Print Friendly, PDF & Email

München, 7. srpnja 2014. (hrsvijet.net) – Ovih dana iz tiska je izišla knjiga Niz mitnicu, (p)ogledi o društvu oko nas, autora Miljenka Stojića. Nakladnici su Matica hrvatska – Vrgorac, HRsvijet – München te Matica hrvatska – Čitluk. Ogledi koji se nalaze u ovoj knjizi objavljeni su na portalu hrsvijet.net od studenoga 2011. do studenoga 2012., a autor u njima progovara o aktualnim događanjima iznoseći svoj stav i svjetonazorska načela.

Pjesnički dar, franjevačka skromnost i duhovnost protkani pokušajima što potpunijeg analitičkog pristupa kako procesima, tako i njihovim ključnim akterima, temelji su na kojima Miljenko Stojić u svojim kolumnama objavljenima na portalu hrsvijet.net pokušava čitatelju pojasniti procese koji se zbivaju oko nas. Prosuđujući napisano, dolazi se do zaključka da, u skladu s izgrađenim sustavom vlastitih vrijednosti, ipak na pijedestal stavlja nekoliko težišnih tema. Očuvanje nacionalnoga identiteta, ispravke krivih tumačenja iz naše prošlosti i održavanje tradicionalnoga sustava vrijednosti, protkana Božjim zakonima, temeljne su potke na kojima počiva čitavo njegovo spisateljsko zanimanje.

Pritom Stojićevo oružje zna biti i ironija, ponekad protkana i blažim oblicima sarkazma kojim se počesto pokušava polemički obračunati sa stavovima onih koji na bilo koji način ugrožavaju njegova izložena temeljna svjetonazorska načela. Ne miri se ni s naumima zagovaratelja sekularnoga društva koji svećenike planski žele zatvoriti u sakristije i župne urede ograničavajući im tako područje njihova djelovanja u svjedočenju istine. Odvažno istupa ne libeći se otvoreno propovijedati ono u što čvrsto vjeruje.

Miljenko Stojić piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. O svemu tome, i o drugom čime se bavi, može se podrobno čitati na stranicama portala miljenko.info.

Attachments:
Download this file (niz-mitnicu.pdf)niz-mitnicu.pdf[ ]1847 kB

Osobno