PODNO KRIŽA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 17. prosinca 2015. (Željko Primorac) – Iz tiska je izašla još jedna knjiga plodonosnog hrvatskog književnika Miljenka Stojića pod naslovom »Podno križa«. Zbirka je to kolumni ovog hercegovačkog franjevca objavljenih na portalu hrsvijet.net u razdoblju između prosinca 2012. i siječnja 2014.

Autor u najnovijoj knjizi kirurški precizno oslikava društvenu zbilju u kojoj se našao hrvatski narod u posljednje vrijeme. Empatijom kakvu mogu gajiti samo franjevci koji za narod i kroz narod dišu, Stojić sagledava sve aspekte kataklizme koja se ispriječila pred hrvatskim nacionalnim bićem. I dok većina komentatora društvenog života u prvi aspekt stavlja gospodarske probleme s kojima se narod svakodnevno susreće, on naglasak stavlja na krizu morala, identiteta, kulture i samosvijesti. Njegovo pero secira društvenu zbilju od dna do vrha društvenih, a napose političkih struktura.

Attachments:
Download this file (podno-kriza.pdf)Podno križa[ ]732 kB

Opširnije...

HALO, OVDJE HERCEG BOSNA

Print Friendly, PDF & Email

ČERIN: PREDSTAVLJEN KNJIŽEVNI OPUS FRA MILJENKA STOJIĆA

Čerin, 20. rujna 2012. (Marin Jurković / hrsvijet.net) – Dvorana katehetskog centra u župi sv. Stjepana na Čerinu bila je pretijesna da primi sve one koji su u srijedu navečer, 19. rujna, željeli nazočiti književnoj manifestaciji »Susreti pod hrastom« koja je ove godine posvećena pisanoj riječi hercegovačkog franjevca i književnika fra Miljenka Stojića.

Na samom početku ovogodišnjih Susreta nazočnima se obratio čerinski župnik fra Dario Dodig. Govoreći o pjesnicima koji su djelovali ili rođeni na Čerinu – fra Umbertu Lončaru, fra Stanku Vasilju, fra Ratimiru Kordiću i Božidaru Kaćunku, Dodig je posebno istakao dva imena – fra Janka Bubala, jednog od najsnažnijih hrvatskih književnika druge polovice 20. stoljeća, i fra Miljenka Stojića.

Attachments:
Download this file (halo-ovdje-herceg-bosna.pdf)halo-ovdje-herceg-bosna.pdf[ ]9801 kB

Opširnije...

NIZ MITNICU

Print Friendly, PDF & Email

München, 7. srpnja 2014. (hrsvijet.net) – Ovih dana iz tiska je izišla knjiga Niz mitnicu, (p)ogledi o društvu oko nas, autora Miljenka Stojića. Nakladnici su Matica hrvatska – Vrgorac, HRsvijet – München te Matica hrvatska – Čitluk. Ogledi koji se nalaze u ovoj knjizi objavljeni su na portalu hrsvijet.net od studenoga 2011. do studenoga 2012., a autor u njima progovara o aktualnim događanjima iznoseći svoj stav i svjetonazorska načela.

Pjesnički dar, franjevačka skromnost i duhovnost protkani pokušajima što potpunijeg analitičkog pristupa kako procesima, tako i njihovim ključnim akterima, temelji su na kojima Miljenko Stojić u svojim kolumnama objavljenima na portalu hrsvijet.net pokušava čitatelju pojasniti procese koji se zbivaju oko nas. Prosuđujući napisano, dolazi se do zaključka da, u skladu s izgrađenim sustavom vlastitih vrijednosti, ipak na pijedestal stavlja nekoliko težišnih tema. Očuvanje nacionalnoga identiteta, ispravke krivih tumačenja iz naše prošlosti i održavanje tradicionalnoga sustava vrijednosti, protkana Božjim zakonima, temeljne su potke na kojima počiva čitavo njegovo spisateljsko zanimanje.

Attachments:
Download this file (niz-mitnicu.pdf)niz-mitnicu.pdf[ ]1847 kB

Opširnije...

S DRUGE STRANE

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 14. prosinca 2011. (Matica hrvatska) – Franjevac, pjesnik, pripovjedač, esejist, kritičar, pisac za djecu i prevoditelj fra Miljenko Stojić netom je objavio svoju novu knjigu, S druge strane, (p)ogledi iz suvremenosti. Nakladnici su Naklada K. Krešimir iz Zagreba i Matica hrvatska, ogranak Čitluk.

U svega šesnaest godina, koliko je prošlo od objavljivanja njegove prve knjige, fra Miljenko Stojić (rođen 1960. u Dragićini) izrastao je u jednog od najplodnijih hrvatskih književnika. K tomu, i u književnika najšireg tematskog zanimanja. Uz knjige pjesama, naime, koje su, treba naglasiti, njegovo prvotno ali i stvaralačko zanimanje, on neumorno radi i na prozi, prozi za najmlađe, esejistici, književnoj kritici te promišljanju stvarnosti. Kad je o posljednjem riječ, valja kazati da je njegov glas autentičan, na trenutke polemičan, a u cijelosti glas čovjeka koji argumentirano piše o svemu što se događa na društvenoj pozornici svijeta.

Attachments:
Download this file (s-druge-strane.pdf)s-druge-strane.pdf[ ]4143 kB

Opširnije...

Osobno