Print Friendly, PDF & Email

K. Krešimir, Zagreb, 1995.

Autor Tih vremena poznat nam je po knjizi pjesama Unatoč svemu objelodanjenoj 1994. godine; knjizi koja je u cijelosti istinsko osvježenje, čista izraza, visokih dometa. Ta vremena ni u kojem svom segmentu ne iznevjeruju dosege prvoga djela Miljenka Stojića: pred nama je knjiga koja svoga autora potvrđuje kao pisca izuzetna smisla za detalj, za analizu događaja naše svakodnevnice, okružja i duhovne stvarnosti.

Nova Stojićeva knjiga potpuno je okrenuta hrvatskoj ratnoj stvarnosti, promišljanju našega položaja u europskom kontekstu, posljedicama koje rat ostavlja na dušu čovjeka, ni na trenutak ne podliježući pesimizmu koji bi se mogao očekivati kad je ovakva tematika u pitanju.

U formi kratkih zapisa, koje bismo mogli smjestiti u neku vrst eseja – pjesme u prozi, autor promišlja pojedine poticaje, s jasno opredijeljenim porukama čitatelju. I uvijek su te poruke svjesno optimistične, s otvorenim mogućnostima za dobro. Naše djelatno sudjelovanje, odluke, opredjeljenja, stavovi – ovise jedino o nama.

I tako u svih devetnaest poglavlja knjige podijeljene u cjeline »U Božjem svjetlu«, »Ljudski govor«, »Snalaženje«, autor propitujući sebe postavlja pitanja svima nama. I, svako je poglavlje, bez jakih riječi i povišena tona (ton je, mogli bismo kazati, ponajčešće stišan) povod za ohrabrenje, za otkrivanje samosvijesti – bilo na ljudskom bilo na Božjem primjeru života. Govoreći o novom poretku, a svjedocima smo i sudionicima toga, autor govori o pitanju svakoga vremena i svakoga čovjeka, zaključujući kako novoga poretka nema bez križa, što je i izvorom i nadahnućem cijele ove knjige. Jer, koje to vrijeme nije prekretničko i koji čovjek nije na raskrižju?

(iz prosudbe Krešimira Šege)

Knjigu u pdf obliku možete skinuti kliknuvši na ikonu pdf-a ispod ovoga teksta.

Attachments:
Download this file (Ta vremena.pdf)Ta vremena.pdf[ ]4914 kB

Osobno