Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.

Nova knjiga hercegovačkoga franjevca, hrvatskoga književnika fra Miljenka Stojića »Priča o njoj« kroz dvanaest kratkih priča prožima ljudsku svakidašnjicu, odnosno običnoga čovjeka i njegov realni život. Priče su to o svakodnevnom okruženju, o životu u kojem se čovjek susreće s raznim teškoćama ali i o mudrostima koje su iznikle iz ljudskih iskustava.

U svakoj priči pisac progovara i o bešćutnosti raznih sustava, koji nemilosrdno gaze, počevši od propale Jugoslavije, pa sve do današnjih dana kad mladi iseljavaju. Posebno opisuje hrvatske branitelje, njihove teškoće po povratku i završetku rata, te na taj način ukazuje na problematiku ali i na »žilavost« hrvatskih branitelja.

Koristeći hrvatsko narječje, odnosno dijalekt mjesta u kojima su priče nastale, stavlja ih u citate, a istodobno ih prati suvremenim hrvatskim književnim jezikom. To dodatno daje cjelovitost autorovim pričama jer širi zajedništvo i čuva bogatstvo hrvatskoga jezika.

Kao teolog i duhovnik, psihološki ulazi u profil svojih likova i bez velikih teoloških i filozofskih rasprava na jednostavan način dovodi čitatelja do produbljenja promišljanja snagom vjere. Svaka priča može biti i određeni vid meditacija, jer potiče na razmišljanje, na neki način poziva na obraćenje, jer u njoj uvijek dobro pobijedi zlo. U autorovim pričama naglašena je Božja providnost koja vodi ljudski život.

Zanimljiv je i naslov »Priča o njoj«, jer nijedna se od njih tako ne naziva. Analizom, ona je bol, patnja, život, ona je istina, domovina, ustvari – sve je »Ona«. Diskretno autor navodi i primjere obraćenja po zagovoru Majke Božje Međugorske.

Knjiga je pisana jednostavnim stilom s dubokim životnim temama i kratkim poučnim pričama.

Jadranka Pavić

Glas Koncila, 19, Zagreb, 12. svibnja 2024., str. 22.

Kritike


Osobno