Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 17. svibnja 2013. (Šimun Šito Ćorić) – Nakon priprema, izbora uglednih dužnosnika i članova, u četvrtak 16. svibnja 2013. i formalno je u domovini utemeljen odjel HSK registriran kao »Središte HSK za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH)«.

Na toj utemeljiteljskoj sjednici napravljen je pregled rada koje je Središte učinilo kroz zadnjih godinu dana i napravljen plan za daljnje djelovanje. Time je ostvarena ideja HSK iz 2005. kada je iznesena ideja i donesena odluka da ovakvim jednim odjelom HSK počne djelovati. Od tada smo se povezivali i pomagali više udruga koje se bave u domovini sličnim nesrećama, a prije godinu dana odlučili smo da se jednim ovakvim odjelom HSK samostalno i temeljitije posvetimo žrtvama komunističkih zločina.

Sa Središtem posebno radimo ono što slične udruge, a ni državne vlasti ne čine: ovaj odjel HSK će, uz ostalo, staviti poseban naglasak na istraživanje i pripremanje materijala za obznanjivanje, ali gdje je moguće i procesuiranje počinitelja zločina, bez obzira bili još živi ili su već pokojni.

U Mostaru je otvoren i ured Središta, a u vodstvu ovog odjela HSK okupilo se desetak poznatih javnih radnika, od pravnika do novinara. Koordinator mu je jedan od vodećih djelatnika na ovom, književnom i crkvenom području u HR i BiH, fra Miljenko Stojić, a glasnogovornik medijski čovjek Blago Vugoja. Središte se financira prilozima dobrotvora.

Adresa Središta:
SIKZH
Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače
Trg hrvatskih velikana b. b.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
tel.: +387 36 333-280
e-adresa: srediste(et)hsk.hr

Široj javnosti ovaj odjel HSK predstavit će njegov koordinator Stojić na sastanku SO HSK sada u srpnju u Zagrebu, a o problematici će govoriti i na najavljenom Okruglom stolu u toj prigodi.

Osobno