Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, S Njim hodi, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2022.


S Njim hodi zbirka je pjesama autora Miljenka Stojića, hercegovačkog franjevca, književnika i novinara.

Pjesnik Stojić ovu svoju novu knjigu stilski i sadržajno temeljio je na podlozi prijašnjih djela te se, prema ocjeni kritičara, držao temeljnih vjerskih načela i ćudorednih principa.

Zbirka je podijeljena u tri ciklusa: Zrnce pijeska, Kad ono i Miriše na jug. Na 87 stranica djelo je svjetlo dana ugledalo u listopadu 2022., u nakladi Matice hrvatske u Čitluku i u Vinkovcima, koje zastupaju Andrija Stojić i Dražen Švagelj. Knjigu je uredio Ljubo Krmek, a lekturu i korekturu potpisuje Zdenka Leženić.


Sjećanja

Prva cjelina sastoji se od 23 pjesme u kojima autor opisuje zapažanja u svijetu oko sebe u Svetoj zemlji, Parizu, na rodnoj grudi – koliko pjesme daju naslutiti, te drugdje koje je skriveno iza stihova. Fra Miljenko se u pjesmama prisjeća školskih dana i nekih osoba iz prošlosti; uočava prolaznost vremena te promišlja o molitvi. Ali i moli. »Nesigurno je naše znanje,/ nesiguran je naš hod,/ nesigurni su široki puti,/ nesigurna je blizina,/ kad nismo s tobom, Bože.«, zapisao je tako u pjesmi Neka ovo bude molitva. Pozorno bira riječi određujući tako njihovu dubinu što je, primjerice, vidljivo u njegovu kazivanju koje kaže »Lijepo je starjeti i prebirati sjećanja,/ još je ljepše odricati se paučinastih zabluda...«. (Sačuvati nam je)

Pjesnik opaža, pita se i osjeća te zapisuje kako je samo vječnost »prozračna i lijepa«. (Prošli dani)


O domovini

Fra Miljenko je u stihovima iznio i ljubav prema domovini, što je vidljivo primjerice već u prvoj pjesmi drugoga dijela koji se sastoji od 20 uradaka. Snaga privrženosti hrvatskoj zemlji uočljiva je u opisu domovine kao »srži tvojih dubina bez koje si stalno siroče«. (Svoje) U pjesme je utkao i turske navale na Sinj, Bosnu...; spominje i blagdane, zajedničke proslave te se osvrće i na konkretne događaje iz bliske povijesti, ali sa stalnim mislima o rodnoj zemlji o kojoj traži istinu te je naziva »brigom predubokom«. (U zrcalu)

»Za nju se isplati boriti«, zapisao je Stojić. »Smisao je života/ biti na pravoj strani«, no, »...prihvati se pluga, dječače,/ puška može malo i pričekati.« (Za nju se isplati boriti)


Biti slobodan

Pjesme ovoga franjevca su i poučne pa on tako poziva na poniznost kako bismo bolje vidjeli svijet. Svojim primjerom pokazuje kako pokatkad treba zastati u svome svijetu i okrenuti se svjetovima drugih jer »svega može nestati, ali blizine nikako«. (Biti dar) Tako u trećem dijelu knjige, koji je sazdan od 20 pjesama, Stojić piše o poklanjanju sebe drugima, ali i o povratku sebi; opjevao je i bolest te prolaznost.

Najbolji opis ove zbirke mogao bi se pronaći u njoj samoj, u pjesmi U još jedno proljeće, u kojoj je autor zapisao: »Želim biti svoj u Božjoj slobodi,/ piti pjesništvo uz razuma krišku«. Upravo takav dojam ostavljaju stihovi jer pjesnik je Božji, ali nemiran; on uočava i stvara te je uvijek usmjeren čovjeku.

Josipa Miler

Katolički tjednik, XXI. (XLV.), 49, Sarajevo, 11. prosinca 2022., str. 32.

Kritike


Attachments:
Download this file (biti-svoj-u-bozjoj-slobodi.pdf)biti-svoj-u-bozjoj-slobodi.pdf[ ]461 kB

Osobno