Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 2. veljače 2015. (Ivan Kraljević / abcportal.info) – U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu u srijedu, 4. veljače, započinju »V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00, a drugog dana ili u četvrtak bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19.00. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda provincijal fra Joško Kodžoman, drugog dana provincijal fra Lovro Gavran i trećega provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Na sam dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i zapaljenja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

To je bio povod za razgovor za ABCportal s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Kakvi su plodovi rada Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« s Vama na čelu? Što biste izdvojili kao ključno u Vašem dosadašnjem radu?
Na ovo pitanje malo je teško odgovoriti, jer se radi o meni samome. Nadam se samo kako sam opravdao povjerenje na ukazanoj dužnosti. A kao ključno zacijelo je samo pokretanje rada Vicepostulature 2007., zahvaljujući provincijalu fra Slavku Soldi. Važno je i prevažno pronalaženje posmrtnih ostataka pobijenih franjevaca. Tu su i svjedočenja još živih svjedoka te pronalaženje raznih vrijednih dokumenata. Iako je sve započelo s velikim vremenskim kašnjenjem, ipak smo mnogo postigli. Nedugo nakon ubojstva, u listopadu 1945., hercegovački franjevci su počeli sustavno skupljati svjedočenja i dokumente, ali je došla Ozna i sve zaplijenila, zaustavila daljnji rad, neke svjedoke isprebijala, neke uhitila. Ipak su svjesni pojedinci nastavili rad prema svojim mogućnostima.

Cjelokupni članak možete skinuti u pdf obliku ako kliknete na ikonu ispod ovoga teksta, a možete ga pročitati i ovdje.

Attachments:
Download this file (komunizam-je-zlo.pdf)komunizam-je-zlo.pdf[ ]256 kB

Osobno