Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. prosinca 2019. (hkv.hr) – Rezultate predsjedničkih izbora za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju Stipe Kutleša, Mile Prpa, Matko Marušić, Ivan Poljaković, Josip Jović, Marija Slišković, Miljenko Stojić, Damir Borovčak i Ivan Topić.

...

Miljenko Stojić: Pružimo si ruke

Hvala Bogu dovrši se i 1. krug izbora za predsjednika države Hrvatske. Sada je puno toga jasnije i ne moraju se gložiti više oni iz istog tabora. A da je u toj bratskoj borbi bilo svega i svačega, bilo je. Hoćemo li ostati u tome te možda jaz još više produbiti?

Tzv. glavnostrujaški ili razvikani mediji ovih dana trube da sada dolazi rat između ljevice i desnice. Potpuno krivo ili voda na mlin Zorana Milanovića. Sada se samo radi o domoljublju i nedomoljublju.

Valjda već znamo puno toga o Milanoviću, ali kratko ponovimo neke sržne stvari. Štitio je udbaške ubojice, na sve načine sprječavao lustraciju, svim silama vukao nas prema »regionu«, enormno nas zadužio... Sada je u izbornoj utrci rekao da smo na Balkanu i time poručio da nas opet želi vući prema tom »regionu«. Isto tako dogodi li se da osvoji predsjednički mandat, na dva brda imat ćemo briselske đake. Onda će se moći ostvariti i Milanovićeva želja da se predsjednik bira u Hrvatskom (prije dolaska jugokomunista na vlast »državnom«) saboru. Tada odnarođeni SDP i HDZ stvaraju veliku koaliciju i teško će ih u budućnosti biti skinuti s vlasti.

S druge strane nije bezgrješna Kolinda, ali jest osoba koja je nastojala ići putovima domoljublja. Inicijativom Triju mora odvela nas je iz »regiona«, jače povezala uz Zapad kakav da je, radila na smanjenju vanjskog duga... Dobije li još 5 godina, imat će slobodne ruke i moći će dublje zaorati u promjene. A preduvjet je za to država koja se ne smije ni u što utopiti, nego uz Božju pomoć ustrajno podizati do duhovnog i tvarnog blagostanja. Velika je opomena svima u domoljubnom taboru, pa tako i Kolindi Grabar Kitarović, uspjeh Miroslava Škore. Narod je pokazao da nije zadovoljan sadašnjim vodstvom HDZ-a, ali i nekim potezima same predsjednice. Iz toga bi oni trebali izvući itekakvu pouku i to je ono na čemu treba dalje raditi i što treba učvršćivati.

Nadam se da će narod ponovno biti na visini. Vrijeme je da si svi u domoljubnom taboru pružimo ruke, iziđemo na 2. krug predsjedničkih izbora i dovedemo na vlast domoljubnog kandidata, takvog kakav je, Kolindu Grabar Kitarović. Sve drugo je hod prema propasti, htjeli mi to ili ne.

Na stranu domoljubnog kandidata trebali bi stati i oni s lijevog spektra kojima država i domovina nisu zadnja rupa na svirali. Vrijeme je da se otarase tutorstva boljševičkog jugokomunizma. Neka se samo prisjete jednoga Andrije Hebranga. Bio je ljevičar, ali se nije odricao svoje Hrvatske. I zbog toga je izgubio glavu. Neka oni zato budu ljevičari, ako im se tako hoće, ali neka čuvaju svoju jedinu Hrvatsku. To sa Zoranom Milanovićem zacijelo ne mogu.

Naravno, u svemu ovomu ne smijemo zaboraviti Boga i ono humano u nama. Ako vjerujemo u njega, onda ćemo se početi ili nastaviti moliti da nam domovina nezaustavljivo ide naprijed. A ako ne vjerujemo u njega, onda ćemo nastojati da se ono ljudsko u nama što više razvije i bude na dobro nas i naše domovine.

Odluka je, dakle, na nama. Zaokružujemo »region« i sve što tomu pripada ili razvoj jedine nam Hrvatske sa svim poteškoćama na putu. A ako i ne budemo glasovali, opet smo glasovali. Uzmaka jednostavno nema.

Davor Dijanović

Cijeli članak možete pročitati na stranicama portala koji ga je objavio ili u dolje priloženoj datoteci.

Osobno