Print Friendly, PDF & Email

Neum, 22. ožujka 2014. (V. M. / hrsvijet.net) – Pod predsjedanjem voditelja Odjela Ilije Vrljića, a u nazočnosti domaćina, načelnika općine Neum Živka Matuška i njegova pomoćnika Vicka Jogunice, u prostorijama općine Neum 21. ožujka 2014. održana je utemeljiteljska sjednica Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (ODSDR HNS). Do utemeljenja ovog Odjela došlo je nakon dugogodišnjega predanog rada Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i općinskih povjerenstava za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na istraživanju partizansko-komunističkih zločina u Herceg-Bosni. U traganju za svojom pobijenom subraćom franjevcima Vicepostulatura, inače pokretač utemeljenja općinskih povjerenstava, neumorno djeluje još od 2007. Općinska povjerenstva tragaju za žrtvama partizansko-komunističkog zločina svaka na svom ozemlju već više od pet godina (u Širokom Brijegu od 2009., u Neumu također od 2009., u Ljubuškom od 2010.), dok je Koordinacija općinskih povjerenstava utemeljena 2012. i od tada objedinjuje i koordinira njihov rad.

Trenutno radi 9 povjerenstava, a još neke općine se spremaju pokrenuti ih. U trenutnim okolnostima i državnoj tvorevini u kakvoj živimo, općinska se povjerenstva u svom radu umjesto potpore susreću s brojnim i neočekivanim poteškoćama i zaprjekama, pa se pokazalo nužnim objedinjavanje rada svih povjerenstava. To bi trebalo uroditi većom učinkovitošću i bržim ostvarenjem osnovnoga zacrtanog cilja: zbrinjavanju posmrtnih ostataka svih žrtava partizansko-komunističkog zločina, kako vojnika tako i civila, iz Drugoga svjetskog rata i poraća u Herceg Bosni.

Na konstituirajućoj sjednici ODSDR HNS obavljeno je nekoliko imenovanja: imenovanje glavnog tajnika, četiri županijska predstavnika, četiri vanjska člana, te su ustrojene i četiri Službe kojima su imenovani voditelji. Za glavnog tajnika ODSDR HNS jednoglasno je izabran Niko Marušić. Također su jednoglasno imenovani: za voditelja Službe za otkrivanje ratnih zločina u ODSDR HNS Pero Kožul; za voditelja Službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Velimir Mabić; za voditelje Službe za unutarnju reviziju Nikola Koncul; za voditelja Službe za odnose s Katoličkom Crkvom te zamjenika voditelja Odjela i predstavnika Vicepostulature fra Miljenko Stojić; za predstavnika ŽZH Vice Nižić; za predstavnika HBŽ Mario Bagarić; za predstavnika HNŽ Ivan Sabljić; za članove zadužene za materijalne resurse Dinko Grbešić i Stanko Kvesić te za članove zadužene za odnose s inozemstvom Damir Draškić i Miro Tokić.

Na sjednici je potom podneseno nekoliko izvješća koja su jednoglasno prihvaćena. Posebno valja izdvojiti izvješće o završetku registracije Udruge »Mir international« preko koje će ODSDR HNS voditi projekt izgradnje »Groblja mira« na Bilima, te ostvarenje kontakta s krovnom njemačkom Udrugom »Volksbund« koja skrbi o njemačkim žrtvama iz Drugoga svjetskog rata i poraća u svijetu. Također valja izdvojiti hvale vrijednu potporu i pomoć poznatoga hercegovačkog franjevca fra Miće Pinjuha, trenutno na službi u Švicarskoj, a koji je u cijelosti na sebe preuzeo nabavku vrlo skupog uređaja za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar), koji će biti od velike pomoći i značajno unaprijediti rad svih općinskih povjerenstava. Ova gesta fra Miće Pinjuha tim je važnija, jer je ODSDR HNS tragajući za ovim uređajem doživio neočekivane neugodnosti i opstrukcije od Ministarstva branitelja Vlade Republike Hrvatske. Kad je ODSDR HNS, naime, zatražio samo marku uređaja za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar) od pukovnika Ivana Gruića, pomoćnika ministra branitelja zaduženog za traganje za nestalim osobama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, uz tisuću različitih izgovora to jednostavno nisu uspjeli dobiti.

U nastavku sjednice utvrđene su aktivnosti koje bi trebalo poduzeti na lokalitetu Groblja mira na Bilima, kako bi ovogodišnji Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima i u Herceg-Bosni bio dostojanstveno obilježen. Jedan od prvih i osnovnih koraka koje u tom pravcu valja poduzeti jest utvrđivanje crkvene nadležnosti nad budućim memorijalnim Grobljem mira na Bilima, te će s tim ciljem žurno biti upriličen sastanak s vojnim biskupom msgr. Tomom Vukšićem. Glede građevinskih planova ODSDR HNS primarni je cilj, zaključeno je, do ovogodišnjega Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima pokušati izgraditi kapelicu kao ishodište budućega velikog kompleksa.

Na kraju sastanka, upitan o dojmovima, voditelj ODSDR HNS Ilija Vrljić kratko je kazao: »Udruga registrirana, Odjel utemeljen, što nam još treba da bismo konačno krenuli u ovaj za nas iznimno važan projekt? Zadovoljan sam, naravno da sam zadovoljan! Neum je jedno od naših najstarijih općinskih povjerenstava, dočekali su nas i ugostili vrlo srdačno. Hvala im! Ovakav način održavanja sjednica na terenu, svaki put kod drugoga općinskog povjerenstva, i dalje ćemo nastaviti jer smo uvjereni da će to dodatno unaprijediti naš rad.«

Osobno