LUČIĆ, STOJIĆ I ŠEGO NA KNJIŽEVNOM NASTUPU U SOLOTHURNU

Print Friendly, PDF & Email

Solothurn, 15. prosinca 2007. – Na poziv prijatelja kulturnih djelatnosti i Hrvatske katoličke misije u Solothurnu 9. i 10. prosinca u središnjoj Švicarskoj gostovali su sveučilišni profesori i književnici Antun Lučić, Krešimir Šego i Miljenko Stojić.

Program je upriličen i u povodu 30. obljetnice Sveučilišta u Mostaru, ali i kao međuknjiževna suradnja između pisaca iz BiH i Švicarske.

Na predavanju-tribini i književnom nastupu Lučić je govorio o razvojnom visokom obrazovanju u gradu na Neretvi kao i prinosima Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, osobito njegovu nakladničkom, literarnom i časopisnom životu. Ukazao je na monografiju uz sveučilišnu obljetnicu, nove naslove i Osvit.

Šego je osvijetlio područje stvaralaštva za djecu i mlade, uzimajući značajnim pojavu Cvitka i Školarca, a predstavio je i ediciju Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga.

Stojić je govorio o intelektualnim procesima, navlastito o Hrvatskom intelektualnom zboru, te o zastupljenosti i problemima hrvatskih medija u ovdašnjem informativnom prostoru.

Opširnije...

ŠUTNJA O SARAJEVSKOJ DEKLARACIJI O HRVATSKOM JEZIKU

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. studenoga 2007. (Večernji list) – U sklopu pjesničke manifestacije Šimićevi susreti '07 u učionici Fakulteta humanističkih znanosti Sveučilišta u Mostaru predstavljeno je troknjižje prof. dr. Antuna Lučića, predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Troknjižje sastavljeno od knjiga »Veze ljudi, životinja i stvari«, »Dodiri, smjene« i »Tečevina i otklon«, uz autora, predstavili su i književnici i profesori Mile Pešorda, Miljenko Stojić, Rajko Glibo i Marko Tokić, dok je ulomke čitala Marija Vukoja. O nagrađivanoj knjizi »Tečevina i otklon« književnik Mile Pešorda, uz ostalo, kazao je kako se radi o kritičnoj i egzaktnoj knjizi koja nam omogućava uron u djelo hrvatskog književnika europskog formata Vitomira Lukića. Podsjetio je kako je Lukić bio sastavljač i jedan od sedmorice potpisnika Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku od 28. siječnja 1971., koja je objavljena u svim tadašnjim tiskovinama, a o kojoj se desetljećima šuti.

Opširnije...

RIJEČ PO RIJEČ, NOVA KNJIGA FRA MILJENKA STOJIĆA

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 27. studenoga 2007. (DHK HB) – Hrvatski teolog, pjesnik, pripovjedač, esejist, novinar i prevoditelj fra Miljenko Stojić, autor više knjiga pjesama, priča, ogleda i slikovnica, ovih je dana objavio svoju novu knjigu, Riječ po riječ. Ona je 48. naslov u ediciji koju podastire Naklada DHK HB.

U knjizi su objavljene kritike i prikazi knjiga koje su nastajale u razdoblju od gotovo jednoga desetljeća. Riječ je o kritikama poglavito domaćih, ali i prevedenih naslova pjesama, pripovjedaka, romana, antologija, eseja.

Opširnije...

NOVI ODAŠILJAČ RADIOPOSTAJE »MIR« MEĐUGORJE

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. studenoga 2007. (MIRIAM) – Nakon što su stigla sva potrebna dopuštenja od Regulatorne agencije za komunikacije – RAK-a, te nabavljena oprema, Radiopostaja »Mir« Međugorje pustila je u rad još jedan odašiljač, četrnaesti po redu, i to za područje Bugojna. U četvrtak 8. studenoga 2007., u nazočnosti vikara provincije fra Miljenka Šteke te glavnoga koordinatora ovoga projekta i člana Uprave Informativnog centra »Mir« Međugorje fra Miljenka Stojića, u rad je pušten FM Stereo odašiljač na lokaciji Vučipolje, omogućivši tako čujnost naše radiopostaje pučanstvu Bugojna i prodoline prema Donjem Vakufu na frekvenciji 101.80 Mhz.

Opširnije...

Osobno