ČITLUČKO POVJERENSTVO: NAKON PRVE EKSHUMACIJE DOBIVAMO NOVE INFORMACIJE O MJESTIMA STRADANJA

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 16. prosinca 2013. (brotnjo-online.com) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk održalo je danas sastanak u Maloj dvorani Kulturno-informativnog centra Čitluk na kojemu je predstavljen rad Povjerenstva u 2013. Okupljeni članovi Povjerenstva razgovarali su također i o planu i smjernicama za svoj budući rad.

Predstavljajući rad Povjerenstva u 2013. pročelnik Andrija Stojić istaknuo je kako je povjerenstvo zahvaljujući ranijem radu na terenu ljudi okupljenih oko Rade Stojića – Raće odmah nakon osnutka imalo dobro obrađene i arhivirane informacije koje je dodatno obogatilo i upotpunilo novim saznanjima. U prvoj fazi rada Povjerenstvo se, dakle, u potpunosti posvetilo prikupljanju vjerodostojnih podataka o postojanju grobišta i stratišta na području naše općine, nakon čega je 7. prosinca 2013. ekshumacijom posmrtnih ostataka pokojnog Žarka Vranješa na Vionici započela druga faza u radu Povjerenstva.

Opširnije...

VRGORAC: MINISTARSTVO BRANITELJA PONOVNO GRAĐEVINSKIM STROJEVIMA NA ŽRTVE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

Print Friendly, PDF & Email
Vrgorac, 11. prosinca 2013. (M. Jurković / hrsvijet.net) – Teška mehanizacija Hrvatske vojske probudila je jutros Vrgorčane. Pripadnici HV-a i stručni timovi Ministarstva branitelja uputili su se, naime, prema Novom groblju na lokalitet masovne grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata. U grobnici se, koja je otkrivena za ranijih građevinskih radova na Novom groblju, nalazi više od 40 civila odvedenih koncem siječnja 1945. iz Oznine kotarske tamnice u Ljubuškom u pravcu Vrgorca. Partizanske jedinice strijeljale su civile bez bilo kakvog suda i presude. S navedenom skupinom civila prema Vrgorcu odveden je i fra Maksimilijan Jurčić, ujak Ljube Jurčića, ali je izdvojen iz skupine i strijeljan uz lokalnu prometnicu prema Kotezima. Posmrtni ostatci fra Maksimilijana identificirani su i pokopani 2009.

Opširnije...

ČERIN: ODRŽANA TRADICIONALNA KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA »SUSRETI POD HRASTOM«

Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 12. prosinca 2013. (Mile Pavlović / brotnjo-online.com) – U organizaciji Župnog ureda Čerin, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske Čitluk i Južno-hrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika, sinoć je, 11. prosinca, u Čerinu održana veličanstvena književna manifestacija »Susreti pod hrastom«, koja je ove godine u cijelosti posvećena obilježavanju 100. obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog književnika fra Janka Bubala. U nazočnosti brojnih župljana i ljubitelja pisane riječi, tom su prigodom o životnom putu, liku i književnom stvaralaštvu pok. fra Janka Bubala nadahnuto govorili: čerinski župnik fra Dario Dodig, prof. dr. Šimun Musa, književnik Krešimir Šego, književnik fra Miljenko Stojić i dr. fra Ivan Dugandžić. Svojim nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj uveličala je čerinska Frama.

Opširnije...

ČERIN: SUSRETI POD HRASTOM

Print Friendly, PDF & Email
Čerin, 8. prosinca 2013. (bljesak.info) – U organizaciji župe sv. Stjepana na Čerinu, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske Čitluk i Južnohrvatskog ogranka DHK, u srijedu, 11. prosinca, bit će upriličena književna manifestacija »Susreti pod hrastom«. Manifestacija će biti održana u velikoj dvorani Dušobrižničkog središta na Čerinu, u 18.00. Posvećena je stotoj obljetnici rođenja velikog hrvatskog književnika fra Janka Bubala.

U programu će sudjelovati: fra Dario Dodig, fra Miljenko Šteko, fra Ivan Dugandžić, prof. dr. Šimun Musa, prof. Krešo Šego i fra Miljenko Stojić, priopćeno je iz Matice hrvatske Čitluk.

Opširnije...

Osobno