Print Friendly, PDF & Email

fra Miljenko Stojić, Stopama mira, ICMM – K. Krešimir, Međugorje – Zagreb, 2009.

Piše: Ivan Bor

Miljenko Stojić, plodni pjesnik, pripovjedač, esejist, kritičar i prevoditelj, ovih je dana, u nakladi Informativnoga centra »Mir« Međugorje i K. Krešimir iz Zagreba, objavio svoju najnoviju knjigu pjesama, »Stopama mira«, nadahnutu otajstvima krunice. Knjiga sadrži 22 pjesme, utkane u cikluse: Pogled, Drugi, Ti, Suza, Prosvjetljenje, Korak, odnosno Priprava, Radosna otajstva, Otajstva svjetla, Žalosna otajstva, Slavna otajstva, Zahvala. Svaku pjesmu prati i likovni prilog – otajstva krunice talijanskog slikara i kipara Carmela Puzolla te hrvatskog slikara iz Novoga Travnika, Ante Mamuše. 

Urednik je Krešimir Šego, a ocjenjivači su Marko Vasilj i Ljerka Car Matutinović. Autorica recenzije tiskane na kraju knjige, Ljerka Car Matutinović, piše: »Prateći božansko poslanje Mariji pjesnik, oplemenjen svojim duhovnim ozračjem, izriče istinu o kušnjama i nedoumicama čovjekovim, o njegovoj žudnji da se uzdigne iznad nepravde i bijede.« Nadodaje da »neko čudesno, nedokučivo bratstvo živi u molitvenim stihovima Miljenka Stojića. Njegova je vjera zanos srca. On se prepušta tome ushitu, iako nema odgovore na sva pitanja.«

Pjesmotvori iz nove Stojićeve knjige objavljeni su u Glasniku mira, tijekom 2006. i 2007. Autori fotografija, koje prikazuju umjetničke ostvaraje otajstava krunice na Brdu ukazanja i pokraj crkve sv. Jakova u Međugorju, jesu Tvrtko Bojić i Miroslav Šego. Knjiga »Stopama mira« zacijelo će imati svoje čitatelje, jer nas svojom bogatom slikom i snažnim pjesničkim izričajem uvodi u stvarnost duha, toliku različitu od svijeta koji nam se svakodnevno nudi. 
Ivan Bor

www.hakave.org, 3. srpnja 2009.

Kritike


Osobno