Print Friendly, PDF & Email

ICMM, Međugorje, 2001.

Svakodnevna Gospina ukazivanja, koja traju evo već punih dvadeset godina, učinila su od Međugorja jedno od duhovnih centara svijeta, mjesto u kojem kršćanstvo u ovom vremenu razmeđa tisućljeća doživljava svoj novi procvat. To valja prije svega zahvaliti Kraljici mira, koja je izabrala šest vidjelaca kako bi preko njih, u ovo milosno vrijeme, objavila ljudima majčinsku ljubav i brigu za sudbinu svoje djece. Osobiti svjedoci svih tih zbivanja su i svećenici, franjevci, poput župnika s početka ukazivanja, fra Joze Zovke, ili simbola svega što se u protekla dva desetljeća događalo u Međugorju, nedavno preminulog fra Slavka Barbarića, čiji tragovi se naziru u svakoj stopi hodočasnika i župljana koji iz dana u dan obilaze sveta mjesta, od crkve, preko brda ukazanja do brda Križevca.

Jedan od njih krenuo je i korak dalje. Riječ je o fra Miljenku Stojiću, autoru nekoliko zbirki poezije, te nekoliko zbirki ogleda, koji ovim novim djelom, »Raspretavanje vatre«, zaokružuje trogodišnje razdoblje ispisivanja ogleda na Internetu, pisanih na temelju Gospinih poruka koje Ona objavljuje svakog 25. u mjesecu. Fra Miljenkov korak velik je utoliko što je on shvatio duh ovog vremena, u skladu s porukom i Drugog vatikanskog sabora, po kojoj se Crkva treba posadašnjiti, te se poslužio Internetom kao sredstvom navješćivanja svima onima koji su spremni na zaslonu svoga računala potražiti međugorsku web stranicu. A takvih, zacijelo nije malo.

Imajući pred sobom sabrane i poruke Kraljice mira, kao i razmišljanja autora nad njima, nameće mi se ocjena kako je fra Miljenko Gospin svjedok, kao i toliki drugi koji su prihvatili međugorska zbivanja, no, on je i onaj koji pred drugima tumači one jednostavne majčinske riječi koje iz mjeseca u mjesec odzvanjaju u našim mislima i srcima: »Draga djeco! I danas vas pozivam... Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.«

(iz prosudbe Ivana Ugrina)

Knjigu u pdf obliku možete skinuti kliknuvši na ikonu pdf-a ispod ovoga teksta.

Attachments:
Download this file (Raspretavanje vatre.pdf)Raspretavanje vatre.pdf[ ]414 kB

Osobno