KONSTITUIRAN »ODJEL HNS-a BiH ZA DRUGI SVJETSKI I DOMOVINSKI RAT«

Print Friendly, PDF & Email

Neum, 22. ožujka 2014. (V. M. / hrsvijet.net) – Pod predsjedanjem voditelja Odjela Ilije Vrljića, a u nazočnosti domaćina, načelnika općine Neum Živka Matuška i njegova pomoćnika Vicka Jogunice, u prostorijama općine Neum 21. ožujka 2014. održana je utemeljiteljska sjednica Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (ODSDR HNS). Do utemeljenja ovog Odjela došlo je nakon dugogodišnjega predanog rada Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i općinskih povjerenstava za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na istraživanju partizansko-komunističkih zločina u Herceg-Bosni. U traganju za svojom pobijenom subraćom franjevcima Vicepostulatura, inače pokretač utemeljenja općinskih povjerenstava, neumorno djeluje još od 2007. Općinska povjerenstva tragaju za žrtvama partizansko-komunističkog zločina svaka na svom ozemlju već više od pet godina (u Širokom Brijegu od 2009., u Neumu također od 2009., u Ljubuškom od 2010.), dok je Koordinacija općinskih povjerenstava utemeljena 2012. i od tada objedinjuje i koordinira njihov rad.

Opširnije...

UTEMELJENO »SREDIŠTE HSK ZA ISTRAŽIVANJE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA NAD HRVATIMA (SIKZH)«

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 17. svibnja 2013. (Šimun Šito Ćorić) – Nakon priprema, izbora uglednih dužnosnika i članova, u četvrtak 16. svibnja 2013. i formalno je u domovini utemeljen odjel HSK registriran kao »Središte HSK za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH)«.

Na toj utemeljiteljskoj sjednici napravljen je pregled rada koje je Središte učinilo kroz zadnjih godinu dana i napravljen plan za daljnje djelovanje. Time je ostvarena ideja HSK iz 2005. kada je iznesena ideja i donesena odluka da ovakvim jednim odjelom HSK počne djelovati. Od tada smo se povezivali i pomagali više udruga koje se bave u domovini sličnim nesrećama, a prije godinu dana odlučili smo da se jednim ovakvim odjelom HSK samostalno i temeljitije posvetimo žrtvama komunističkih zločina.

Opširnije...

SKRB ZA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA »GROBLJE MIRA«

Print Friendly, PDF & Email

Bile, 24. kolovoza 2013. (M. J. / hrsvijet.net) – Na području Bila, lokalitetu između Mostara i Širokog Brijega, jučer, 23. kolovoza, na Europski Dan sjećanja na žrtve totalitarizama položen je kamen temeljac za izgradnju najvećeg groblja mira u Europi. U mjestu Misišta na visoravni Bile položili su ga predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te predsjednik Koordinacije povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskoga rata i poraća Ilija Vrljić. Kamen je temeljac blagoslovio don Ivan Turudić, vojni dušobrižnik.

»Ovo je Groblje Mira koje je otvoreno za svaku žrtvu bez obzira na to iz kojeg naroda potjecala i pod kojom je čizmom stradala«, kazao je Čović. Neprihvatljivo je skrivanje istine o zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Čović i poručio: »Moramo učiniti sve da istina koja je skrivena na brojnim lokacijama u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, te koje svakodnevno obilazimo i spominjemo, konačno iziđe na vidjelo«. Čović je optužio režim koji je »čak 45 godina«, i to »sustavno pokušavao skriti istinu o tim događanjima«, a posebno važnim ocijenio je projekt postupka rasvjetljavanja stradanja 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca te brojnih obitelji. Po njegovim riječima, otvaranjem Groblja Mira želi se oživjeti ono što se pokušalo sustavno sakriti, pa se više ne će spekulirati o žrtvama kako u Hercegovini tako i u BiH.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA OBILJEŽAVANJE I UREĐIVANJE GROBIŠTA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA I PORAĆA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 1. rujna 2009. (www.sirokibrijeg.ba) – Pod predsjedanjem predsjednika Pere Kožula održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svj. rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Na sjednici je dogovoren način rada ovog Povjerenstva i predložen okvirni plan rada. Sve aktivnosti ovog Povjerenstva bit će predočene javnosti putem medija, župnih ureda i predstavnika mjesnih zajednica.

Opširnije...

Osobno