Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Riječ po riječ, DHK HB – Dan, Mostar - Zagreb, 2007; Računalko, Dan – Cvitak – Matica hrvatska, Zagreb – Međugorje – Čitluk, 2007. i Dobro jutro kolonijo, DHK HB - Dan, Mostar - Zagreb, 2007.

Piše: Ante Matić

Tri knjige Miljenka Stojića posljednje dvije godine zorno govore o plodnom i raznorodnom piscu i pjesniku, kritiku, esejistu i prevoditelju. O zbirci pjesama Dobro jutro kolonijo kritika je rekla svoje, pogotovu su to dobro odradili recenzenti Sušac i Biletić. Kritika je ovu knjigu vrednovala pozitivno, pa ću i ja reći da se ovom zbirkom pjesama Stojić odmakao od početne naive i primakao novom, modernom svijetu i jeziku. Pjesme su to koje odišu zrelošću, misaonošću, porukom i snagom zatajene istine o sudbini čovjekovoj u ljudinjaku i mraku čovjeka kao bića koje se pokušava udaljiti i rastati od sebe i Boga. Osluškujući ćuh vremena i bat koraka iz davnine, iz dubine doba pa sve do naših dana, pjesnik kuša dotaknuti ono nešto što stalno svakom smrtniku izmiče. Zaman je i milost i otkupljenje kad čovjek izda samoga sebe na putu dobra ili zla, već kako se tko opredijeli, pa tako jasnim biva svaka sudbina, svačiji usud odavde do vječnosti, kako bi to rekao pjesnik koji sanja svijet u kojem ne će biti zla, tuge i boli.

Knjiga kritika Riječ po riječ otkriva Miljenka kao vrsna prosuditelja rukopisa drugih pisaca o kojima on piše već prema nekom svom običaju, redu i redoslijedu. Mene je oduševila Stojićeva knjiga za djecu Računalko. Čitajte pa ćete se uvjeriti da Stojić bolje piše za djecu nego za odrasle. Ova će vas knjiga nasmijati, raspoložiti, zamisliti na trenutak, opustiti u žurbi života i obogatiti svijetom mladih naraštaja, koji slijede svoj put, ali drže se prilično običaja i navada svojih predaka, a uza sve to obilato se koriste tehnološkim dostignućima i proizvodima svoga doba. Ante Ivanković je uspješno ilustrirao neke Stojićeve priče. Možda je pomalo šteta što svaka priča nije dopunjena ilustracijom. Priča za pričom i sve je to preraslo u roman za djecu, koji je Stojić namijenio mlađima, a dobro će doći i starijima.

Motrišta, 41, Mostar, proljeće 2008., str. 233.

Kritike


Osobno