STOPAMA MUČENIŠTVA

Print Friendly, PDF & Email

Neke crtice o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

Nisam biskupa Bogovića osobno poznavao do 2011. Čitao sam u medijima što radi i zdušno mu odobravao. A prvi put svrnuo sam svoj pogled na njega kad se pročulo o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Ma je li moguće da je netko krenuo u to!? Naravno, pozdravljali su to i drugi oko mene, jer bilo je zaista krajnje vrijeme.

I onda od biskupa Bogovića dođe zamolba bih li se uključio u Komisiju HBK i BK BiH za hrvatski martirologij? Ma kako ne bih! Već sam se nekoliko godina kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudio pronaći onu pravu istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Čineći to, otkopavajući njihove posmrtne ostatke uvijek mi je ostajala žal da se nekako ne pobrinemo i za pobijene članove vjernog puka Božjeg. Osjećao sam da bi to moglo biti nešto proizišlo iz nauma Crkve hrvatskih mučenika. I bi tako.

Opširnije...

HERCEGOVAČKI FRANJEVAČKI MUČENICI IZ DOBA KOMUNIZMA

Print Friendly, PDF & Email

Drugi svjetski rat, odnosno komunistička ruka, nanijeli su Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji mnoge rane. Ubili su joj 66 članova, što je oko jedne trećine sveukupnog broja. Stradale su i druge dvije trećine. Jedna se nije smjela vratiti iz inozemstva, a treća je nastavila živjeti u domovini podnoseći teški teret komunističke čizme. Do Domovinskog rata 91 hercegovački franjevac je, između ostaloga, iskusio što je tamnica. Osim ubijanja, komunisti su i razarali.

Opširnije...

Osobno