Print Friendly, PDF & Email

Humac, 7. srpnja 2008. (Vicepostulatura) – Ovih je dana iz tiska izišao prvi broj glasila Stopama pobijenih. Nakladnik mu je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Kao glavni i odgovorni urednik potpisan je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Sadržaj glasila ponajprije donosi pregled učinjenoga u prikupljanju podataka i dokumenata o stradanjima hercegovačkih franjevaca, poglavito koncem II. svj. rata i poraća. Određeni će podatci zacijelo iznenaditi mnoge, manje upućene u ovu tematiku. Na 48 stranica doneseni su prilozi koji osvjetljuju vrijeme nezamisliva stradanja. Pobijeni su franjevci, kao i drugi svećenici te puk, stradali u svojim župama, samostanima, na nepoznatim stratištima, Križnom putu…, pa je pravo umijeće doći do potpune istine o načinu stradavanja. Stoga ne čudi da se za veliki dio njih ne zna ni gdje su im kosti, a kamo li da su dostojno pokopani. O smrti mnogih svjedoče tek ostatci krunica, žice kojom su vezani i komadići habita.

Naravno da su istraživanja o stradanjima započela vrlo davno, već 1945., no sve prikupljene podatke zaplijenila je UDBA. Nastavilo se 1971., s velikim poteškoćama, ali je ubrzo zbog dobro nam znanih razloga sve prestalo. Rad je nastavljen u tišini, a svjedoka je bivalo sve manje. Tek Domovinskim ratom postalo je moguće prionuti do kraja istraživanju, iako hrvatske društvene vlasti u tome nevoljko sudjeluju i time otežavaju pronalaženje istine.

Stopama pobijenih već svojim prvim brojem postaje dragocjeno štivo koje svjedoči o mučeničkoj smrti tolikih nevinih. Zacijelo će neke sudionike događaja od prije 63 godine potaknuti na svjedočenje i tako doprinijeti da istina ispliva na vidjelo i da se što prije zacijele otvorene rane hrvatskog naroda.

Osobno