Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Poznati bosansko-hercegovački književnik Miljenko Stojić, od milja zvan Mića, za sebe će reći da je hrvatski književnik, iako boravištem i radnim odnosom pripada Širokom Brijegu, dakle, Bosni i Hercegovini, ali poštujući njegov izbor on je hrvatski književnik, iz korpusa Hrvata, Hercegovaca. Objavio je do sada preko 20. naslova raznovrsne tematike.

Ova nova knjiga Miljenka Stojića slijed je kratkih priča namijenjenih poglavito djeci. Odmah je vidljivo kako su priče humanog karaktera te upravo s pravom namijenjene djeci i da će djeca prihvatiti priče kao svoje, suživjeti se s njima i prihvatiti ih kao svoj doživljajni svijet. Animalistički suživot je moguć, a prema autoru, i poželjan; kao u naslovljenoj priči, nositeljici knjige. Tako orao postaje članom obitelji u kojeg se dječak s pravom zaljubljuje i pogledom pretražuje nebo, ali, kako stoji u priči, Orao leti visoko.

Niti ostale priče ne odudaraju od one koja zavrijedi naslov knjige. Sve su one, priče, poučnog karaktera, didaktične, pune topline i bliskosti s najmlađima. Zato ih njihov autor namjenjuje djeci. Ali, djeca ne mogu bez starijih. Pa kako to u životu biva, traže i dobiju svu potrebitu potporu od starijih članova obitelji, obično od djeda. Tako niti u ovim iznimkama nije to slučaj, nego neko nepisano pravilo emocionalnih čestica koje se prenose s unuka na djeda i obrnuto. Jednostavnim jezikom, prijemčivo i djeci i odraslima, Miljenko podastire teme kratkih priča koje su poučne za odnose odraslih i djece u zajedništvu, u potpomaganju, razumijevanju rješavanja određenog problema.

Svih dvadeset priča, kratkih priča, čine jednu cjelovitu knjigu koju uspješno likovno uresi akademski slikar Ernesto Markota. Sve priče imaju humani karakter, pozitivistički i poučno-didaktički, što ih čini lako prihvatljivima za sve dobne skupine.

Zahvalan svima koji su sudjelovali oko ove uspješnice, a posebice autoru, književniku Miljenku Stojiću, preporučam ovu knjigu čitateljima. Oni će najbolje suditi o njoj.

Fabijan Lovrić

Osobno