STOPAMA POBIJENIH, 1, SRPANJ – PROSINAC, 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Humac, 7. srpnja 2008. (Vicepostulatura) – Ovih je dana iz tiska izišao prvi broj glasila Stopama pobijenih. Nakladnik mu je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Sadržaj glasila ponajprije donosi pregled učinjenoga u prikupljanju podataka i dokumenata o stradanjima hercegovačkih franjevaca, poglavito koncem II. svj. rata i poraća. Određeni će podatci zacijelo iznenaditi mnoge, manje upućene u ovu tematiku. Na 48 stranica doneseni su prilozi koji osvjetljuju vrijeme nezamisliva stradanja. Pobijeni su franjevci, kao i drugi svećenici te puk, stradali u svojim župama, samostanima, na nepoznatim stratištima, Križnom putu…, pa je pravo umijeće doći do potpune istine o načinu stradavanja. Stoga ne čudi da se za veliki dio njih ne zna ni gdje su im kosti, a kamo li da su dostojno pokopani. O smrti mnogih svjedoče tek ostatci krunica, žice kojom su vezani i komadići habita.

Opširnije...

RADIOPOSTAJA »MIR« MEĐUGORJE

Print Friendly, PDF & Email

Iako se ova radiopostaja nalazi u sklopu Informativnog centra »Mir« Međugorje, svojom složenošću i značenjem daje drukčiju protegu ovome Centru. Službeno je započela radom 25. studenoga 1997. Rasla je neobično brzo i svojim signalom pokrivala sve više i više prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za blagdan Sv. Franje 4. listopada 1999. njezin signal uživo je pušten preko Interneta. Miljenko Stojić imao je tu čast da je bio njezinim utemeljiteljem i da joj je dao programsko usmjerenje. Obučavajući nove djelatnike sve je više urednički posao prepuštao njima, a davao se na ravnateljski posao i posao odgovornog urednika.

Opširnije...

MIRIAM

Print Friendly, PDF & Email

Agenciju MIRIAM pokrenuo je fra Miljenko Mića Stojić nakon što je 2001. imenovan tajnikom Provincije, uz suglasnost i po odredbi provincijala fra Slavka Solde. U početku je tajnik pokrenuo neku vrstu glasila pod nazivom »Mir i dobro – Vijesti«. Oni koji su imali elektroničku poštu vijesti bi primali čim su one bile dovršene. Drugi su ih dobivali početkom mjeseca u tiskanome izdanju. Već 2006. od 195 svečano zavjetovane braće njih je 120 izravno elektroničkom poštom dobivalo spomenute vijesti. Malo-pomalo sazrijevala je i misao o pokretanju vlastite agencije. Na sastanku uprave Provincije 27. lipnja 2005. odlučeno je da se osnuje novinska agencija pod nazivom »Mir – informativna agencija Mostar (skraćeno: MIRIAM). Odgovorni urednik je provincijal, a glavni urednik tajnik Provincije.

Robert Jolić (priredio), Šematizam Hercegovačke franjevačke provincije 2012., Hercegovačka franjevačka provincija, Mostar, 2012., str. 415.

Opširnije...

Osobno