Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Ta vremena, K. Krešimir Zagreb, 1995.

Piše: Žarko Milenić

Knjiga Miljenka Stojića (Dragićina, 1960, Bosna i Hercegovina) zbirka je eseja što ih je ovaj autor objavljivao u posljednje tri godine u više listova i časopisa. Stojić je prethodno objavio dvije zbirke pjesama, a bavi se prevođenjem.

U predgovoru ovoj knjizi, posvećenoj »svima onima što se u ova teška vremena časno boriše za domovinu« Stojić ističe kako mu se za »opisivanje svoga vremena« (...) naprikladnijim učinio naizgled jednostavni jezik. Pri tome pravilno zaključuje da se istina »krije u jednostavnosti«. Tako se svećenik Miljenko Stojić (živi i radi u župi Međugorje) svojim čitateljima obraća kao s propovjedaonice razumljivim i jednostavnim jezikom. Ova knjiga nije obimom velika (sedamdesetak stranica) ali zato mnogo daje, ona je izvor mudrosti. Jedan od recenzenata dr. Dubravko Jelčić izvrsno uočava kako je Stojić znao »svoje refleksije izraziti u zgusnutoj formi, napetim rečenicama i dojmljivim izrazom.«

Svojih dvadeset eseja Stojić je grupirao u tri ciklusa: »U Božjem svjetlu« (o vjeri), »Ljudski govor« (o politici) i »Snalaženje« (o Domovinskom ratu). U stvari ovi eseji nisu strogo grupirani. Oni zahvaćaju i šire, a neka pitanja iz jednog ciklusa razmatraju se i u drugim dvjema, ali s drugog aspekta. Pisani su, kako to ispravno utvrđuje drugi recenzent Krešimir Šego (ujedno i urednik ove knjige) »u formi kratkih zapisa« i predstavljaju »neku vrst eseja-pjesme u prozi«. Dok govori o ovim teškim vremenima, o ratu našem svagdanjem, Hrvatskoj i njezinom položaju u Europi, Stojić je optimist. I u tome je, također, vrijednost ove knjige.

Čitajući ovu izvrsnu knjigu posebice sam se zadržao na njezina dva ulomka. Prvi je nalik kratkoj filozofskoj priči. Događaj je istinit. Vojnik sreće poznanika na prvoj crti. Poznanik ga pozdravlja, »ulazi u prvu kuću i počinje nositi stvari«. Vojnik ga pita: »Hoćeš li danas na misu?« Poznanik odgovara: »Hoću.« Na tri puta ponovljeno pitanje poznanik odgovara isto. Kao što je Sveti Petar tri puta zanijekao da poznaje Isusa. Ni nakon tri puta ponovljenog vojnikovog pitanja poznanik ne razumije zašto ga isto pita!

U drugom ulomku Stojić u eseju »Novi poredak« raspravlja o pojmu potrošačkog društvo. Čovjek danas sve više troši »da gomila sebi tvarna bogatstva«. Ali takav »svijet u kojemu je postalo važno što imaš, a ne što vrijediš« (...) je hladan.

Mnogi ljudi u današnje vrijeme tvrde kako za čitanje Biblije nemaju vremena. Takvi bi isto rekli i za Stojićevu knjigu. Teško je suočiti se sa samim sobom, razmišljati o smislu života. Ovo je knjiga koja nas tjera da se zamislimo, knjiga koju svima treba toplo preporučiti.

Hrvatsko slovo, Zagreb, 1996.

Kritike


Osobno