Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Mirkove priče, Cvitak – Alfa, Međugorje – Zagreb, 2010.

Piše: Jadranka Pavić

Knjiga »Mirkove priče«, objavljena u nakladi »Alfe« iz Zagreba i »Cvitka« iz Međugorja, 21. je knjiga pjesnika, pripovjedača, kritičara i esejista fra Miljenka Stojića. U svom književnom radu Stojić osim pisanja za odrasle objavljuje i djela za djecu. Kao vrstan poznavatelj dječjeg svijeta dokazao se objavom slikovnica za djecu te romanom »Računalko«, koji je objavljen prije Mirkovih priča.

Knjiga »Mirkove priče« predstavlja zbirku priča koje su u nastavcima objavljivane u listu za sretno djetinjstvo »Cvitak«. Knjiga je podijeljena u četiri cjeline, četiri godišta, i sadrži 40 priča. Svojim sadržajem, koji obiluje nizom zanimljivosti iz svakodnevnog života djece, namijenjena je ponajprije djeci i mladeži. U pričama, koje su bogate maštom, prisutna je stvarnost i obične životne situacije u dječjem odrastanju popraćene emocijama, humorom, plemenitim idejama.

Priče su pune pozitivnih razmišljanja i jednostavnih, pristupačnih odgojnih poruka za mlade te poticaja na promišljanje o temama i događajima koje svakidašnjica stavlja pred dijete. Kroz prikazane doživljaje u fizičkom i duhovnom svijetu djece u knjizi se ocrtava onaj djetinji, neiskvareni pristup životu. Dinamičnom komunikacijom kojom se kroz svaku priču obraća čitateljima pisac na vješt način uvlači čitatelja u sadržaj. Osim djeci i mladeži, knjiga može biti korisna i odraslima kako u zabavnim tako i odgojnim sadržajima jer se kroz različite životne situacije prikazuju promišljanja, osjećaji i reakcije djece u trenucima sučeljavanja sa svakidašnjicom. I upravo takav pristup pomaže odraslima posvijestiti dječji svijet odrastanja i usmjeriti ih na određena promišljanja u interreakciji s djecom.

Glas Koncila, 31. srpnja 2011., str. 23.

Osobno