OSNOVANA UDRUGA »SVEHRVATSKI GROB – GROBLJE MIRA«

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 16. prosinca 2017. (IKA) – U dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu održana je danas osnivačka skupština udruge »Svehrvatski grob – Groblje mira«. Skupštini je predsjedao predsjednik Inicijativnog odbora Ante Beljo. Izabrano je vodstvo Udruge i prihvaćen statut. U vodstvo su ušli i neki od graditelja Groblja mira u Bilama kraj Mostara. Za predsjednika je izabran umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a za njegova zamjenika fra Miljenko Stojić iz Širokog Brijega. Dopredsjednici su Franjo Talan (Varaždin) i don Nikola Turkalj (Gospić). Tajnica je Vera Butković (Zagreb), a rizničarka Danijela Šimunović (Zagreb). U Upravni odbor izabrani su Ante Beljo (Zagreb), Ilija Vrljić (Mostar), don Josip Šimatović (Udbina), don Zlatko Brkić (Udbina) i Ante Bežen (Zagreb). Nadzorni odbor sačinjavaju: Marko Grubišić (Zagreb), Jure Krišto (Zagreb) i don Pero Brajko (Sarajevo). Likvidator je odvjetnik Srećko Ilić iz Zagreba.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE I KAPITUL NA ROGOŽINAMA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. studenoga 2017. (Josipa Vukoja) – Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, 29. studenoga, članovi Hercegovačke franjevačke provincije okupili su se na Širokom Brijegu, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. I ovaj put okupila se gotovo sva Provincija.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa, s mislima na završno suđenje našim uznicima u Haagu, te prigodnim predavanjem mons. dr. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog. Govorio je na temu »Djelovanje, uloga i svrha katoličkih škola danas«. Iznio je njihovu povijest na prostoru BiH te njihov današnji položaj. Posebno se osvrnuo na negdašnju Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu te potaknuo nazočne da se što prije ponovno posvete radu sa školskom djecom.

Opširnije...

NOVE REAKCIJE NA HAAŠKU PRESUDU I ČIN GENERALA PRALJKA

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 30. studenoga 2017. (hkv.hr) – Donosimo nove reakcije naših redovitih suradnika na haašku presudu i čin generala Slobodana Praljka. Jučerašnji dan u Haagu komentiraju: fra Miljenko Stojić, Pero Kovačević i Kazimir Mikašek Kazo.


fra Miljenko Stojić: SJEME ZLA

Kad govorimo o haškoj presudi našim uznicima, najprije trebamo izreći pokoj vječni generalu Praljku, a onda izmoliti molitvu za pokoj njegove duše. On je izabrao taj put, hvala mu za sve što je učinio za hrvatski narod, a mi izaberimo put nastavka borbe. Sjetimo se Vukovara. Strašna sila navalila je na njih, a oni su bez bojazni stali pred nju. I pobijedili su. Upisani su među junake, a oni su upisani među zločince.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG ODAO POČAST GENERALU PRALJKU

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2017. (bljesak.info) – Mirno i dostojanstveno Širokobriježanke i Širokobriježani zapalili su svijeće i pomolili se za preminulog generala Slobodana Praljka i ostale optužene dužnosnike Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Paljenje svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava organizirala je Koordinacija udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu je predmolio fra Miljenko Stojić, a među brojnim građanima koji su zapalili svijeće bili su i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić. Građani su se mirno i u tišini razišli oko 19.30.

Opširnije...

Osobno