinamičan način čitateljima podastire mnoštvo duhovnoga, informativnoga i kulturnoga štiva. Na portalu se može prelistati i najnoviji broj revije »Svjetlo riječi«, poslušati radioemisija »Svjetlo riječi« te posjetiti web-knjižaru. Sve se to realizira u okviru FMC-a Svjetlo riječi d.o.o. kojem je osnivač i vlasnik Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Osnovna svrha FMC Svjetlo riječi širenje je kršćanske vjerske i ćudoredne pouke te promicanje općeljudskih vrjednota kulture mira i solidarnosti, kao i unapređivanje međuvjerskog dijaloga i međunacionalne snošljivosti.

Osim nagrada, dodijeljena su i priznanja HDKN-a.

Priznanje za istraživački rad o doprinosu velikana pera katoličkom novinarstvu dobila je dr. sc. Silvana Burilović Crnov.

Priznanje za 150 godina izlaženja Vjesnika Đakovačko-osječke biskupije uručeno je glavnom i odgovornom uredniku dr. sc. Borisu Vuliću.

Radio Sljeme dobitnik je priznanja o 70. obljetnici emitiranja te kontinuiranoga i kvalitetnog praćenja i vjerskih tema, a priznanje je uručeno glavnoj urednici dr. sc. Tanji Baran.

Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH »Vijesti« dobitnik je priznanja o 50 godina izlaženja, a priznanje je uručeno dr. sc. fra Slavku Sliškoviću, predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije.

List za vjeru, društvo i kulturu »Svjetlo riječi« dobitnik je priznanja za 40 godina izlaženja, a priznanje je uručeno fra Janku Ćuri.

Informativna katolička agencija dobitnica je priznanja za 30 godina djelovanja koje je uručeno glavnom uredniku dr. sc. Siniši Kovačiću.

Emisija Hrvatskog katoličkog radija »Sacro ritam« dobitnica je priznanja za 25 godina emitiranja, a priznanje je uručeno uredniku Slavku Nediću.

Časopisu za intelektualna i duhovna pitanja »Nova prisutnost« dodijeljeno je priznanje za 20 godina izlaženja koje je uručeno urednici doc. dr. sc. Katici Knezović.

Radiopostaja »Radio Marija Srbija« dobitnica je priznanja za 20 godina emitiranja, a priznanje je uručeno mons. Andriji Anišiću, glavnom i odgovornom uredniku.

Dr. sc. s. Ozani Krajačić, vicepostulatorici i urednici Informativnog biltena Vicepostulature Blažene Jule Ivanišević i četiriju susestara »Drinske mučenice« uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja biltena.

Branimiru Staniću, glavnom uredniku Glasa Koncila, uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja Mjesečnog magazina Glasa Koncila »Prilika«.

 
 

Osobno