Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, S Njim hodi, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2022.

Posebno treba pohvaliti slučaj kada se udruže ogranci Matice hrvatske i zajedničkim snagama objave vrijedno književno djelo. U ovom slučaju udružili su se ogranci iz dviju država: Republike Hrvatske i BiH, odnosno Čitluka i Vinkovaca i objavili zbirku stihova »S Njim hodi«, renomiranoga suvremenog hrvatskog pjesnika Miljenka Stojića.

Miljenko Stojić je rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Franjevačku klasičnu gimnaziju je završio u Visokom, a studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu. Magistrirao je kršćansku duhovnost u Rimu. Riječ je o vrlo obrazovanom redovniku i svećeniku, franjevcu Hercegovačke franjevačke provincije, pjesniku, proznom piscu, uredniku novina, radio uredniku, predavaču, dušobrižniku itd. Dakle, riječ je o čovjeku velike radne energije i široke intelektualne radoznalosti. Treba naglasiti kako Miljenko Stojić njeguje razne književne forme. Osim pjesama piše kratke priče, djela za djecu, književne oglede, aforizme, književnu kritiku. A uza sve to stiže djelovati i kao književni prevoditelj. Zastupljen je u različitim antologijama, a kao autor uvršten je u školsku lektiru i đačke čitanke i prevođen na mnogo stranih jezika. Svaka nova knjiga Miljenka Stojića pravi je literarni biser. U najnovijoj zbirci otkrivamo novo lice ovog pjesnika. Dok je u ranijim zbirkama znao biti aktualan, opor, edukativan i djelovao gotovo programatski, u ovoj je zbirci dao naglasak na kontemplativnost, ne zabacujući društveni kontekst. Vraća se temama filozofsko-teološkog osmišljavanja svijeta. Jer, kako pjeva u pjesmi »Ona je bdjela«: »Vrijeme se u nama zguslo/ oblikovano našim koracima/ našim pogledima i prstima«.

I u ovoj zbirci možemo pročitati teme kojima dodiruje društvenu stvarnost, ali na jedan drugačiji način nego ranije. Navodim kao primjer pjesmu »Jedan požar«: »Šetah Parizom tamo negdje pred Domovinski rat.../ Danas mu uporno gori katedrala Notre Dame,/ a svih ovih godina gorjela im je katolička vjera./ (...) U srcu Pariza, u preponosnoj Francuskoj,/ na vjetrometini sluđenih namisli o sebi i drugima,/ dok ja ovo pišem na mučeničkom Širokom Brijegu.

Na isti kontemplativni način suočava se s društvenim stanjem u pjesmi »Otpor«: »Tuđi pločnici pod nogama,/ glava si kući u domovini,/ tako je jednostavno moralo biti./ (...) Još jedne ružne vijesti u medijima,/ o tvome narodu, o tebi, o nama,/ svraćaš pred lice Mu u staru crkvicu,/ topi se duša, nazire se sloboda.«

Još je eksplicitniji naš pjesnik u pjesmi »Uskrs s njima« u kojoj obrađuje tugu i tegobe hrvatskih emigranata: »Za Titina vremena ne smijahu ovamo,/ jer voljeli su Hrvatsku, imali dug jezik./ Odrastali smo bez njih i nadali se,/ sanjali njihove pute i čekali pisma,/ sloboda je, znate, blago koje se steći mora./ (...) Zrakoplov će opet poletjeti prema tamo,/ trebat će čekati novo proljeće, ljeto.../ a vrijeme tako curi u nepovrat./ Neka, važno je da domovinu imamo,/ kutak za biti svoj, Božji i ničiji više.«

Zbirka »S Njim hodi« podijeljena je u tri tematske cjeline pod karakterističnim naslovima: »Zrnce pijeska«; »Kad ono« i »Miriše na jug«.

Svim ljubiteljima vrijedne poezije domoljubnog i kršćanskog nadahnuća preporučujem zbirku Miljenka Stojića »S Njim hodi«.

Đuro Vidmarović

hkv.hr, 3. veljače 2023.

Kritike


Attachments:
Download this file (nezaustavljiva-snaga-duha.pdf)nezaustavljiva-snaga-duha.pdf[ ]83 kB

Osobno