Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Raspretavanje vatre, ICMM, Međugorje, 2001.

Piše: Ivan Ugrin

Isusovu zapovijed apostolima: »Idite po svem svijetu i naviještajte Evanđelje« danas bismo mogli izraziti i ovim riječima: »Idite na Internet i navijestite Radosnu vijest cijelom svijetu«. Naravno, nije Internet jedino sredstvo kojim bi se u evangelizaciji trebali služiti, međutim, prednosti koje pruža za kršćansku misiju itekako su znakovite. Globalna mreža za mnoge je danas neizbježan medij kojega posjećuju u različitim životnim situacijama i za svekolike potrebe. Među temeljnim ljudskim potrebama zacijelo je i ona duboka, duhovna glad, koju ljudi koji traže smisao moraju ispuniti. Oni koji su čuli za Međugorje i za poruke Kraljice mira, znaju da se na tim prostorima, pa tako i na onim virtualnim, mogu, ako hoće poslužiti duhovnom hranom, koja nam je potrebna koliko i kruh svagdašnji.

Svakodnevna Gospina ukazivanja, koja traju evo već punih dvadeset godina, učinila su od Međugorja jedno od duhovnih centara svijeta, mjesto u kojem kršćanstvo u ovom vremenu razmeđa tisućljeća doživljava svoj novi procvat. To valja prije svega zahvaliti Kraljici mira, koja je izabrala šest vidjelaca kako bi preko njih, u ovo milosno vrijeme, objavila ljudima majčinsku ljubav i brigu za sudbinu svoje djece. Osobiti svjedoci svih tih zbivanja su i svećenici, franjevci, poput župnika s početka ukazivanja, fra Joze Zovke, ili simbola svega što se u protekla dva desetljeća događalo u Međugorju, nedavno preminulog fra Slavka Barbarića, čiji tragovi se naziru u svakoj stopi hodočasnika i župljana koji iz dana u dan obilaze sveta mjesta, od crkve, preko brda ukazanja do brda Križevca.

Jedan od njih krenuo je i korak dalje. Riječ je o fra Miljenku Stojiću, autoru nekoliko zbirki poezije, te nekoliko zbirki ogleda, koji ovim novim djelom, »Raspretavanje vatre«, zaokružuje trogodišnje razdoblje ispisivanja ogleda na Internetu, pisanih na temelju Gospinih poruka koje Ona objavljuje svakog 25. u mjesecu. Fra Miljenkov korak velik je utoliko što je on shvatio duh ovog vremena, u skladu s porukom i Drugog vatikanskog sabora, po kojoj se Crkva treba posadašnjiti, te se poslužio Internetom kao sredstvom navješćivanja svima onima koji su spremni na zaslonu svoga računala potražiti međugorsku web stranicu. A takvih, zacijelo nije malo.

Imajući pred sobom sabrane i poruke Kraljice mira, kao i razmišljanja autora nad njima, nameće mi se ocjena kako je fra Miljenko Gospin svjedok, kao i toliki drugi koji su prihvatili međugorska zbivanja, no, on je i onaj koji pred drugima tumači one jednostavne majčinske riječi koje iz mjeseca u mjesec odzvanjaju u našim mislima i srcima: »Draga djeco! I danas vas pozivam... Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.«

Nije lako pisati o jednostavnome, puno je lakše visokoumno razglabati, i na kraju često puta ne reći ništa. Fra Miljenko je, zahvaljujući prije svega poniznoj vjeri, ali i svojoj pjesničkoj duši, ušao u srž onoga što Majka Marija neprestano ponavlja: obraćenje, mir, molitva, post, ispovijed... On će tako istaknuti da nam molitva mora biti štap na putu, pisat će o vatri u srcima »đaka« u Gospinoj školi, jer »mi smo, dakle, Gospini svjedoci. U skladu s Gospinim ponašanjem nije to potrebno drugima dokazivati vikom i uvjeravanjem, već je potrebno neprestano živjeti u takvu uvjerenju, iz dana u dan«.

Iz dana u dan, korak po korak, tako nekako toplo odzvanjaju riječi koje izlaze iz srca, i na koje se, poput velikana fra Slavka, i fra Miljenko Stojić tako često poziva. »Samo svojim srcem možemo promijeniti život«, svjedoči nam autor, koji ovom knjigom otvara nove stranice pastoralnog zamaha Crkve u Hrvata. Nije mi, naime, poznato da je ijedan hrvatski svećenik dosada objavio knjigu čiji je sadržaj prije toga bio dostupan čitateljima i na Internetu. Tim bi putem, dakako ne zapuštajući već iskušane i tradicionalne metode naviještanja Evanđelja, trebali krenuti i drugi, jer kršćanstvo je u svakom vremenu moderno, pa je i ovaj fra Miljenkov primjer više nego poticajan.

www.miljenko.info, 12. studenoga 2001.

Osobno